Şimşek: 2025 dezenflasyon yılı olacak, biraz sabır

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüşü değerlendirerek beklentilerde iyileşme olduğunu vurguladı. Şimşek, açıklamalarında kayıt dışı ile mücadelenin artarak devam edeceğini beyan ederek çok ve kayıt dışı kazananların hedefte olduğunu bildirdi.

Şimşek: 2025 dezenflasyon yılı olacak, biraz sabır

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber-A Para ortak yayınına ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtlayarak enflasyonun sert düştüğünü belirtti.

Günümüzde yaşanan küresel çalkantıyı "geçici bir panik atağa" benzeten Şimşek, "Bizim hikayemiz var, olumsuzluklarda az etkileniriz. Petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş bizi olumlu etkiler." şekilde yorumladı.

Şimşek, enflasyonu düşürmede çok kararlı olduklarını belirterek, "Milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025'te ilk rahatlamayı göreceğiz." diyerek, vatandaşlardan sonuçları görmek için sabırlı olmalarını talep etti.

Bakan Şimşek, burada "Enflasyonda düşüş sürecek mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Uygulamakta olduğumuz bir reform ve istikrar programı var. Bu programın en büyük önceliği milletimizi hayat pahalılığı belasından kurtarmak. Sabit gelirliler açısından gelir dağılımımızı bozan çok önemli makro ekonomik problem. Bizim programın özü de dezenflasyon. Yani enflasyonu kalıcı olarak düşürmek. Temmuzdaki düşüş çok önemli, ağustosta da dozu aynı olmamakla birlikte düşüş devam edecek. Enflasyondaki düşüş öngörülerimizle paralel gidiyor.

Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız, milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025'te ilk rahatlamayı göreceğiz. 2025 dezenflasyon yılı olacak, dolayısıyla milletimiz sonuçlarını görecek, çektiğimiz sıkıntılara değecek. Zorlu geçecek dedik, çünkü dezenflasyon programı kolay değil ve zaman alıyor.

"REFORM PROGRAMIMIZ MİLLETİMİZİ PAHALILIKTAN KURTARACAK"

Performanslarımızla hedeflerimiz arasında yakınsama arttıkça enflasyon da düşecektir. Enflasyonu düşürmekte çok kararlıyız. 2025 yılında ilk rahatlaması göreceğiz. Reform programımız milletimizi pahalılıktan kurtaracak. 2025'ten itibaren milletimiz sonuçlarını görecek.

"SABRA İHTİYAÇ VAR"

Enflasyon yerçekimi gücüne karşı mücadele edemez, düşecek. Neden? Çünkü para, maliye ve gelirler politikası ona göre tasarlandı. Bu enflasyon düşecek. Biraz zamana, sabra ihtiyacımız var. Sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada böyle. Beklentilerde iyileşme var. Biz, performansımız iyileştikçe bu iyileşmenin devam edeceğine inanıyoruz.

"ENFLASYON YILI YÜZDE 40'LARDA KAPATACAK"

TCMB'nin enflasyon hedef patikası var, bir bant var, öngörülebilirlik çok yüksek olmadığı için nokta tahmin yerine aralık tahminde bulunuluyor. 2024 için hedef bandın üst kısmı yüzde 42, şu an itibarıyla enflasyondaki gidişatın öngörülerimizle uyumlu olduğumuzu, yüzde 40 ile yılı kapatacağımıza inanıyoruz. Enflasyonun yılı yüzde 40'larda kapatacağına inanıyoruz. Yıl sonu enflasyonu hedeflerini tutturmada bir değişiklik yok. Hedefleri tutturacağız ve bu konuda bir değişiklik yok.

Ekim'de 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 25'ti bugün yüzde 19 civarında, program çalıştıkça, başarılı oldukça ve sonuç verdikçe kredibilite ve beklentiler iyileşiyor.

"SİYASİ İRADE ÇOK ÖNEMLİ"

Daha önce de birçok program uygulandığını enflasyonu düşürmenin kolay olmadığını belirterek, çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Bakan Şimşek, hedefe ulaşmak için siyasi iradenin çok önemli olduğunu belirtti.

"KREDİ NOTU ARTIŞI ÇOK İSTİSNA BİR DURUM"

-Kredi notu artışı çok istisna bir durum. Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi görünümünü iki kademe artırdı. Kredi derecelendirme kuruluşlarından bir değil iki kademe not artışı normal değil. Sadece kredi notu değil görünümler de arttırıldı. 2024'ün ilk 7 ayında Fitch Ratings, S&P ve Moody's'in üçünün birden kredi puanını artırdığı tek ülke Türkiye'dir.

