van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Yerlere atılan çöpler kirliliğe neden oluyor

Van Haber

Van'da vatandaşların yoğun olarak kullandığı alanlarda yerlere gelişigüzel atılan çöpler çevre kirliliğine neden oluyor. Bu kapsamda Milli Egemenlik Caddesi üzerinde sağa sola gelişi güzel atılan çöplerin zamanında alınmaması çevre kirliliğine neden oluyor.

Van'ın işlek caddelerinden biri olan Milli Egemenlik Caddesi'nde kaldırım kenarlarına gelişi güzel atılan çöpler, hem görüntü kirliliği oluştururken, hem de kente yakışmayan bir görüntünün ortaya çıkmasına neden oluyor.

Bilinçsiz kişiler tarafından sağa-sola gelişi güzel atılan çöplerin, belediye temizlik personelleri tarafından zamanında alınmaması ise tepkilere neden oluyor. Önceki gün akşam saatlerine doğru Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan İkizler Lahmacun önündeki kaldırım kenarına gelişi güzel atılan çöpler tepkilere neden oldu.

Bazı duyarsız vatandaşlar çevreyi bilinçsiz bir şekilde kirletmeye devam ederken, belediyelerin ise temizlik sorununa çözüm bulmaması ise tepkilere neden oluyor. Son dönemlerde kent genelinde temizlik işlerinin akması tepkilere neden olurken, sorunun defalarca dile getirilmesine rağmen belediyeler tarafından herhangi bir çözüm bulunmaması ise düşündürüyor.

Duyarlı vatandaşlar özellikle yaz aylarında kötü kokuya neden olan ve kötü görüntü oluşturan çöplerin zamanında alınması ve temizlik çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, bu görüntülerin kente yakışmadığını ifade ettiler.

Van'da bazı sokaklar, bilinçsizce atılan çöpler nedeniyle kötü görüntü oluştururken, kent genelindeki belediyelerin ise konuya duyarsız kalması vatandaşların tepkisine yol açıyor. Özellikle kentteki işlek caddelerde kaldırım kenarlarına duyarsız vatandaşlar tarafından atılan çöpler kötü görüntü oluştururken, çöplerin düzenli olarak alınmaması ise dikkatlerden kaçmıyor.

Vatandaşlar, görüntü kirliliğinden rahatsız olduklarını belirterek, yetkililerden bu duruma el atmasını istedi. Kent genelindeki temizlik problemine kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, temizlik sorunun bir önce ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladılar.

Van'da son dönemlerde birçok noktada çöp toplama ve temizlik problemine dair şikâyetler artmaya devam ediyor. Özellikle son dönemlerde gelişi güzel atılan çöplerin zamanında alınmaması etrafa kötü kokular yayarken, oluşturduğu çevre kirliliği ise tepkilere neden oluyor.

Van genelinde hemen hemen her noktada biriken çöplerin düzenli olarak alınmadığıyla ilgili şikâyetler artarken, sorun defalarca dile getirilmesine rağmen kalıcı çözüm bulunması isteniyor.

Yerel hizmetlerin en basit hizmetlerden biri olan çöp toplama konusunda yaşanan aksamalar vatandaşların tepkisine neden olurken, defalarca sorunun dile getirilmesine rağmen herhangi bir çözüm bulunmaması ise tepkilere neden oluyor.

Kent genelinde duyarsız vatandaşlar tarafından sağa-sola gelişi güzel atılan çöpler halk sağlığını da tehdit ediyor.

Öte yandan vatandaşlar kent genelinde bazı noktalarda kaldırımlar üzerinde çöp kovası sayısının da eksik olduğunu belirterek, kaldırımlardaki çöp kovası sayısının da artırılması talebinde bulundu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

Yorumlar (6)

Çöp kent 3 Hafta Önce

BİRÇOK DÜKKAN, İŞ YERİ, MANAV, FIRIN, AYAKKABICI, GİYİMCİ, LOKANTA, KÖFTECİ, DÜRÜMCÜ, LAHMACUN SALONU, TUHAFİYECİ, HIRDAVATÇI, ÇAYEVİ VE BİRÇOK ESNAF MAALESEF İZMARİTLERİNİ, ÇÖPLERİNİ, ARTIKLARINI, KAĞITLARINI, NAYLONLARINI YANİ KENDİSİNE VE KENDİ İŞYERİNE AİT ÇÖPLERİ KALDIRIMA, KALDIRIM DİBİNE, YOL KENARINA, REFÜJE,SAKSILARIN İÇİNE VEYA ETRAF>NA, AĞAÇ ALTLARINA DÖKÜYOR VEYA BIRAKIYOR. BUNU YAPMAYAN. MEDENİ, GÖRGÜLÜ, BİLİNÇLİ, AHLAKLI, SAYGILI, ŞEHRE VE İNSANA DEĞER VEREN, TEMİZLİK KÜLTÜRÜNE SAHİP ESNAFLAR DA VAR, MAALESEF OLMAYANLAR DA VAR. ÜSTÜNE BİR DE BİLİNÇSİZ, CAHİL VE SORUMSUZ KİMİ YAYALARIN VE SÜRÜCÜLERİN ATTIKKLARI DA EKLENİNCE VAN ÇARŞILARININ HER YERİNDE ÇÖP, ATIK, İZMARİT, SEBZE MEYVE ARTIKLARI, AMBALAJLAR VE KİRLİLİK GÖZLENİYOR. HERKES DÜKKANININ HİZASINDAN SORUMLU. ŞEHRİNİ SEVEN DUYARLI OLUR.

