Van Haber

Başkan Takva: İşbirliği toplantısı kent için önemli

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 25-26 Eylül'de Van'da gerçekleştirilen Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı ve Van TSO olarak gerçekleştirdikleri Kazakistan ziyaretini değerlendirdi. Başkan Takva, Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'nın Van için çok önemli olduğunu, Van'ı ilgilendiren ve kent için önemli bir mesele olduğunu söyledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Atsushi Miyazaki Toplantı Salonu'nda basın mensuplarına beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 25-26 Eylül'de Van'da gerçekleştirilen Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı ve gerçekleştirdikleri Kazakistan ziyareti hakkında açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van ile İran ilişkilerinin çok önemli bir seviyede olduğunu vurguladı.

Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'nın Van için çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Takva, Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği'ne sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Bu toplantının her yıl yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Takva, bu toplantının 8 yıldır neden yapılmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.

"2015 YILINDAKİ TOPLANTIDAN SONRA VAN'DA YAPILMASI GEREKEN TOPLANTI 8 YIL YAPILMADI"

25-26 tarihlerinde Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Takva, "Ben son olarak 2015 yılında İran'ın Hoy kentinde yapılan toplantıya katılmıştım. Ağrı, Iğdır, Van ve Hakkari heyetlerle gitmiştik. Her yıl yapılması gereken Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı ne yazık ki 2015 yılındaki toplantıdan sonra Van'da yapılması gerekirken yapılmadı. Aradan geçen süre içerisinde gelen tüm valilere rica etmemize rağmen, istememize rağmen, Van için önemli olduğunu vurgulamamıza rağmen yapılamadı. Sayın Ozan Balcı göreve başladıktan 1 yıl sonra odamızı ziyaret etti, bizde kendisine konuyu arz ettik. Hadi yapalım dedi ve yapılan yazışmalar neticesinde çok şükür 25-26 Eylül'de İran'ın 4 kentinin aktif katılımıyla eyalet valisi başkanlığında Van'a geldiler. Oldukça olumlu bir toplantı olduğunu düşünüyoruz. Van ve İran ilişkileri açısından meseleye baktığımızda büyük bir eksikliğin giderildiğini ve bu eksikliği önümüzdeki yıl Urmiye'de tekrar yapılacak toplantıda giderileceğini kanaatimizi güçlendirdi" dedi.

"UMUYOR VE DİLİYORUM Kİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ KAPSAMINDA VAR OLAN SORUNLAR ÇÖZÜLÜR"

Yapılan toplantılarda Van ile ilgili gündeme gelen ve mutabakat imzalanan konular hakkında da bilgi veren Başkan Takva, "Kapıköy Gümrük Kapısı'nın transit geçişe açılması, Kapıköy Gümrük Kapısı'na STM sahası yapılması, İran bankalarının İlimizde şube açması, Kapıköy Gümrük Kapısı'na tam donanımlı laboratuvar yapılması, Kapıköy Gümrük Kapısı'na İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi, İran Konsolosluğu'nun İlimizde hizmet vermesi, Sınır kapılarından kimlikle geçiş yapılması, Başkale Gelincik Sınır Kapısı'nın açılması, Çaldıran Çilli Sınır Kapısı'nın açılması, Sınır Ticaret açık pazarının kurulması, Gümrük mevzuat hükümlerinin hafifletilmesi, Serbest Bölge kurulması, Türkiye-İran Ortak OSB kurulması, açık pazar yeri ve sahası yapılması, ithalat ve ihracata konu olan tüm ürünlerin Sınır Ticaretine dahil edilmesi, gümrük vergilerinin düzenlenmesi bu toplantıda konuşuldu ve mutabakat metnine yazıldı. Bu maddelerin genel olarak içerisinde yer aldığı mutabakat 2 ülkenin valileri tarafından imzalandı ve kayıt altına alındı. Bu tabi uzun süreli bir iş. Umuyor ve diliyorum ki komşuluk ilişkileri kapsamında var olan sorunlar çözülür ve sınır illerimizin ticareti gelişerek zenginleşir" diye konuştu.

"BU TOPLANTI DA ŞEHRİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ"

Van ile İran ilişkilerinin çok önemli bir seviyede olduğunu söyleyen Başkan Takva, "Sizlerle takip ediyor ve görüyoruz. Bu toplantı da şehrimiz için çok önemliydi. Hepimizin buna sahip çıkması ve desteklemesi gerekiyor. Bu bilinçle bakıyor ve değerlendiriyoruz. Son olarak şunu söylemek isterim. Bugün 3 konu ile alakalı bir araya geldik. Ancak size şunu açık bir şekilde söyleyeyim. Kazakistan programımızla ilgili her şeyi söyleyebilir ve konuşabiliriz. Bunu tartışabiliriz. Ancak Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı böyle bir şey değil. Bizim buna sahip çıkmamız gerekiyor. Bu toplantının her yıl yapılması gerekiyor. Bu bizim için olmazsa olmazdır. Ne olursa olsun hep beraber sahip çıkalım ve destekleyelim. 8 yıl neden yapılmadığını sorgulayalım. Çünkü bu mesele tüm şehri ilgilendiren bir meseledir. Bireysel bir mesele değil. Aynı şekilde fuarda öyle. Van'ı ilgilendiren ve Van için önemli bir mesele" ifadelerini kullandı.