-Yüksek teknolojili alanları önemsiyoruz. Geçen sene Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) projelerini açıkladık.

"DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR ARTACAK"

Yeni yabancı yatırım planları hakkında da görüşlerini belirten Bakan Şimşek, programın uygulamaya başlandıktan sonra yabancı ilgisinin arttığını belirterek, şöyle konuştu:

Türkiye büyük bir ekonomi. Türkiye doğrudan yatım için önemli bir cazibe merkezi. 'Enerji, ulaşım, yapan zeka hazırlık düzeyi iyi mi beşeri sermayenin kalitesi ve büyüklüğü nasıl diye bakarsınız.' Bunlar da doğrudan yatırımlar için çok önemli. Türkiye'de dünyada 38. sırada. Bize benzer 92 ülkeden daha iyiyiz. Bizim altyapımız da iyi. Ulaşıma son 22 yılda 280 milyar dolar yatırım yapıldı. OSB'leri demiryollarıma bağlamamız lazım.

"OVP'NİN ÖNCELİĞİ ENFLASYONU DÜŞÜRMEK"

Orta Vadile Program (OVP) hedeflerinde farklılık olup olmayacağına dair soruya yanıt veren Şimşek, şu yanıtı verdi:

Enflasyonla ilgili olarak tereddüdümüz yok. En büyük hedefimiz enflasyonu aşağıya çekip dar gelirli kesimlerin toplumun bütün kesimlerini bu enflasyon sıkıntısından kurtarmak. O konuda geri adım atmayacağız. Bu konuda kararlıyız. Evet iddialı olabilir ama gerekli tedbirleri alarak devam edeceğiz.

"HEDEFLERDEN SAPMA YOK"

Geçen sene eylülde açıklamıştık, yüzde 65 enflasyon bekliyorduk, büyümeye yüzde 4 bekliyorduk, cari açığı 4 bekliyorduk, öyle çıktı. Enflasyon üst bantta yüzde 42 hedefimiz vardı. Yakalayacağımıza inanıyoruz. Nakit açığını yakından takip ediyoruz. Daha yüksek seyrediyor ona da bakacağız. Cari açık öngördüğümüzden çok daha iyi olacak. Rezerv birikimimiz bizim hayal ettiğimizin ötesinde. KKM stoku 50 milyar lira civarında. Hedeflerden sapan önemli bir alan. Önemli bir alan yok.

PEDAL ÇEVİRMEYE DEVAM

Bu iş bisiklet sürmeye benzer, duramayız, pedal çevireceğiz. Enflasyon düşene kadar asla ve asla rahatlayamayız. Biz sabırlı ve karalıyız, sonuç alacağız.

"KAYIT DIŞI VE ÇOK KAZANAN HEDEFİMİZ"

Denetimler yoğunlaşarak ve artarak devam edecek. Biz kayıt dışılıkla mücadele etmekte dozu artıracağız. Kayıt dışından çok kazanandan vergi alacağız. Hedef vergide adalet ve etkinlik. Kayıt dışılık en büyük adaletsizliktir. Kayıt dışılık sadece vergi kaybı değil verimsizlik düşük ölçek ve finansa erişememek, itibarın yok olmasıyla haksız rekabete neden oluyor. Sahada olacağız, vergide adalet sağlanacak.

EYT'NİN YÜKÜ KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEDEN ÇIKACAK

EYT'nin maliyeti çok büyük. Kayıt dışılıkla mücadele ederek bunu telafi etmek istiyoruz. Son vergi paketinde istisnaları azalttık, çok uluslu şirketlere vergi getirdik. Vatandaşa yansıyan önemli bir adım atmadık. Benim bile görmediğim bir pakette ne yaygaralar kopartıldı.

YAPAY ZEKA DENETİMLERDE

Yapay zeka müfettişlerimizle denetimler yapılacak. Bütün sektörler, çok kazananlar mutlaka Maliye kapınızı çalacak.

TASARRUF TEDBİRLERİ

Tasarruf tedbirleri ile ilgili de açıklama yapan Bakan Şimşek, "Demir yolu yatırımları ile karbon ayak izi açılıyor. Endüstriyel tarım ürünlerini üretmek için bir çabaya yönelirsek tasarruf da artar. Bir taraftan da kamu harcamalarını kısacağız ve kamu harcamalarını tesis etmeye devam edeceğiz." dedi.ensonhaber

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2024, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER