van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Van'da amatör futbol can çekişiyor

Van Haber

Van'da her yıl olduğu gibi bu yıl da amatör kümede mücadele edecek takım sayısında ciddi düşüş oldu. Özellikle DSİ ve Karayolları gibi köklü kurumların bu yıl 1. Amatör kümeye takım çıkarmamaları, Van'da futbolu adeta bitirme noktasına getirdi.

Van'ın nüfusunun yarısına sahip olan illerde 50'nin üzerinde takım amatör lige katılım sağlarken, Van'da bu sayı her geçen gün düşmeye devam ediyor. Van'da her geçen yıl birkaç kulüp kapısına kilit vurulurken, bu yıl 1. Amatör kümeye sadece 12 kulüp katılım sağlayacak.

Özellikle kentin köklü kulüplerinden DSİ ve Karayolları bu yıl 1. amatöre takım çıkarmazken, bu durum kentteki futbolun bitme noktasına geldiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Daha önceki yıllarda özellikle tesis anlamında ciddi sıkıntılar yaşanmasına rağmen, amatöre katılım sağlayan takım sayısı beklentinin üzerinde olurken, bu dönemde ise tesis anlamında herhangi bir sıkıntı olmamasına rağmen amatöre katılım sağlayan kulüp sayısında her geçen yıl düşüş yaşanıyor.

Van 1. Amatörde bu yıl mücadele edecek olan 12 kulüp, genel anlamda ciddi zorluklar yaşarken, Van'da amatör futbol bir türlü istenilen seviyeye ulaşamadı. Nüfusu 1,5 milyona yaklaşan Van'da her geçen yıl bir amatör kulübün kapısına kilit vurulurken, DSİ ve Karayolları gibi köklü kulüplerin bu yıl 1. amatöre takım çıkarmamaları ise acı reçeteyi ortaya çıkardı.

Kent, amatör futbolda 20-25 yıl önceki durumdan daha kötü duruma düşerken, lige katılım sağlayan takım sayısında her geçen yıl düşüş yaşanıyor. Özellikle futbol tutkunu gençlerin artık futbol oynayacak ortam bulamamaları düşündürürken, amatörde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmaması halinde önümüzdeki dönemlerde diğer kulüplerin de bu konuda ciddi sıkıntılar çekeği ön görülüyor.

Daha önceki yıllarda bütün kurumların mutlaka bir spor kulübü 1. amatörde mücadele ederken, gelinen noktada bu sayı bir elin parmaklarını geçmiyor. Van'da son dönemlerde özellikle kurum yöneticilerinin ve idarecilerinin spora bakış açıları ve farklı nedenlerden dolayı birçok kulüp kapandı.

Van Amatör'ün köklü kulüplerinden olan ve geçtiğimiz yıllarda kapanan TEDAŞ ve Türk Telekom'un ardından bu yıl da DSİ ve Karayolları gibi köklü kulüplerin 1. amatöre katılım sağlamaması, futbol tutkunu gençleri üzüntüye sevk etti.

Van son dönemlerde tesis anlamında en iyi dönemini yaşasa da, maddi ve manevi anlamda ciddi sıkıntılar yaşayan kulüpler, lige katılım sağlayamıyor. Bunun yanında bazı kurum kulüplerinin de kurum yöneticilerinin ilgisizliğinden kapanırken, bazıları ise faaliyetlerini kısıtladı.

Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi öncülünde geçtiğimiz amatör takımlara son yıllarda yapılan yardımlar da yeterli olmayınca, kentteki amatör kulüp sayısında her geçen yıl düşüş yaşanıyor.

Van'da bu yıl çeşitli kategorilerde düzenlenecek olan spor faaliyetlerine katılım sağlayan takım sayısı 26 olarak gerçekleşirken, bu yıl kentte U14, U15, U16, U17 ve U18 maçları oynanacak, bunun yanı sıra 1. Amatör kümede 12 takımın mücadele etmesi bekleniyor.

İlk etapta fikstürü çekilen ve yakın tarihte oynanacak ligler ve takım sayıları U16 grubunda 12 takım, U14 liginde 14 takım, Van 1. Amatör de 12 amatör takım bu sezon top koşturacak.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.