‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çocuklarımızın Yüzü Gülsün’ sloganıyla yola çıkan GSF; Resim, Tekstil, Grafik Tasarım, Müzik, Sahne Sanatları, Fotoğraf, Heykel, Geleneksel Türk El Sanatları, Seramik, Radyo-Sinema ve Televizyon ana sanat dallarında olmak üzere ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilere yönelik hayata geçirdiği 28 projeyi tamamlayarak bazı çalışmaların ürünlerini Cengiz Andiç Kültür Merkezi Sergi Salonu ve Fuaye alanında sergiledi.
Van YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kapanış töreninde yapılan çalışmaları özetleyen kısa bir video gösterimi gerçekleşti. Ardından protokol konuşmalarına geçildi. Program kapsamında konuşma yapan Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu, “İki yıldır Üniversitemiz, Valiliğimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz iş birliğiyle yaklaşık 28 tane proje, öğrencilerimizle beraber gerçekleştirildi. Ben, bu projelerin gerçekleştirilmesinde emeği olan başta Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Selma Baş hocamıza, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye, Valimiz Ozan Balcı’ya, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve değerli öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
“VAN YYÜ, ŞEHİRLE, BÖLGEYLE BÜTÜNLEŞEN BİR ÜNİVERSİTE”
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin özellikle son yıllarda şehirle, Van’la, bölgeyle daha bütünleşerek kentteki kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birçok faaliyet, birçok etkinlik gerçekleştirdiğini vurguladı. Şehirle bütünleşme çerçevesinde yapılan çalışmaları hatırlatan Rektör Şevli, “Van Valiliğimiz başta olmak üzere birçok kurum iş birliğinde yürütmüş olduğumuz Van Matbil: Bugünün Bilimi Yarının Teknolojisi Projesi, yine Bilişim Van ve Yazılım Van projeleriyle hakikaten toplumsal sorumluluk anlamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, birçok etkinliği şehirle bütünleşerek gerçekleştiriyor ve gerçekleştirmeye de devam ediyor” diye konuştu.
Bu etkinlikler kapsamında Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin gerçekleştirmiş olduğu ‘Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cumhuriyet’in 100. Yılında Çocuklarımızın Yüzünü Güldürüyor’ programının kapanış töreninde bir arada olduklarını ifade eden Rektör Şevli, “Öğrencilerimiz birbirinden farklı, değişik eğitimler aldı; hocalarımız, projeleriyle öğrencilere ufuk açıcı dokunuşlar gerçekleştirdi. Tanıtım filminde de izlediğimiz kadarıyla çocuklar, aldıkları eğitimle gerçekten yüzleri gülmüş, tebessüm etmişler. Bundan daha büyük mutluluk olamaz. Yeter ki çocuklarımızın yüzü gülsün, hiç ağlamasınlar, hiç üzülmesinler. Bu vesileyle Filistin’de yaşanan travmaya tekrar değinmek isterim. Orada, vefat eden çocukların da acısını bir kez daha paylaştığımızı belirtiyoruz. Keşke oradaki çocuklar, buradaki çocuklarımız gibi hep gülse, hep tebessüm etse. İnşallah daha güzel etkinliklerde yine bir araya geliriz” ifadelerini kullandı.
Projeler hakkında gerekli bilgileri vermek üzere kürsüye çıkan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Baş, bu projelerin 2022 yılında Van YYÜ’nün 40. yılı ile GSF’nin 25. kuruluş yıl dönümlerinde Van Valiliğinin ve Van YYÜ’nün destekleriyle şekillendiğini belirtti.
“YAKLAŞIK 10 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİYE ULAŞTIK”
Projeleri, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümüne ithaf ettiklerini belirten Dekan Baş, projelerin resimden heykele, seramikten, tiyatroya ve daha birçok alanda güzel sanatların çok farklı disiplinlerinde gerçekleştirildiğini ifade etti. 28 farklı çalışma ile gönüllülük esasına dayanarak projelerin hayata geçirildiğini söyleyen Prof. Dr. Selma Baş, “Projelerin bir kısmı anaokulu, bir kısmı ilkokul ve ortaokul düzeyini kapsarken bazı projelerimiz de lise düzeyinde karşılık buldu. İpekyolu, Tuşba, Erciş, Edremit ilçelerindeki farklı okullarla çalışarak yaklaşık 10 bini aşkın öğrenciye ulaştık. Daha çok dezavantajlı çocuklarımıza ulaşmaya çalışarak onlarla ortak çalışmalar yürüttük” dedi.
Projelerin çıktılarıyla ilgili detaylı bilgi veren Dekan Baş, “Minik Kalplere Minik Dokunuşlar ve Tasarımı Tasarlamak projesi kapsamında Sevgi Evleri’ndeki proje çıktısı olarak şekillenen ürünlerin satışından elde ettiğimiz sembolik gelir, Lösev’e bağışlandı” ifadelerini kullandı.
“SOSYAL SORUMLULUK AMACINA DA HİZMET EDİLDİ”
Sosyal sorumluluk amacına da hizmet edildiğini belirten Prof. Dr. Selma Baş, “Uçan Kaplumbağalar Sanat Evi projesindeki eser satışından elde edilen sembolik gelir ise depremzedelere bağışlandı” dedi.
Bu projelerle çocukların hayatına bir şekilde dokunarak onlarda sanat bilinci oluşturmayı, sanat üzerinden bir farkındalık yaratmayı ve onlardaki gizli kalmış yetenekleri keşfetmelerini sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan GSF Dekanı Prof. Dr. Selma Baş, “Onlara imkânlar sunulunca neler yapabileceklerini birlikte keşfe çıktık ve öğrencilerimizden güzel geri dönüşler aldıkça daha şevkle projelerimize odaklandık. Onların mutluluğu bizim yorgunluğumuzu tatlı bir platformda tebessüme dönüştürdü” dedi.
2 yıl boyunca farklı okullarda, çıktılarını sanat galerilerinde veliler ve diğer sanatseverlerle buluşturduklarını ifade eden GSF Dekanı Prof. Dr. Selma Baş, projelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Profesöründen Asistanına varıncaya kadar bütün öğretim elemanlarınca sahiplenildiğini de defaatle belirterek emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından proje kapsamında piyano eğitimi alan öğrenciler, kısa bir piyano dinletisi gerçekleştirdiler. Miniklerin piyano dinletisinden sonra projelerde görev alan akademisyenlere katılım belgeleri takdim edildi. Programın son safhasında bütün projelerin çıktılarının yer aldığı karma sergi ile program son buldu.
Programa Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Güven, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.