Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ilk deprem saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşmişti. Sarsıntı Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilişti.

Büyük acılara yol açan depremler sonrası Malatya'da görevlendirilen Van Valisi Ozan Balcı, yaraların çabuk bir şekilde sarılması için gece- gündüz çalışıyor. Bu kapsamda deprem bölgesinde incelemelerde bulunan bakanlar, Malatya'da tüm kurumların iyi bir koordinasyon içerisinde çalıştığını, bundan dolayı Van Valisi Ozan Balcı ile görev alan tüm ekiplere teşekkür etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy depremzedelerin sorunlarını çözmek için canla başla çalıştıklarını söyledi. Yapılan incelemeler sonrası açıklamalarda bulunan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, Malatya'daki temel süreçlerin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek "Amacımız, vatandaşlarımızın sağlam olan binalara ve konteyner kentlere nakillerini sağlamak. Gerçekten Malatya bu bağlamda çok hızlı ilerledi" dedi.

Van'da 31 araç daha trafikten men edildi Van'da 31 araç daha trafikten men edildi

"KONTEYNER KENTLERİN KURUMUNA BAŞLANDI"

Malatya'da konteyner kentlerin yapımına başlandığını ve 18 noktada konteyner yerleşim merkezi kurulacağını kaydeden Ersoy, ilk etapta 11 bini aşkın konteynerin kurulacağını, bunlardan 1110'unun hizmet vermeye başladığını söyledi. Özel mülkiyetteki binaların hasar tespitlerinin hızlı bir şekilde devam ettiğini aktaran Ersoy, "En geç bir hafta içinde tamamı denetlenmiş olacak. Sağlam raporu verilmiş olan binalara vatandaşlarımızın geçip normalleşme sürecinin bu aşamasını da tamamlamayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız e-Devlet sistemi üzerinden binalarının rapor süreçlerini takip etsinler ve sağlam raporu almış binalara artık yavaş yavaş geçmelerini, özellikle kendilerinden normalleşme sürecinin tamamlanması için ricada bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

"KÜLTÜREL VARLIKLARDA HASAR TESPİTLERİ TAMAMLANDI"

Deprem bölgesinde kültürel varlıklarla ilgili de açıklamalarda bulunan Ersoy, "Mülkiyeti kamuya ait, Bakanlığımıza veya kurumlarımıza ait kültür varlıklarının tamamında hasar tespitini tamamladık. İnşallah çok hızlı bir şekilde şu anda çalışmaları başlatıldı. Tekrar restorasyon çalışmalarına buralarda başlayacağız. Gaziantep Kalemizle ilgili bir hasar, yani mülkiyeti kamuya ait olan binalar, kültür varlıkları için söylüyorum. Onların da hızlı bir şekilde restorasyon çalışmalarına tekrar başlayacağız" ifadelerine yer verdi. Bakan Ersoy, vakıf yapılarıyla da ilgili tespitlerin tamamlandığını belirterek, "Bütün kamu vakıf mülkleriyle ilgili koruma çemberleri oluşturuldu. Şimdi hızlı bir süre hızlı bir süreçle bunların tekrar restorasyon ihaleleri ve en hızlı şekilde restorasyonun tamamlanması için gerekli kaynakların aktarılmasına başlıyoruz" diye konuştu.

"ÖZEL MÜLKİYETTE OLAN YAPILARIN RESTORE EDİLMESİ İÇİN PAKET HAZIRLIYORUZ"

Hatay ve Antakya bölgesi başta olmak üzere, tüm deprem bölgesinde, mülkiyeti şahıslara ait olan özel mülkiyetteki tescilli yapıların çalışmalarına da başladıklarını aktaran Ersoy, "Bunların da her birine yarından itibaren özellikle Hatay ve Antakya bölgesinde, bir tabela takıyoruz ve bunların tescilli yapı olduğunu, enkaz çalışmaları sırasında Bakanlık görevlileri nezdinde enkazın kaldırılmasıyla ilgili uyarı levhalarını da takmaya başlıyoruz. Bunlarla ilgili tespit çalışmalarını da çok kısa süre içerisinde Bakanlığımıza bağlı kurumlarca tamamlayacağız. Ben de yerinde ziyaret edeceğim yarın. Özel mülkiyette olan yapıların tekrar restore edilmesi için ayrı bir paket de hazırlıyoruz. Mülkiyet sahipleriyle ilgili konuşacağız. Onların restorasyon çalışmalarını yapmaya başlamaları takdirde onlara da maddi veya teknik destek olacağız. Bu çalışmaları da tamamladıktan sonra normalleşmeyi o bölgelerde de başlatmış olacağız" sözlerine yer verdi.

