van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Türkmenoğlu: Van'ın her alanda gelişmesi için çabalıyoruz

Van Haber

Ak Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van'ın 1071'den, 1915'e kadar Van Kalesi'nin güneyinde yer aldığını, sonraki süreçte mevcut yerine taşındığını, ancak birkaç caddeye sıkıştığını ifade ederek, "Yeni çevre yolu ve bağlantı yolları ile kentin büyümesi için çabalıyoruz. Yeni bulvarlar, köprülü kavşaklar, alternatif yollar çevre yolu ile birleşince, yolların olduğu güzergahlarda yeni iş yerleri açılacak. İmarlı yapılarla bu şehir gelişecek ve büyüyecek" dedi.

Van'daki gazetecilerle bir araya gelen AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, kentin geliştirecek olan yeni projeler ve yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkmenoğlu, tarım, hayvancılık, turizm, sağlık, ulaşım ve birçok alanda Van'da yeni yatırımların yolda olduğunu ifade etti.

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, kentteki yerel ve yaygın medya mensupları ile Elite World Otel'de bir araya gelerek, kendi dönemlerinde yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmalar konusunda bilgiler aktardı.

Konuşmasına; davetlerine icabet eden gazetecilere teşekkür ederek başlayan Türkmenoğlu, birçok gazeteci ile uzun süreli tanıştığını, toplantının dost meclisi havasında olacağına inandığını dile getirdi.

Van'ın ortak payda olması gerektiğini belirten Milletvekili Türkmenoğlu, fikirlerin kişileri birbirinden ayrıştırmaması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet döneminin yakın dönemini yakinen bilen bir aileye mensup olduğunu, yine geçmişte siyaset, spor, sivil toplum örgütü temsilcilikleri yaptığını anlatan Türkmenoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı, belediye meclis üyeliği, belediye başkan vekilliği, milletvekilliği, il başkanlığı görevlerinde bulunduğunu dile getirdi.

"KAPIKÖY'ÜN AÇILMASINDA BÜYÜK PAYIMIZ OLDU"

Van ve İran arasındaki önemli sınır kapısı olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasında payı olduğunu dile getiren Kayhan Türkmenoğlu, şehirde birçok alanda yapılan yatırım ve hizmetlerde emeğinin olduğunu anlattı.

2023 seçimlerinde yeniden milletin desteğiyle parlamentoda 28. Dönem Milletvekili olduğunu ifade eden Türkmenoğlu, vatandaşlara teşekkürlerini dile getirdi.

Birçok kez ifade ettiği sözü yeniden hatırlatan Türkmenoğlu, "Çözüm üretemeyen insan, sorunun parçasıdır. Bizler eğer sorumluluk sahibiysek, çözüm noktasında da gayret göstermeye çalışıyoruz. Herkes bu şehirde kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse, şehir her alanda kalkınır. Ama herkes birbirinin işine karışırsa, sıkıntılar artar" diye konuştu.

TBMM'de yasama faaliyetlerine katılma zorunluluğu olduğunu, onun dışında verilen görevleri yaptığını ve şehrinin sorunlarının çözümü noktasında çalıştığını belirten Türkmenoğlu, eser siyaseti yapmak için yoğun gayret gösterdiklerini söyledi.

"YAYLA VE MERALARIN VERİMİNİN ARTMASI İÇİN SU ŞART"

Van'daki yayla ve meraların sayısının oldukça fazla olduğuna değinen Türkmenoğlu, "Bu yayla ve meraların veriminin artması için su şart. O yüzden bizler gölet sayılarının artması için yoğun gayretler gösterdik. Barajların sayısının artması veya doluluk oranlarının yükselmesi noktasında kafa yorduk. Hamdolsun yeni göletler yapılıyor ve bazıları da yapım ve ihale aşamasında. 2024 ve 2025 yılları sürecinde 12 yeni gölet daha yapılacak. Arzu ederseniz bunların yeri ve detayları konusunda DSİ yetkililerinden bilgiler alırsınız. Yine Çubuklu Barajı'nın yapımı noktasında ilgili kaynaklar geldi. Bu baraj tamamlandığında 38 bin dönüme yakın arazi suyla buluşacak. Çaldıran ve havzası oldukça büyük bir verimliliğe kavuşacak" dedi.

"VAN ŞEHİR HASTANESİ YAPILIYOR"

Son yıllarda Van'da bir şehir hastanesi yapılması için gayretlerinin olduğunu ve bu konuda önemli aşamanın geride kaldığını ifade eden Türkmenoğlu, "Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yanında 800 yataklı yeni bir hastane yapılıyor. Orası adeta bir sağlık kampüsüne dönüşecek. Onkolojiden, kadın doğuma yeni branşlar yer alacak. Hasta oraya gittiğinde, A'dan, Z'ye her tedavi yapılacak. Sağlık Bakanımız buraya geldiğinde sizlere bunun müjdesini verecek" ifadelerini kullandı.

