Askerlik borçlanması nasıl ödenir?

Askerlik borçlanmasının ödemesini yapılması aynı zamanda kısmi olarak yapılması mümkündür. Emekli olması için primleri ödenen vatandaşın 3 aylık eksik prim süresi kalmışsa, yalnızca 3 aylık ödeme yapmak ve başvuru haritasını bu yön doğrultusunda planlamak mümkündür.

Aynı zamanda vatandaşın emeklilik için 2 ayı kalmış olsa bile 2 aylık askerlik borçlanması yapılmasına izin verilir. Böylelikle erkenden emekli olmak ya da emeklilik aşamasında daha da fazla emekli maaşı alabilmek mümkün hale gelir (suallere de cevaben)

İlgili kamu bankasının ödeme kanalına ya da SGK kurumuna şahsen fiziki olarak teslim edilmesi ile ödenebilmektedir.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Askerlik borçlanması bedeli bilindiği üzere her sene artış gösterir. En güncelinden hesaplama sonuçları ve başvuru usulü Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılır. Bundan ötürü ikametgâh adresine en yakın olan İl Sosyal Sigortalar Kurumuna gidilmesi gerekmektedir. Askerlik borçlanması için vatandaşın yanında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi ve askerliğe ilişkin bilgi ve belgeleri barındıran evrak bulunmalıdır. Bu sayede askerlik borçlanması için gerekli olan formunda doldurulması sağlanır. Başvuru için gerekli olan matbu form, e-devlet uygulaması üzerinden ya da SGK tarafından fiziki olarak verilebilir. Başvurunun dikkate alınması için; belgede boş alanın bırakılmaması ve doğru olan bilgilerle tamamlanması zorunludur.

ASKERLİK BORÇLANMASI HAKKI?

Askerlik borçlanması tam anlamıyla askerlik görevini ifa etmiş olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının askerlik sürelerini borçlanarak sosyal güvenlik sistemlerindeki emekliliklerine erken hak kazanabilmek amacıyla prim günlerine ekleyebilmelerini sağlayan bir avantajdır.

Bu sayede vatandaş sanki askerlik zamanı süresince çalışmış sayılıyor gibi SGK prim süresine ekleme yapılır ve böylelikle beklenildiğin den daha erken bir şekilde emeklilik sağlanır. Askerlik borçlanması ile birlikte tespit edilen sigortanın başlangıç tarihinden daha önceki tarihlerdeki süreler nedeniyle borçlandırılma halinde, hem sigortanın başlangıç tarihi borçlandırılan prim günü sayısı kadar geriye götürülür. Aynı zamanda hem de prim gün sayısı bu sebeple artar. Fakat askerlik görevinden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış olur.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanmasında prim günlerinin ödemesi; borçlanma tebliğinin kişiye tesliminden itibaren 1 ay içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süre asla ve asla uzatılmaz. Aynı zamanda bu bahsi geçen süre içinde ödeme yapılmaması durumlarında vatandaşın askerlik borçlanma başvurusu derhal iptal edilir. Bu miktarın taksitlendirilecek şeklinde ödemesinin yapılması ihtimali yoktur

Başvuru sonrasındaki süreçteki 1 ay içerisinde, topluca bir şekilde ödeme yapılması kanunen ve usulen gereklidir. Başvuru sonrasındaki süreçteki 1 ay içerisinde ödeme yapılmaması ihtimalinde bahsi geçen başvuru iptali gerçekleşir ve askeri görev esnasında geçirilen günler prim günü olarak sayılmaz. Fakat söz konusu olan borçlanma başvurusu iptal olan vatandaşların tekrardan başvuru yapması ve feri bir talepte bulunması elbette ki mümkündür.

E-DEVLETTEN ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanmasında e-devletten askerlik borçlanması sorgulaması yapmak için vatandaşların e- devlet arayüzünü kullanması lazım olmaktadır. Bu elektronik site üzerinden askerlik borçlanması bedeli, ödeme zamanı, aylık ve toplam borçlanma miktarı gibi bilgilere erişim sağlanmaktadır. Askerlik borçlanması hesaplama işlemleri e devlet üzerinden şu şekilde yapılmaktadır:

E-devlet uygulamasına giriş yapabilmek için öncelikle PTT üzerinden cep telefonuna gelecek şifrenin alınması gerekir. İlk şifre günümüz rakamlarıyla 3 TL olarak ücretlendirilir.

İlk girişte TC kimlik numarasını kullanarak şifre değişimi yapılması gerekmektedir. E-devlet.gov adresini kullanaraktan ilk giriş için şifre değişimi yapılır. Vatandaş, bundan sonra yeni şifresi ile giriş yapmalıdır Opsiyonel olarak kişiye kayıtlı cep telefonu ya da e-mail adresi eşleştirme işlemi yapılmalıdır.

Uygulamaya giriş yapılmasının ardından E-hizmetler kısmına gidilir. En alt kısımdaki kurumlar kısmı da bu konuda kullanılabilir.

Kurumlar bölmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu alanına gidilir.

Ekranın sol kısmında alternatif işlemler yer almaktadır. Buradan 4A Askerlik Borçlanması kısmına girilir.

Ekranda, E-devlet sistemine girişte kullanılan vatandaşa ait olan TC kimlik numarası ve şifre baz alınarak vatandaşın askerlik borçlanması dökümü çıkarılacaktır.

Askerlik borçlanma zamanı, son ödeme tarihi, aylık ve yıllık borçlanma tutarı ile ödeme yapabileceğiniz merciler bir sayfada görülecektir.

Sağlıkla kalın…