Çalışan Kişi Yıllık ücretli izni ne zaman hak kazanır?

      SORU:Yasin bey Her Hangi Bir İş Yerinde Çalışan Kişi Yıllık ücretli izni ne zaman hak kazanır.
CEVAP:Merhaba Okurumuz Her Hangi Bir Çalışanın İşe başlanılan tarihten itibaren, deneme süresi de dahil en az bir yıl çalışılması halinde yıllık ücretli izne hak kazanılır. Ancak ardı ardına ya da farklı tarihlerde aynı iş verene ait değişik iş yerlerinde çalışılmış ise, yıllık izne hak kazanılması için gerekli olan bir yıllık süreyi hesaplarken bu iş yerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplanması gereklidir. Örneğin önce A iş verenine ait B  iş yerinde 4 ay, sonra da yine A iş verenine ait Y iş yerinde 8 ay çalışılmış ise, her iki hizmet süresi toplanacağından, Y iş yerindeki 8 aylık çalışma yıllık izne hak kazanmak için yeterli olacaktır Evraklarınızı tespiti durumunda der ilgili kanu.

 


         SORU:Hocam İş yerinde çalışırken askere gidilmesi halinde, askerlikte geçen süre, yıllık izin hakkında değerlendirmeye alınırmı.
CEVAP:Okurumuz Kanun Kapsamında Askerlik süresince hizmet akdi askıda sayılacağından, bu süre yıllık izin hakkının hesabında dikkate alınmayacaktır der iş kanunu ve ilgili mevzuat.

 


        SORU:Yasin bey Hocam süt izni nasıl kullanılır teşekkürler.
CEVAP:Merhaba Kıymetli Okurumuz.Emzirme izni diğer ismi ile süt iznini diye bilinir Ve kullanma süresini çalışanın kendisi belirler. Hangi saatler arası kullanılacağı hususu çalışanın isteğine bağlıdır. Bunun için çalışanın iş yerine şu şu saatler arasında kullanmak istiyorum diye dilekçe vermesi gerekiyor der ilgili mevzuat.

 


       SORU:Sn Hocam İşverenin kadınlara erkeklerden daha az ücret ödemesi kanuna uygun mudur.
CEVAP:İyi çalışmalar Okurumuz İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.

 


        NOT::::Son Günlerde Sık Sık Sorulan ve Vatandaş Tarafında Farklı Algılanan Staj erlerin Durumu.Staj Süresinin Erkekler İçin Prim Ödenmediğinden Fayda Sağlamamakta Ancak Kadınlar İçin Varsa Sonrasında Doğum Borçlanması Gibi Haller de Fayda Sağlar Der Kanun.Aksi takdirde staj kayıtlarının emeklilik işlemlerinde ve süresinde hiç bir etkisi söz konusu olmaz.Ayrıca Son Yapılan Çalışmalarla Beraber İlgili Bakanlığın son dönemde sosyal güvenlik alanında yaptığı düzenlemeler, emeklilik işlemlerini yeniden gündeme getirdi. Bir çok kişi, staj süresinin emeklilik hesabına dahil edildiğini düşünüyor. Ve bu konuda da vatandaşlardan çok sayıda soru geliyor. atlatmakta fayda var

 


        Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Son olarak TBMM'ye sunulan torba yasa tasarısında veya geçmiş dönemde yapılan sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerde, staj süresinin emeklilik hesabına katılmasına yönelik bir metin bulunmuyor.
Staj süresinin emeklilik hesabına katıldığına yönelik dedikodular ise, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (Sgk) alınan hizmet dökümünde stajla ilgili bilgilerin de yer almasından kaynaklanıyor.
İşveren staj döneminde stajyerin başına gelebilecek meslek hastalığı ve iş kazasını içine alan kısa vadeli sigorta primi ödüyor. Bu prim sigorta emeklilik primi ile karıştırılıyor. Dolaysıyla işveren emeklilik primi ödemediği için staj dönemi de sigorta başlangıcı sayılmıyor.

 


        PEKİ VATANDAŞ KENDİ YANINDA HANGİ KAYDI GÖRÜYOR:
Özellikle e-devlet uygulamasının yaygınlaşması ile birlikte, vatandaşlar sigorta primini sorgulamaya başladı. Bu süreçte, meslek lisesi mezunları staj dönemine ait kayıtlarla karşılaşıyorlar. Bu kayıtlar baz alınarak, staj süresinin de emeklilikte baz alınması bekleniyor. Oysa bu kayıtlar, vatandaşları yanıltıyor. Emeklilik primi ödenmediğinden bu dönem sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor. S g k kayıtlarında işe başlama tarihi olarak staja başlama tarihi gözükse de staj dönemindeki çalışmalara ait sigortalılık günleri sistemde görülmez. Çünkü bu dönem için bir emeklilik primi ödenmemiştir.
Staj dönemindeki kaydın kadınlar açısından bir faydası bulunmaktadır. Bu kayıt kadınların doğum borçlanmasında baz alınabilir. Yani staj başlangıcı nedeniyle kadınların erken emekliliği söz konusu olabilir. Çünkü, doğum borçlanmasında sigorta kaydı aranmaktadır. Yani sigorta başlangıcının ardından yapılan doğumlar için borçlanılmaktadır. Bu nedenle sigorta başlangıcının eski olması kadınların doğum borçlanmaları açısından önemlidir. Aksi takdirde staj kayıtlarının emeklilik işlemlerinde ve süresinde hiç bir etkisi söz konusu olmaz der sosyal güvenlik verileri...Esen kalın.