VAN 3 Hafta Önce

Bütün caddelerde, bütün kaldırımlarda,bütün ara sokaklarda bu manzara var. Temiz olan yer istisna kalıyor. Her taraf böyle. Vatandaşlar duyarsız, ekipler ilgisiz, kurumlar umursamaz. Bu durum yıllardır var ve hiç değişmiyor

KALİTEMİZ BU 3 Hafta Önce

Medeni insanlar, bilinçli insanlar, duyarlı insanlar, dikkatli insanlar, görgülü insanlar, kendini seven insanlar, kentini seven iinsanlar caddesini، sokağını, kaldırımını,parkını, yeşil alanını,dükkanının önünü,evinin çevresini,çarşısını, çevresini,doğasını ASLA KİRLETMEZ. İnsan olan tertemiz yerde yaşamak ister. Bunun kendi elinde olduğunu da bilir. İnsanlar duyarlı, kurumlar ilgili olmazsa şehrimiz kirli,çöplü, tozlu, bakımsız kalmaya devam eder. Şehrimiz insan kalitemizi gösterir, kurumlarımızın ilgi ve vizyonunu gösterir.

TEŞEKKÜRLER ÖRNEK İNSAN 3 Hafta Önce

Bir gün işyerinin önünü elindeki fırçayla özenle süpüren, kaldırımı ve dükkanın önündeki iki ağacın çanağını titizlikle süpüren, yol kenarını ve oluğu toz, izmarit ve çöplerden arındıran örnek bir esnaf abimize rastladım. Kendisine teşekkür ettim. Cevaben şunları söyledi : " Bu şehir hepimizin. Biz kirletirsek, biz zarar verirsek ,biz sahip çıkmazsak uzaylılar mı sahip çıkacak? Bu şehirde en az on beş bin işyeri vardır herhalde. Herkes işyerinin önünü, kaldırımını, sokağını, caddesini kirletirse bu şehir çöplüğe döner, bundan yine biz zarar görürüz. Hiçbir belediye böyle bir kirlilliği temizlemeye mümkün değil yetişmez. Biz esnaflar duyarlı olmalıyız. Çarşımız ve şehrimiz tertemiz olmalı. Yıllardır dükkanımın önündeki her yeri kendim temizlerim. Bundan keyif alıyorum, gurur duyuyorum. Keşke on beş bin esnafın hepsi böyle yapsaydı. Ne güzel olurdu. Yapan var yapmayan var, artık o da herkesin insanlığına kalmış. "

Şehre kasıtlı ihanet eden... 3 Hafta Önce

Sanat Parkı, Feqiyê Teyran Parkı, Dabbağoğlu Parkı, Ahmedi Hani Parkı ve Kent Meydanına ister gündüz ister akşam tebelleş olup çöken semavercileri, cızbızcıları, çay ocaklarını istemiyoruz. Bu halk bu ilkellikler için, parkları tahrip için, parkları işgal için, şehri Hindistan'a çevirmek için rıza göstermedi, göstermiyor. Belediyeler de zabıta da sessiz kalmamalı, izin vermemeli. Kimse bu düzensizlikler, gaspler, işgaller, tahribatlar ile halka ait park ve yeşil alanlara el koymamalı, şahsi mülkü gibi kullanmamalı. Gidip farklı bir yerde çayevini, çay bahçesini, semaver dükkanını, cızbız dükkanını açsınlar. Kimse halka ve şehre meydan okumamalı, şehrin düzenini ve kurallarını hiçe saymamalı. Park işgalleri de, kaldırım işgalleri de "geçim savaşı", "ekmek kapısı", " ekmek kavgası" falan değildir, düpedüz ilkel, rahatsız edici ve çağ dışı manzaralardır, saygısızlıktır, cehalettir, kabadayılıktır, şehrin canına okumadır. Lütfen son yıllarda var olan ve son üç aydır artarak şehri rezil ve berbat eden bu işgallere, bu kabadayılıklara, bu zorbalıklara, bu saygısızlaklara kalıcı ve kesin sonuç getirin.

Vatandaşlar şehrinin canına... 3 Hafta Önce

Parklar neden işgal ediliyor. Saat 18.00'den sonra çarşılar, parklar, kaldırımlar semaverci, cızbızcı, seyyar satıcı, dilenci ve türlü türlü kanunsuzlar kalıyor. Zabıtalar ortada yok. Olanlar oradan oraya kaçıp saklanıyor. Hatta yeleğini ters giyip yazıyı saklayanlara da rastlayınca işin içinde korku olduğuna da kanaat getirdik. Bazı esnafların iddiası ise bu işgalcilerin artış sebebi kasıtlı olup belediyeleri zor durumda bırakmakmış. Bazılarına göre ise belediyeler bize ses çıkarmaz diye cesaretlenip park ve kaldırım işgaline kalkışanlarmış. Hangisi doğru bilinmez ama bu şehir hiçbir zaman gerçek bir büyükşehire benzeyemedi. Her yıl bu ve benzeri birçok başlıkta çıkan sayıs>Z yerel medya haberi bunun ispatıdır. Ama son bir aydır işler zıvanadan çıktı. Acilen tüm birimler ciddiyetle işini yapsa iyi olacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.