Görevli müdürlerin iş güvencesi...

   SORU:Yasin Bey Herhangi bir  İşletmelerde Veya İş Yerlerinde Görevli Müdürler iş güvencesinden yararlanabiliyor mu?

  CEVAP: İyi Çlışmalar Okurumuz Çalışanların kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, işe iade imkanları bulunuyor.
 Fakat burada ufak bir şart var. O da, "Belli yetkilerle donatılmış yönetici olmamak." Şirketin bütününü yöneten müdürler ile işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan aynı zamanda işyerinin bütününü yöneten işveren vekilleri için uygulama farklı oluyor.
   Yani İmza yetkisine sahip yöneticiler ve müdürler iş güvencesinden yararlanamıyor ve çıkartıldıklarında işe iade davası açamıyor der kanunlarımız.
 
 
  SORU: Hocam İstifa eden işçinin de işsizlik maaşı alma hakkı var mı?

  CEVAP: Elbette Böylesi Durularda Sadece işten atılanlar değil belli şartlarda istifa edenler de işsizlik maaşı alabiliyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var.
Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor.
Eğer konu mahkemeye intikal etmişse sonucuna göre yine işsizlik maaşı alınabiliyor. Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor dolayısıya ilgilinin bu konudaki durumunu net bilmediğimizden cevap suale göre verilmiştir
 
  SORU: Yasin bey  İş veren Beraberinde Çalışan İşçiyi Hangi Durumlarda Tazminatsız İşten Atabilir?

  CEVAP: Kıymetli Okurumuz Öncelikle her çalışan sözleşmelerde belirtilen hususlara da çalışan harfiyen uymak zorunda.
Eğer çalışan mesai saatleri içinde işverenin tahsis ettiği araçlarla işini aksatacak şekilde internette oyun oynar, sosyal medya hesaplarında vakit harcarsa bu atılma sebebi sayılıyor. Hatta müstehcen sitelere girmek, işyeri mailinden özel yazışmalar yapmak da bunlara ilave edilebilir.
  Yine uzun özel telefon konuşmaları da atılma sebeplerinden. Bu şekilde atılan işçi Yargıtay kararlarına göre tazminat da alamıyor der kanun koyucularımız.
 
  SORU: İşe iadesi gerçekleşmeyen İşçinin yada çalışanın hakları neler?

  CEVAP: Sevgili Okurumuz İşçilerin haksız yere çıkarıldıklarında işe geri dönme hakları bulunuyor. Çalışan bu davalarda mahkemenin kararına göre sekiz maaşa kadar tazminat da kazanıyor.
Hem işveren hem de çalışan açısından 1'er aylık süreler var. Çalışan bir ay içinde davayı açmak, işveren de bir ay içinde işçisini yeniden işe almak zorunda. İşe geri dönüş davası açabilmek için işyerinde en az 6 ay çalışma şartı bulunuyor. Yine işyerinde 30 ve daha fazla işçi olması şartı da aranıyor.
Dava bittikten sonra 10 gün içinde işverene tekrardan  yazılı olarak başvurulması gerekiyor der kanunlar.
 
  SORU: Hocam 18 yaşından küçük çalışanların kaç gün izin hakkı var?

  CEVAP: Merhabalar Sevgili Okurumuz Daha Önceki Yazılarımızda İzin Durumlarını İşledik Her Kurum Ve İşletmeler de Çalışanların kaç gün izin yapacakları mevcut iş yerlerindeki kıdemlerine göre belirleniyor. Buna göre 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dahil) kıdemi olan işçilerin en az 14 gün, 5 yıldan çok 15 yıldan az olan işçilerin en az 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha çok olanların ise en az 26 gün izin hakkı bulunuyor.
   18 yaşından küçükler ve 50 yaşından büyükler ise her durumda 20 günden az izin yapmıyor.
Sözleşmelerle bu süreler artırılabiliyor diyor kolaylıklar diliyorum.
 Esen kalın.