"ÖĞRENCİLERİMİZİ ÜCRETSİZ OLARAK OKULLARIMIZA GÖTÜRECEĞİZ"

Depremden etkilenen illerde Millî Eğitim Bakanlığı ile ilgili yaşanan son gelişmelere değinen Bakan Özer, "Bu 10 ilde 3 milyon 784 bin 411 öğrencimiz var. 212 bin 992 öğretmenimiz görev veriyor. Daha önce almış olduğumuz kararları açıklamıştık. Yani ikinci dönem 10 ilde tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacak. 10 ilde kurulan çadır merkezleri, yurtlar ve konteyner merkezlerini taşımalı eğitim kapsamına aldık. Yani orada kalan öğrencilerimizi ücretsiz olarak okullarımıza götüreceğiz. Sıcak yemeklerini vereceğiz ve tekrar kaldıkları yerlere taşımasını sağlayacağız. Yine ailelerin de istemeleri durumunda çocuklarını diğer illere, 71 ile taşımayla ilgili süreci başlattık. Bu kapsamda ilkokul, ortaokul ve lisede bu 3 milyon 784 bin 411 öğrencimizin 71 ile naklini sağlayacak kadar kapasiteye oluşturduk. Şu ana kadar bu imkândan 5 bin 836 öğrencimiz yararlandı" ifadelerini kullandı.

"PSİKOSOSYAL DESTEK ÇADIRLARININ KURULUMUNU TAMAMLAYACAĞIZ"

Bakan Özer, "Şu an itibarıyla 4 bin rehber öğretmen ve psikolojik danışmanımız sahada hizmet veriyor. Vatandaşlarımıza ve çocuklarımıza, psikososyal sağlamlıklarını güçlendirmek için her türlü katkıyı veriyor. Bugün itibariyle bu sayıyı 5 bine çıkartacağız. Sadece Malatya'da değil, 10 ilimizde kurulan çadır kentlerde ve konteyner merkezlerinde psikososyal destek çadırları oluşturduk. Burada rehber öğretmenlerimiz, psikolojik danışmanlarımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tüm ekipleri kütüphaneyle ilgili, kitaplarla ilgili destek veren tüm ekipleriyle birlikte bu çadırlarda çocuklarımıza psikososyal sağlamlıklarını güçlendirmek için her türlü desteği veriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tüm sanatçıları orada çocuklarımıza aktiviteler yapıyorlar, oyunlar oynatıyorlar. Şu ana kadar bu kapsamda 355 tane psikososyal destek çadırı kurduk. İnşallah, cuma gününe kadar 10 ildeki çadır kentlerin, konteynır merkezlerin ve toplanma yerlerinin tamamında psikososyal destek çadırlarının kurulumunu tamamlayacağız" dedi.

"MALATYA'DA ÇOK BAŞARILI BİR KOORDİNASYON VAR"

Bakan Özer son olarak, "Bölgede 20 bin 868 okulumuz, binamız var. Bunun 95'i yıkıldı. Diğer tüm binaların hasar tespiti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından cuma gününe kadar tamamlanmış olacak. Önümüzdeki hafta itibarıyla bu 10 ildeki eğitim planlamasına yönelik hangi ilçelerde, hangi bölgelerde okullarımızı açacağımıza dair tüm çalışmayı hafta sonu itibarıyla tamamlayacağız. İnşallah, önümüzdeki hafta itibariyle bu çalışmaların sonuçlarını da tüm vatandaşlarımızla paylaşacağız. Yine bu kapsamda burada depremzede öğretmenlerimizin ve idari personelimizin diğer illere görevlendirme talepleriyle ilgili, özür tayinleriyle ilgili, diğer illerden buraya gelecek öğretmenlerle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Onların planlamasını, inşallah, önümüzdeki hafta itibarıyla paylaşacağız. 71 ilde 20 Şubat tarihi itibarıyla eğitim öğretime başlıyoruz. Bizim hayatı normalleştirebilmemiz için öncelikli olarak eğitimi normalleştirmemiz gerekiyor çünkü Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin örneklemi değil, evreni. 20 milyon öğrencisi, 1,2 milyon öğretmeni ile nasıl covid sürecinde hızlı bir şekilde normalleşmeyi sağlayarak Türkiye'nin normalleşmesine katkı sunduysak aynı yaklaşımı, aynı deneyimi, inşallah, bu süreçte de uygulayacağız. İl bazlı, ilçe bazlı karar vermeyip okul temelli bir şekilde açma kapamaları yaptıysak aynı deneyimi bu deprem sürecinde de depremzede olan 10 ilimizde uygulayacağız. Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada. İnşallah, hızlı bir şekilde birlik beraberlik içinde bu süreçleri atlatacağız. Çok daha güçlü bir şekilde önümüze bakacağız. Burada çok başarılı bir koordinasyon var. Sayın Bakanımız, Valilerimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, 2. Ordu Komutanımız, Jandarma Komutanımız, İl Emniyet Müdürümüz diğer tüm birimler ile çok başarılı bir şekilde süreçleri yönetiyor. İnşallah, sahadaki o çadırları yavaş yavaş normalleştirip diğer ihtiyaç olan o bölgelere, illere de naklini sağlayacağız. Tekrar başımız sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun