van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Van'da ekmeğe zam: 7 TL oldu

Van Haber

Akaryakıt piyasası ve kurdaki dalgalanmalar sonrası Van'da ekmeğe zam geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının esnafın belini büktüğünü belirterek, bundan dolayı ekmeğe zam kararı aldıklarını açıkladı.

Başkan Işık, kurum amirleri ve esnaflarla yapmış oldukları toplantılarda hem esnafın zararını önlemek hem de vatandaşı düşünerek 210 gram somun ekmek, 200 gram pide ekmeğin fiyatının 7 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Kent genelinde daha önce 210 gramı 6 liradan satışa sunulan somun ekmeğin fiyatı 7 lira olarak belirlenirken, 200 gram pide ekmeği de yine Pazartesi gününden itibaren 7 liraya satılacak. Van çöreğinin fiyatı ise 7 liradan 10 liraya çıkarıldı.

"VAN, TÜRKİYE'DE EN UCUZ EKMEĞİ SATAN İLDİR"

Zamla ilgili açıklamalarda bulunan Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, "Türkiye'de her gün zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Yeme-içme sektörü bu zamlardan en çok etkilenen sektördür. Esnafımız bu anlamda çok zor durumdadır. Ekmeğin girdi maliyetleri her gün artıyor. Van, Türkiye'de en ucuz ekmeği satan ildir. Bu kapsamda üst kuruluşlar ve esnaflarımızla yaptığımız istişareler sonucunda ekmek fiyatında artışa gitmeye mecbur kalmış bulunmaktayız. Ülke genelinde 210 gram somun ekmek ve 200 gram pide ekmeği 7.50-8 TL arasında satılmaktadır. Van esnafı olarak şimdiye kadar 6 liraya satıyordum. Van'da çıkan ekmeğin %70'i bayiler üzerinden satılıyor. Fırıncı esnafımız bayiye 5 liraya veriyor. Bu da maliyetleri karşılamamaktadır. Bu nedenle 4 Aralık Pazartesi gününden itibaren 210 gram somun ekmek ile 200 gramlık pide ekmeğimiz 7 TL'den satılacaktır. Pazartesi gününden itibaren esnafımız ekmeği 7 liradan satmaya başlayacak. Akaryakıta gelen yüzde yüzlük zamlar, un fiyatlarındaki zamlar ve mayadaki zamlar ekmeğin maliyetini artırmaktadır. Bu rağmen şuan da Türkiye'de ekmeği en ucuz satan iller arasındayız. Esnaflarımız çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Kiralar yüzde yüz artmış durumda. Elektrik, su, doğalgaz faturaları çok yüksek gelmektedir. Özellikle su faturaları elektrik ve doğalgaz faturalarından daha yüksek gelmektedir. VASKİ'nin esnafa ve vatandaşa yönelik uygulama yapması gerekiyor. Bu zam kararını aslında 3 ay önce almamız gereken bir karardı. Esnafımızın fedakârlığıyla elimizden geldiğince vatandaşımızı zor duruma sokmamaya çabalıyoruz. Ancak yılbaşından hemen sonra bir zam daha yapmaya mecbur kalacağız. Çünkü 6 lira kararını aldığımızı zaman mazot 19 liraydı, şu anda mazotun litresi 40 TL'dir. Kuru maya 230 liradan 650'ye, bir torba un 550'den 650'ye yükseldi. Elektrik, akaryakıt, doğalgaz ve asgari ücrete gelen zamlar ekmek maliyetine yansıyor. Bu da fiyatlara yansıyacaktır. Yılbaşından sonra bir zam daha geleceği kesindir" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.