4857 sayılı iş kanunu kapsamında Apartman Görevlilerinin Kıdem Tazminatı Her apartman veya sitede ortak yaşam alanından sorumlu olan ve kapıcı ya da Apartman görevlileri bulunmaktadır.
Apartman görevlileri, apartmanın bakımından ve temizliğinden, güvenlik hizmetlerinden ve korunmasından, varsa hafif onarımlarından, çarşı hizmetlerinden, kaloriferin yakılması, bahçe düzenlenmesi ve diğer bu tarzdaki işlemlerinden sorumlu kişilerdir.
Her Apartman konut ve sitede bulunan kapıcıların işe girmesi, çalışma esasları, işten çıkması ve emeğinin ve yıllarının karşılığında aldığı kıdem tazminatı ödemesi gibi unsurlarda orada yaşayan kişileri ilgilendiren konulardandır.
Her apartmanda kapıcı olarak çalışan kişi kıdem tazminatına hak kazanamayabilmektedir. Kapıcıların veya apartman görevlilerinin kıdem tazminatı unsurları, 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtilmektedir. Kapıcıların kıdem tazminatı alabilmesi için gereken şartları taşımayan kişiler alamamaktadır. (Apartman Görevlilerinin) Kapıcıların Kıdem Tazminatı Şartları 4857 sayılı İş Kanunu'nda ve diğer mevzuatlarda belirtilen apartman görevlisinin kıdem tazminatı alma koşulları sırasıyla aşağıda yazıyorum:
(1.En az bir yıl çalışmalı)
(2. İşten çıkarılmış olmalı)
(3.Emekli olmak için işten ayrılması durumunda)
(4.Askere gitmek için işten ayrılması halinde)
(5.Vefat etmesi durumunda)
(6.Kadın olması halinde ise evlendiği tarihten bir yıl içerisinde işten ayrılması durumlarındadır)
Ayrıca apartman görevlilerinin kıdem tazminatı alma koşulları genel olarak yukarıda belirtilmesinin yanında aşağıdaki bazı istisnai durumlarda da yine de hak kazanabildiği görülmektedir. Kapıcıların kıdem tazminatı almaya hak kazandığı istisnai haller şunlardır; İş sözleşmesinde belirtildiği halde erzak, kömür gibi ayni yardımların yerine getirilmemesi, Sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik bildirilmesi ya da düşük ücretten yatırılması durumlarında, Ücretinin zamanında ödenmemiş olması halinde, Kapıcıların yapmış olduğu çalışmalara karşılık fazla çalışma, genel tatil, hafta tatili vb. ücretlerinin ödenmemesi durumunda.
Yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmaması halindedir. Apartman görevlilerinin kıdem tazminatı alma koşullarındaki bu istisnai haller, yaşanan olaylarla bağlantılı olarak değişebilmektedir.
Bu nedenle mevzuata hakim ve uzman birine danışarak bilgi almanız halinde mağduriyetinizin önüne geçebilirsiniz. (Apartman Görevlilerinin) Kapıcıların Kıdem Tazminatı Hesaplanması ve Ödenmesi Kapıcıların kıdem tazminatı ile ilgili hesaplamaların yapılmasında önemli olan ilk faktör, apartman görevlisinin en son aldığı brüt ücrettir.
Bu ücrete dahil edilebilecek kalemler ise düzenli yapılan ayni ve nakdi ödemeler, apartman görevlisi kendisine verilen konutta kira ödemeden oturması halinde kira bedeli, elektrik, su ve yakıt parası vermemesi halinde bu kalemlerdir.
Apartman görevlileri kıdem tazminatı almaya hak kazanmaları halinde, idareye yada yönetime müracaat ederek kıdem tazminatlarını alabilmektedirler.
Ancak hayatın olağan akışında birçok uyuşmazlık ortaya çıktığı da görülmektedir. Kapıcıların kıdem tazminatı almaya hak ettiği hallerde söz konusu apartman dairelerinin sahipleri kıdem tazminatlarına payları oranında ödemesi gerekmektedir.
Kiracının tazminatı ödeme sorumluluğu yoktur.
Ancak ilgili ödemelerde şu istisnalarda mevcuttur; İşten ayrılıp kıdem tazminatına hak kazandığı tarih itibarıyla kat sahipleri evi alalı bir hafta dahi olmuş olursa olsun kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdürler.
Ancak önceki ev sahiplerinden kapıcıların kıdem tazminatı ödemelerinde payları kadarını geri alabilmektedirler.
Ev sahibi ödemesini gerçekleştirmemesi halinde, kiracı kira bedeli kadar kapıcıların kıdem tazminatı ödemesinden sorumlu olmakta ve kiracı ödediği miktarı ev sahibiyle arasındaki kiradan düşerek tahsil etme hakkına sahip bulunmaktadır der (Apartman Görevlilerine Sağlıklı Günler Diliyorum)Esen kalın.