01.01.2020 - 31.12.2020 tarihleri arasındaki asgari ücret brüt 2.943 TL, net 2.324,70 TL olarak belirlendiği kesinleşerek kayıt altına alındı ve Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2020 Asgari Ücret net ve brüt tutarları, İlgili bakanlık verilerine göre %15,03 'lık bir artış yapıldı,Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecektir.
SORU:Asgari Ücret Nedir:
CEVAP:Asgari ücret, yasal olarak saptanmış belli kriterlere göre işçinin bir iş günü çalışması karşılığında ödenen ücrettir. İşçi ve ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlayacak minimum ücretin belirlenmesi asgari ücret ile mümkün kılınmıştır.
SORU:Asgari ücretin ödeme şekli nedir:
CEVAP:İş Kanununa göre işçilere ödenecek ücretlerinin banka aracılığı ile yapılması zorunludur. Ancak bazı istisnalar ile elden ödeme imkanı da sağlanarak bu durum kapsam dışında bırakılmıştır. Buna göre; Türkiye genelinde 10 ve daha az çalışanı olan iş yerleri, Teknoloji Geliştirme Güvenliği kapsamındaki gizlilik dereceli tesislerdeki iş yerleri, Savunma Sanayi Güvenliği Kanun kapsamındaki tesis güvenlik belgesine sahip iş yerleri ile Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında iş yerleri banka aracılığı ile ödeme yapma kapsamı dışında bırakılmıştır.
SORU:Asgari ücret belirlenirken nelere dikkat edilir:
CEVAP:Asgari ücret, işçilerin 16 yaşını doldurmuş olup olmadıklarına göre ayrı olarak belirlenmektedir. Ülkenin asgari ücret belirlendiği dönemdeki sosyal ve ekonomik durumu, geçim şartları, güncel ödenmekte olan ücretlerin genel durumu ile geçinme indeksleri dikkat edilen diğer konuları oluşturmaktadır.
SORU:Asgari Ücretin Tarihçesi Nedir:
Asgari ücretin dünya üzerinde 114 yıllık tarihi geçmişi bulunmaktadır. Asgari ücret dünyada ilk kez 1890 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda’ da uygulanmaya başlanmış, 1900’lü yılların başı itibari ile de önce Avrupa’da, daha sonra da tüm dünyada uygulanmaya devam edilmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 1928 yılında kabul etmiş olduğu “Ücret Belirleme Yöntemleri ile İlgili Sözleşme”, ülkemizde 1973 yılında imzalanmış olup, 1974 yılında onaylanarak asgari ücretin uygulanması uluslararası ölçütler eşliğinde yapılmaya başlanmıştır.
SORU:Asgari Ücret kimler tarafından belirlenir:
CEVAP:Ülkemizde asgari ücret, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Bu komisyon 15 üyeden oluşmaktadır. Komisyon üyeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik iş kolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik iş kolları için seçeceği beş temsilcidir.
SORU:Asgari ücret ödenmezse ne olur:
CEVAP:Asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen ücretin bankaya yatırılmaması ya da eksik yatırılması durumunda işveren, bir nevi işçinin hakkını gasp ederek suç işlemektedir. İşçinin bu durumu tespit etmesi durumunda sözleşmesi varsa iş sözleşmesini haklı sebeple fesih etme hakkına sahiptir. Ücreti ödemeyen işverene ise idari para cezası uygulanır. Uygulanacak idari para cezası, her işçi ve her ay için ayrı olarak hesaplanır. Ayrıca Vergi Usul Kanununa göre işverenin belgede sahtecilik/yanıltıcı belge beyan ettiğinin tespit edilmesi durumunda ise işveren hakkında 1,5-3 yıl arasında hapis cezası uygulanabilir.
SORU:Asgari Ücret nasıl hesaplanır:
CEVAP:Asgari ücret, tüm işçi bölümlerini kapsayacak şekilde “günlük” olarak belirlenmektedir. Günlük hesap üzerinden de “Aylık” ve “Saat” ücreti hesaplanmaktadır. Asgari ücret net hesaplanıp, brüt olarak ilan edilmektedir. Sebebi brüt tutar hesabından, Damga Vergisi ile Gelir Vergisi, İşsizlik Fon Payı ve SGK İşçi Payının kesiliyor olmasıdır. Belirlenen asgari ücretin uygulanması yasal olarak zorunludur.
SORU:Asgari ücretin ödenmediğini düşünen işçi ne yapmalı:
CEVAP:Kanun gereği 10 ve daha üzerinde işçi çalıştıran işverenlerin, Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen asgari ücret tutarını, işçinin banka hesabına yatırmakla yükümlüdür. Asgari ücret zam değil, işçinin hayatını idame ettirebilmesi için gerekli minimum ücrettir. Dolayısı ile işverenler bu durumu işçinin aleyhine kullanamaz. İşçi, asgari ücretin ödenmediğini tespit etmesi durumunda işverene ihtarname çekmek sureti ile iş sözleşmesini fesih edebilir der yeni yılla beraber yeni Asgari ücretin iş veren ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni eder kazasız belasız bir yıl diliyorum