Bakan Işıkhan'dan borçlu belediyeler açıklaması

Bakan Işıkhan, SGK'ye borçları olan belediyelerle ilgili, "Belediyelerin toplam borcu 96 milyar TL. Belediyeler borcunu ödemezse icraya başvurulacak" dedi.

Bakan Işıkhan'dan borçlu belediyeler açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Türkiye genelinde belediyelerin SGK’ya olan toplam prim borcu 96 Milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bu borçların %67,7’si tek başına CHP’li belediyelere ait." ifadelerini kullanmıştı.

"İCRAYA BAŞVURULACAK"

A Haber canlı yayınında soruları yanıtlayan Işıkhan, belediyelerin borçlarıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Işıkhan "Belediyelerin toplam borcu 96 milyar TL. İBB'nin toplam borcu 3.3 milyar TL. 5 yılda 46 kat artmış. Belediyeler borcunu ödemezse icraya başvurulacak." dedi.

İşte Bakan Işıkhan'ın açıklamalarından satır başlıkları;

Belediyelerimizin yaklaşık 96 milyar lira prim borcu bulunmaktadır. Tabi bundan öncesinde de sosyal güvenlik sistemi içerisinde sigorta primleri neden önemlidir sorusunu da yanıtlamamız gerekiyor. Aslında ülke olarak ekonomik kalkınmayı ve refah artışını sağlamak için kapsamlı ve güvenli sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç duyulmakta.

Bakanlık olarak emekli aylıklarını ve sağlık hizmetlerine erişim aynı zamanda sosyal yardımlar gibi mekanizmalarla vatandaşlarımızın yaşam kalitesini korumayı ve sürdürmeyi aynı zamanda gelir güvencesi sağlamak için çalışıyoruz. Biz çalışanlarımızın bugününü ve yarınını garanti altına almak istiyoruz.

"VATANDAŞLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ"

Çalışanlarımız çeşitli risklerle karşılaşabilirler. Burada özellikle gelirlerini azaltan veya giderlerini arttıran nedenler söz konusu. Ekonomik krizler, doğal afetler, işsizlik, iş ve meslek hastalıkları, malullük gibi durumlara karşı sosyal güvenlik bakanlığı olarak vatandaşlarımızı korumak zorundayız. Bunların yanında da topladığımız primler aracılığıyla vatandaşlarımıza sosyal güvence sağlıyoruz. Sadece bununla yetinmiyoruz sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı tanıyoruz. Aynı zamanda emeklilik döneminde vatandaşlarımıza emekli aylığı ödeyerek burada maddi güvence sağlıyoruz.

SGK 16 MİLYON EMEKLİYE AYLIK VERİYOR

SGK 16 milyon emekliye emekli aylığı veriyor. 2002 yılında çalışan sayımız 12 milyon iken bugün 25 milyona ulaşmıştır. Emekli sayımız 2002'de 6,5 milyon iken bu rakam bugün 16 milyona ulaşmıştır. Bunun yanında 85 milyon vatandaşımızın tamamının harcamalarını SGK olarak karşılıyoruz. Tabii bunları gerçekleştirebilmek için devasa bir bütçeye ihtiyaç var. Prim gelirimiz 2023 yılında 1 trilyon 463 milyar, prim yapılandırma gelirimiz 34 milyar, devlet katkısı ise 325 milyar olmak üzere SGK gelirimiz 2 trilyon 192 milyar lira olmuştur.

Belediyelerin SGK prim borçları kamuoyunda çok fazla yankı buldu. Günlerdir bu konu tartışılıyor bunun sebebi nedir?

Bakanlığım dönemi haricinde de daha önceden de belediyelerimize gerekli uyarılarda bulunduk. Gelin borcunuz var ve borcunuz yükselmeden bu ödemeyi yapın telkininde bulunuyorlar ve iş birliği sağlıyorlar. Ancak sizde ifade ettiniz bu rakam 96 milyar liraya ulaştı ve bu bizim için sürdürülemez bir hale geldiği içinde çok önemli. Burada sigorta primleri giderlerimiz arasında en önemli giderlerimiz arasında yer alıyor. Emekli aylıklarımızı öderken ve sağlık harcamaları yaparken de sigorta primleri bizim için çok önemli bir yere sahip. Dolayısıyla ne kadar çok sigorta primi toplayabilirsek emeklilerimize de vatandaşlarımıza da o derece iyi bir hizmet sunumunu gerçekleştirmiş olabilir.

Başkan Erdoğan'ın son grup toplantımızdaki ifadesinden sonra CHP'den inanılmaz bir reaksiyon gördük aslında bu yeni bir olay değil. Sigorta primlerinin ödenmesi konusunda daha önce sayın Cumhurbaşkanımız defalarca gündeme getirdi ve 31 Mart seçimleri öncesinde de bende yaptığım basın açıklamasında hem büyükşehir belediyelerinin borçlarının ne olduğunu kamuoyunun dikkatine sundum.

1402 BELEDİYEDEN 1307'SİNİN BORCU VAR

Burada 2024 Mart ayı itibariyle 1402 belediyenin 1307'sinin borcu bulunmakta. Belediye şirketlerinin borcu belediyeyi yüzde 100 bağlıyor. Parti ayırt etmeksizin biriken borçların kısa sürede ödenmesi konusunda uyarıda bulunduk bu süre içerisinde.

CHP'Lİ İBB'NİN SGK PRİM BORCU 5 YILDA 46 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

Bakan Işıkhan'ın canlı yayında SGK'ya en fazla borcu olan 5 belediyenin yıllara göre borç grafiğini de paylaştı. Tabloda CHP'li İBB'nin SGK prim borçlarının 5 yılda 46 kat artış gösterdiği görüldü.

Belediyelerin toplam borcu 96 milyar TL. İBB'nin toplam borcu 3.3 milyar TL. 5 yılda 46 kat artmış. Belediyeler borcunu ödemezse icraya başvurulacak.

TEMEL HEDEF GENÇ VE KADIN İSTİHDAMI

Temel görevimiz gençleri ve kadınları istihdama katmak. Emekliler için çalışmalarımız sürüyor. Kalıcı refah arttıkça emeklilerin sıkıntısı azalacak.

CHP'Lİ BELEDİYELERE ÇAĞRI YAPMIŞTI

Işıkhan bir paylaşımında ise CHP'li belediyelere çağrıda bulunarak, "SGK’ya en fazla prim borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 5 Milyar 751 Milyon TL’dir. Belediyeyi 2019’da AK Parti’den devraldığında borcu 225 Milyon TL iken, bugün itibarıyla 25,5 katına çıkmıştır. Dolayısıyla “seçim oldu” diyerek kafa karışıklığı yaratmaya, aziz milletimizi yalanlarla aldatmaya çalışmanın kimseye faydası yoktur. CHP’li belediye başkanlarına tavsiyemiz; emekçilerin alın terinin hakkı olan sigorta primlerini bir an evvel ödemeleridir. Meseleyi siyasi parti rekabeti veya hamaset üzerinden değil veriler ve rakamlar üzerinden sadece gerçekleri söyleyerek paylaşmamız gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER