Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın işçinin yasal hakları nelerdir?

1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde kıdem tazminatına hak kazanma şartları belirtilmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını sadece kadın eşe vermektedir.

1) EVLİLİK NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESH EDİLMESİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR?

1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde kıdem tazminatına hak kazanma şartları belirtilmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını sadece kadın eşe vermektedir. (suallere de cevaben) 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi'nde kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi… hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır. denilerek kadın işçiye verilen bu hak açık bir şekilde belirtilmiştir. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi durumda kadın işçi bu haktan faydalanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.

2) EVLİLİK NEDENİYLE İŞYERİNE MÜRACAAT TARİHLERİ ÇOK ÖNEMLİ MİDİR?

Kanunda belirtilen bir yıllık sürenin başlangıç tarihi resmi nikâhın yapıldığı tarihtir. Dini nikâhın varlığı yahut düğün günü, sürenin başlangıcında dikkate alınmamaktadır. Evlenme sebebiyle kadın eşin işten ayrılması durumunda işveren işçisinin kıdem tazminatını ödemelidir. Ancak işveren böyle bir durumda ihbar tazminatını ödemeyecektir. Ayrıca iş akdini evlilik nedeniyle fesheden kadın işçinin, işverenin yanında ihbar süresince çalışması gerekmeyeceği gibi ihbar ödemesi de gerekmemektedir.

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, işverene bu isteğini belirtir bir ihtarname gönderilmelidir. Kadın işçinin göndereceği bu ihtarnamede kıdem tazminatı ve varsa işçinin diğer alacak talepleri bulunmalıdır. Kadın işçi bu ihtarnamenin ekine evlenme cüzdan fotokopisini de eklemelidir. Kadın işçinin kıdem tazminatı talep edebilmesi için çalışmış olduğu sürenin yani kıdeminin 1 yılı geçmiş olması gerekmektedir. Kadın işçinin evlenme nedeniyle hizmet akdini noter kanalıyla feshetmesi ileride ortaya çıkacak hukuki süreçte ispat açısından önem taşımaktadır. Kadın işçilerin bu ve benzeri hukuki işlemlerde usule uygun şekilde hareket etmeleri için bu hususta uzman bir avukattan hukuki destek almasında fayda bulunmaktadır.

3) KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ İÇİN YALNIZCA EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILIYOR OLMASI YETERLİ MİDİR?

Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanması hali ile anlatılmak istenen, kadın işçinin evlilik nedeniyle işi kendi isteğiyle bırakması ve bu halde kıdem tazminatına hak kazanması durumudur. Ancak bu halde kadın işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için kanunumuzda kıdem tazminatı için aranan diğer şartları da kadın işçinin taşıyor olması gerekmektedir.

4) EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükte bulunan 14. maddesinde yer alan düzenlemeye göre; evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Normal şartlarda işçilerin kişisel nedenlerden ötürü istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanmaları mümkün değilken, kadın işçiler sadece evlenmelerini gerekçe olarak göstererek istifa edebilmekte ve bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı bu şekilde korunmaktadır.

5) EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILAN ERKEK İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Evlilik sebebiyle iş akdinin feshedilmesi sonucunda kıdem tazminatına hak kazanma durumu yalnızca kadın işçiler için öngörülmüştür. Bu nedenle erkek işçinin evlenmesi halinde bu evliliği gerekçe göstererek iş akdini sonlandırması ve kıdem tazminatına hak kazanması mümkün değildir.

6) KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ İÇİN YALNIZCA EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILIYOR OLMASI YETERLİ MİDİR?

Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanması hali ile anlatılmak istenen, kadın işçinin evlilik nedeniyle işi kendi isteğiyle bırakması ve bu halde kıdem tazminatına hak kazanması durumudur. Ancak bu halde kadın işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için kanunumuzda kıdem tazminatı için aranan diğer şartları da kadın işçinin taşıyor olması gerekmektedir. Sağlıkla kalın…