"20 KİŞİLİK BİR HEYETLE KAZAKİSTAN'A BİR GEZİ DÜZENLEDİK"

Kazakistan'da katıldıkları İşletme Geliştirme Programı hakkında da açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, "15'inde başladık programlarımıza. 17'sinde stantlarımız topladık ve 18 Eylül'de Kazakistan'a 'İşletme Geliştirme Programı' düzenledik. Bu programda sadece KOSGEB'i işletme geliştirme desteği var. Onun dışındaki tüm harcamalar katılımcıların kendi katısıyla yapıldı. Oda da herhangi bir bütçe kullanılmadı. 3 ay önce Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin Rektör Vekili Peyami Battal beni aradı. Buradaki iş örgütleri ile görüşüyoruz. Kazakistan 30 yıllık bir ülke ve çok ciddi potansiyelleri var, bende sizin vizyonunuzu biliyorum. Sizden ricam burayı bir heyetle ziyaret edin. Burayı görmenizi ve bu potansiyeli ülkemiz lehine dönüştürmenizi istiyoruz dedi. Bizde bu davet üzerine Kazakistan'a gittik. Bizde 20 kişilik bir heyetle Kazakistan'a bir gezi düzenledik. Kazakistan yüzölçümü Türkiye'nin 4 katı büyüklüğünde nüfusu Türkiye'nin 4'te 1'inden daha az. Eyalet sistemi ile yönetiliyor. Belediye başkanları ve valiler atama ile geliyor ve ikisi de aynı kişidir. Yeni bir ülke. Petrol ve doğalgazı var. Pazarlaması da Rusya üzerinden yapılıyor. Biz işletme geliştirme programı kapsamında ilk olarak Türkistan'a gittik. Orada ilk olarak Türkistan Atamekan Eyaleti Girişimciler Odası Başkanı Aslan İbodulloyev, Türkistan Yatırım Şirketi Müdürü Berik Kenzhebayev, Kazakh Invest Şirketi Türkistan Bölge Müdürü Maksat Joldasbekov ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Peyami Battal ile bir araya geldik" dedi.

"TÜRKİSTAN'I TÜRK-KÜRT İŞ İNSANLARI HATTA VANLI İŞ İNSANLARI İNŞA ETMİŞ"

Kazakistan gezisi kapsamında yaptıkları ziyaretler hakkında bilgi veren Başkan Takva, "Daha sonra sırasıyla; Türkistan Sanayi Bölgesi ve Özel Ekonomi Bölgesi Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılım sağlandık, Türkistan'da üretim ve yatırım alanlarını gezdik. Türkistan Girişimcilik ve Sanayi Dairesi'ni ziyaret ettik. Atamekan Eyaleti Girişimciler Odası'nı ziyaret ettik. Atamekan Eyaleti Girişimciler Odası ile 'İşbirliği ve İşletme Geliştirme Protokolü' imzalandık. 'İşletmeden İşletmeye (B2B)' görüşmeleri yaptık. Çimkent Kalkınma Ajansı'nı ziyaret ettik. Çimkent Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaları ziyaret ettik. Türkiye Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Latifşah Asanov ziyaret ettik. Dışişleri Bakanlığı Almatı Temsilciliği Başkanı Bakıtcan Bolegenov ziyaret ettik. Almatı'nın Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Evren Müderrisoğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. İlimiz iş insanı Abdulnasır Çetin'e ait olan Paulmark Mağazası ziyaret ettik. Türkistan'ı Türk-Kürt iş insanları hatta Vanlı iş insanları inşa etmiş. Büyük bir gururla Rixos Grubun ve Sembol İnşaatın Türkistan'da muhteşem bir eyalet inşat ettiğini söyleyebilirim. Turizm alt yapısına ilişkin çok önemli işler hayata geçirmişler. Ben buradan Vanlı hemşerilerimiz; Fettah Tamince'ye, Yılmaz Babur'a ve Fatih Başıbüyük'e teşekkür ediyorum. Ben bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yaptıkları işlerin yanı sıra misafirperverlikleri de oldukça güzeldi" diye konuştu.

"KAZAKİSTAN'DA ÇOK CİDDİ MANADA TEŞVİKLER VAR"

Türkistan'ın mutlaka gidilmesi ve gezilmesi gereken bir yer olduğunu belirten Başkan Takva, "Aynı şekilde Çimkent'te Gürpınarlı bir iş insanımız olan Ömer Aydın ile bir araya geldik. Orada bir mermer fabrikası var ve üretimine devam ediyor. Yeni başkent olan Almatı, eski ismi Astana'da iş insanımız Abdulnasır Çetin ile görüştük. Ev sahipliklerinden dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ederiz. Yorucu bir program oldu ve inanın ki hiç boşa zaman geçirmedik. Farklı bir kültür tandık. Zenginleşme yolunda inanılmaz bir çabaları var. Dünyayı tanımaya çalışıyorlar. Türkiye ile bir bağ kurmak istiyorlar. Şunu söyleyeyim, 4 milyar nüfusun tam ortasında yer alan bir ülkeden bahsediyoruz. Rusya, Çin, Hindistan gibi devasa ülkelerin ve dünya nüfusunun yarısının yaşadığı bir coğrafyanın tam merkezinde bulunuyor. İnanılmaz fırsatları olan bir ülke. Vanlı iş insanların muhakkak ki Kazakistan'a gitmesi ve orayı görmesini istiyorum. Çok ciddi manada teşvikleri var. Bu bir avantaja dönüştürülebilir" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR