Bayramda mesai yapanların soruları

SORU:İyi Bayramlar Yasin Bey Bizler 23 Kişilik Bir Ekip iz Nasip Olursa İnşallah Kurban Bayramında Mesaili  Çalışıyoruz.  Mesaimizin Nasıl Hesaplanacağını Haklarımızın Neler Olduğunu Bilmiyoruz. Yardımlarınızı Bekler Teşekkür Ederiz Ekip Adına Ömer?

CEVAP: İyi Bayramlar Ömer Bey, Kanunlarımıza Baktığımızda Tüm Dini Ve Milli Bayramlardaki Fazla  Mesai Ücretleri Günlük Kazancın 2 katı Olarak Ödenmesi ni Emreder.
Bayramda Çalışmak Zorunda Kalanlara Kanun Gereği Mesai Ücreti Verilmesi Gerekiyor  Hatta Ödenmemesi Durumunda Suç Teşkil Ediyor. Mesai Hesaplanırken Günlük kazanç Dikkate Alınıyor Ve Mesailer Konusunda Yurdumuzun  dört bir Yerinden Arayan Okurlarımız, Yaşanan Aksaklıkları Aktarırken.Birçok Okurumuzun da ne Kadar mesai ücreti Alacağını Bilmediğini Belirtmektedirler
Ayrıca Çalışanlar İçin Mesai Kavramı 2 Şekilde Kullanılıyor. Birincisi, Haftalık Belirlenen Çalışma saati Dışında İş yerinde Bulunulan zaman Diliminde Yapılan Mesai. İkincisi ise Dini ve Milli Bayramlar ile Resmi tatil Günlerinde Yapılan Mesailerdir.

SEVGİLİ OKURLARIMIZ BİRLİKTE ÖRNEK BİR HESAPLAMA YAPALIM:
Bir Çalışanın Veya İşçinin  Net Maaşının 1500 tl Olduğu Varsayalım, Günlük Kazancı 50 tl Olacaktır. Bu İşçi, Haftalık 45 saat Çalışma Süresini (Günlük 7.5 saat) Doldurduktan Sonra Fazladan Veya Bayramda da Çalışmışsa Günlük Mesaisi Şöyle Hesaplanacaktır:
50 tl Günlük + 50 tl Bayram Yevmiyesi = 100 tl Bu İşçimizin Kurban Bayramı ve Arife Günü Olmak Üzere Toplam 4.5 gün Çalıştığını Varsayalım, 4.5*50=225 tl Yani Çalışan Kişi Maaşından Fazla Olarak Alacağı para 225 tl Olacaktır
 Şayet Maaşıyla Beraber Hesabına 1725 tl Yatırılmalıdır Der Kanun.
 
SORU:Hocam İşverenler Hangi İşlerde Fazla Mesai Yaptıramazlar?

CEVAP:Saygıdeğer Okurumuz Kanunlar Çerçevesinde Ve Sağlık Kuralları Bakımından Günde 7,5 Saat veya Daha az Çalışılması Gereken İşlerde,
Gece Çalışmalarında,
Maden ocakları işlerinde,
Kablo döşemesi, Kanalizasyon ve Tünel inşaatı gibi yer veya su altında Çalışılacak Yerlerde,
18 yaşından küçük olanlara,
Yeni Doğum yapan ve Emziren Kadın İşçilere,
Kısmi süreli (part-time) Çalışanlara fazla mesai Yaptırılamaz.
 
SORU: Yasin bey Çalışan İşçi  İşvereni İşyerinde Olmadığı Sürelerde Çlışırsa Fazla Mesailerini Nasıl İspat Edebilir?

CEVAP:Kıymetli Okurum Hukukta iddia Eden İspatlar kuralı fazla Çalışmalarının Tespitinde de Geçerlidir. Yani İşçiler fazla Mesailerini her türlü delil ile ispat Edebilirler. Örnek Bunların başında tanık Beyanları Gelmektedir. Mesai Arkadaşlarının işçi lehine Tanıklık Yapması delil Hükmü Taşımaktadır.Mesela 2. Vardiya Çalışanından Vardiyayı devir aldığın Şahıslar veya Vardiya ekibi Bireyleri Çalışanı gibi.İş yerinde işe geliş gidişlerin Kayıtlarının Tutulduğu Puantaj Kayıtları da delil Niteliğindedir.veya İşçilerin Devam takip imza föyü gibi Ancak burada İşçilerin dikkat etmesi Gereken en Önemli husus her ay Düzenlenen Ücret Bordroları dır Ve İdarece Alınan Onaylı Ön Olurlardır.
 
SORU:Hocam Kurban Bayramında Çalışacağız Biz Gazetecilerede Fazla Mesai Varmıdır Varsa Şartları Nelerdir.

CEVAP:Sevgili Okurumuz Her Çalışan Gibi Elbette Gazetecilerinde Fazla Mesai Alma Hakkı Vardır Şayet Çalışırlarsa  Normal Ücretlerinin Günlük Yevmiyeleri Miktarı Kadar  Çalıştığı Kaç Günse Artı Olarak Ödenir Kanunlarımızda Üvey Evlat Muamelesi Yoktur Olmamalıdır da Çünkü Söz konusu Çalışan Tatil Hakkını Çalışarak Geçirdiğinin  Doğrusu Vardır  Der
Şahsınızda Tüm İslam Aleminin Mübarek Kurban Bayramlarını Tebrik Eder Bayramın Ülkemize Birlik Ve Beraberlik Getirmesini Yüce Raabbimiz den Niyaz Ediyorum.