İlçelerde de yeni hastanelerin yapımlarının sürdüğünü anlatan Türkmenoğlu, "Yapımı geciken bazı ilçe hastanelerinin yapımlarının başlaması için de gayret gösteriyoruz. Tek tek ilçeleri saymayalım, çoğunda hastanelerin yapımı sürüyor" şeklinde konuştu.

"VAN ÇEVRE YOLU İLE BÜYÜK YOL KAT EDECEK"

Van Çevre Yolu'nun yapımının sürdüğünü dile getiren Türkmenoğlu, "2010 yılında yapımına başlanan ve sonraki süreçte farklı nedenlerle zaman zaman aksayan, 2018 yılında yeniden yapımı hızlanan bir Van Çevre Yolu çalışması söz konusu. İnşallah önümüzdeki yılın sonlarında bu yol tamamlanacak. Çevre yoluna alternatif ve bağlantılı yollarla bu şehir imarlı yapıların yapımı ile gelişecek ve büyüyecek. Bu konuda yerel yönetimlere de büyük işler düşüyor" dedi.

Eğitim alanında da 2002'den bu yana önemli gelişmelerin olduğunu ifade eden Türkmenoğlu, "Benim çocukluğumda okula gittiğimde 50 kişi ile ders görüyorduk. Şimdi ilkokulda ortalama 25'e düştü. Orta öğretimde bu sayı daha da düşük. Çünkü çok sayıda yeni okullar ve derslikler yapıldı. Öğretmen ve personellerin sayısı arttı" diye konuştu.

"YAKILIP YIKILIP YERİNE YENİDEN YAPILMAYAN TEK ŞEHİR"

Eski Van'ın kalenin güneyinde olduğunu, 1915'li yıllarda yakılıp yıkıldıktan sonra yerine yeni şehir yapılmayan belki de tek şehir olduğunu ifade eden Kayhan Türkmenoğlu, "Bu eski şehri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar sürüyor. Yeni camiler, yeni yapılar bir bir restore ediliyor. Tuşba ve Edremit'ten sonra, İpekyolu sınırlarındaki sahil yolu çalışmaları da tamamlandı. Bu sahil yolunun yapımı sayesinde halkı denizle buluşturduk. Bu yolu kullananlar Van Kalesi'nin yanındaki eski şehri de daha iyi görebiliyor. Eski şehirdeki Urartu, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet eserlerini bir bir ortaya çıkaracağız. Turizm alanında da büyük etkisi olacak" dedi.

"VAN BALIĞI'NIN PAKETLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI"

Van Balığı'nın da ton balığı olarak paketlenip satılması için çeşitli görüşmeler yapıldığını anlatan Türkmenoğlu, "Bununla ilgili fizibilite çalışmaları yapıldı. Van'dan 70 ton balığı ilgili tesise gönderdik. Gıda mühendisleri gerekli analizi yaptılar. İnci Kefali adı altında, Türkiye'nin birçok marketinde satılması noktasında çalışmalar sürüyor. Eğer iyi bir karşılık bulunursa, bizler de yeterli sayıda balığın üremesi için çalışmalar yapmalıyız. Çünkü mevcut sayı yeterli değildir" şeklinde konuştu.

Eski adliye lojmanlarının atıl durumdan kurtarıldığını ve emniyet lojmaları olduğunu dile getiren Türkmenoğlu, "Önce Sağlık Müdürlüğü'ne devredildi. Olmayınca, Emniyet Müdürlüğü ile görüşüldü ve şimdi emniyet mensupları için lojman olarak kullanılacak. Böylece atıl durumdan kurtarılmış olacak" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi'nin elektrik ihtiyacının karşılanması için GES projesinin hayata geçirildiğini söyleyen Türkmenoğlu, bu sayede enerji giderinin karşılanacağını ifade etti.

"VAN'DA PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın da verdiği müjde ile Van'da petrol arama çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Kayhan Türkmenoğlu, kentte petrol çıkarılacağına dair ümitlerinin olduğunu ifade etti.

Van'da eskiden bir-iki bölgede spor salonu ve yüzme havuzunun olduğunu, son yıllardaki çalışmalarda tüm ilçeler ve birçok bölgede spor salonları ve yüzme havuzlarının inşa edildiğini vurgulayan Türkmenoğlu, yine yeni kütüphaneler ve kültür merkezi yapımlarının devam ettiğini ve bu çalışmaları yakından takip ettiklerini dile getirdi.

