GEÇİCİ İŞ GÖRMEZLİK DURUMU

Geçici iş Göremezlik Ödemeleri Ne Kadardır?
İlgili Kanun Kapsamında ve Okurlarımızdan Aldığımız Sorulara da Cevaben. Geçici iş göremezlik ödeneği; Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.
Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği,
> Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,
> Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.
Hastalık Hali Nedir,Ve Sağladığı Hakları Nelerdir?
4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabii sigortalıların, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıkları, hastalık halidir.
Hastalık Sigortasının Kapsamında Bulunan Sigortalılar Kimlerdir?
> 4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar
> Aday çırak, çırak ve stajyerler,
> Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri
> İntörn öğrenciler.

 


       > 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılara 5510 sayılı Kanuna göre hastalık sigorta kolundan geçici iş göremezlik ödeneği verilmemektedir hastalık sigortasının kapsamında bulunmaktadır
Hastalık Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdi?
Hastalık sigortasından sigortalıya, hastalık hali nedeniyle çalışmaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.
Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nedir?
Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.
Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.
Geçici İş Göremezlik Ödeneğinden Faydalanmak İçin Şartlar Nelerdir?
Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;
> İstirahat ın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
> İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
> Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması,
gerekmektedir.

 


       Geçici iş Göremezlik Ödemeleri Nereden Yapılmaktadır?
Geçici iş göremezlik ödenekleri Temmuz/2012 tarihinden itibaren T.C. Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile yapılmaktadır.
Ayrıca: İşsiz kalan sigortalıların, bu dönemde faydalandıkları en önemli yardım İş Kur işsizlik ödeneği dir. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için işten ayrılmak yetmemektedir. Mutlaka diğer koşulların da yerine getirilmesi gereklidir. Bunlar;
İşsiz kalan sigortalının kendi istek ve iradesi dışında işsiz kalması,
Son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalıdır,
Son 120 gün kesintisiz sigorta primi ödenmelidir.

 

 
        Özellikle son 120 gün kesintisiz çalışma şartı nedeniyle birçok sigortalının işsizlik ödeneği alamaması nedeniyle önemli bir kolaylık getirildi.
Diğer bir deyişle, işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarından kolaylık sağlanarak son 120 günlük “prim ödeyerek sürekli çalışma” şartı “hizmet akdine tabi” olma şeklinde yumuşatılarak 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılmıştır bu güzel çalışmada katkı sunan vesile olan kimler varsa ilgililer adına teşekkür eder kolaylıklar dilerim.