"ŞEHRİN TRAFİĞİ BENİ DE RAHATSIZ EDİYOR"

Van'ın trafik sorununun herkesi olduğu gibi, kendilerini de rahatsız ettiğini anlatan Türkmenoğlu, "Arkadaşlar bizler de bu şehirde yaşıyoruz. Trafik sorunu beni de huzursuz ve rahatsız ediyor. O yüzden çevre yoluna bağlantılı ve alternatif yolların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelerine de büyük görevler düşüyor" dedi.

Ulaşılabilir bir milletvekili olmak için gayret ettiğini ifade eden Türkmenoğlu, "Bizi her ne iş için olursa olsun arayanlarla görüşmek için çaba gösteriyoruz. Biz geri dönüş yapamasak da danışmanlarımız ilgileniyor" dedi.

Şehre atandığı günden beri iyi bir sinerji oluşturan Van Valisi Ozan Balcı'ya da teşekkürlerini ileten Türkmenoğlu, "Sayın valimiz kentin gelişmesi adına güzel çalışmalar yürütüyor. Ben bunun şahidiyim ve şahsınızda kendisine şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Türkmenoğlu daha sona gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Van Çevre Yolu ile ilgili soruyu yanıtlayan Türkmenoğlu, Erciş yolundan başlayıp, Edremit'in çıkışına kadar devam edecek olan çevre yolunun, gelecek yılın sonunda tamamlanacağına inandığını belirtti.

 Çevre yolu bitse bile şehrin trafiğinin rahatlamayacağını ifade eden Türkmenoğlu, mutlak suretle alternatif ve bağlantı yollarının tamamlanması gerektiğini söyledi.

Belediyelerden işten çıkışlar olduğu ile ilgili soruyu cevaplayan Milletvekili Türkmenoğlu, 2004 yılında Ak Parti olarak belediyeyi kazandıklarında meclis üyesi olduğunu, önceki belediye başkanı Şahabettin Özarslaner tarafından seçimlerden bir ay önce işe alınan birçok isim olduğunu belirterek, kimseyi işten çıkarmadıklarını dile getirdi.

"HAVA YOLU ULAŞIMINDAKİ SIKINTILARLA İLGİLİ SORULARI YANITLADI"

Van'da hava yolu ulaşımında sıkıntılar olduğu ile ilgili soruyu yanıtlayan Türkmenoğlu, "Bana STK'lardan uçak seferleri ile ilgili sıkıntı yaşandığına dair bilgi gelmedi. Evet bazen çok yoğunluk oluyor. Bu her sektörde vardır. Ben Eylül ayı ile birlikte taleplerin azalacağını düşünüyorum. Van'a Ankara'dan sabah, öğlen, akşam üç uçak geliyor ve gidiyor. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan da üçer uçak, yani altı uçak gidip geliyor. Yine İzmir, Adana, Antalya'ya uçaklar var. Günde 12-13 uçak günde gidip geliyor. Erzurum'a bakıyorsun günde 9 uçak gidip geliyor. Diyarbakır, nüfusu bizden 1 milyon belki daha fazla, 12-13 uçak gidip geliyor. Bu yoğunlukla alakalı. Bazen belli aylarda çok yoğun talep oluyor. Yine yanı başımızda İranlı turistler var, onların da hava yolunu tercih etmesi sonucu sıkıntılar yaşanabiliyor. Geçen yıl şehrimize bir milyona yakın İranlı turist gelmiş. Bunların bazıları Van'dan, Antalya'ya, İstanbul'a, İzmir'e, Ankara'ya hava yolu ile gitmeyi tercih edebiliyor. Engelleyemezsiniz ki bunu" ifadelerini kullandı.

Sahil yolundaki eksikliklerle ilgili soruyu yanıtlayan Türkmenoğlu, "Bu sorunları yerel yönetimler çözmeli. Ben milletvekili olarak sadece sorunları iletirim" diye konuştu.

Türkmenoğlu, Van'a yeni bir stadyum, otogar ve sebze halinin yapılmasını da arzuladıklarını ifade ederek, bu tür çalışmaların yapılması noktasında üzerine düşeni yapacağını belirtti.

Daha önce planlanmış bir çalışmayı da anlatan Türkmenoğlu, "Van Gölü'nün kuzeyinden bir demiryolu projesi söz konusu. Bu, gerçekten de büyük bir beklenti. Bu çalışmaların da takipçisi olacağız inşallah. Bize düşen ne varsa yapmak için gayret göstereceğiz. Ama dikkat ederseniz biz icra makamı değiliz. Milletvekili her şey yapar diye bir kaide yok. Biz kendi çapımızda yatırım ve hizmetlerin yapılması noktasında üzerimize düşeni yapmaya gayret göstereceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.