Aktuğ: Kayıt dışı rakamlarla birlikte Van'a gelen turist sayısı çok daha fazladır!

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van’a gelen turist sayısı ile ilgili rakamlar konusuna bir açıklık getirdi. Aktuğ, Van’a resmi rakamlara göre gelen turist sayısının 982 bin civarında olduğunu, ancak gayri resmi rakamların da göz önünde bulundurulduğunda aslında 1 milyon 200, 1 milyon 250 bin civarında olduğunu belirtti.

Aktuğ: Kayıt dışı rakamlarla birlikte Van'a gelen turist sayısı çok daha fazladır!

         Resmi rakamlara göre kente 1 milyonun altında turist geldiğini, ancak buna kayıtdışı rakamların dahil olmadığını söyleyen Aktuğ, “Van’a bu yıl bir milyona yakın turist geldiğini görüyoruz. Ama bunlar kayıtlı olan turistlerdir. Aslında kayıt dışı turistleri de hesaba katmak lazım. ‘Kayıt dışı ne?’ diyecek olursanız, Van’daki 1+1 evler, rezidans evler ve kiralık evlerde kalan turistler söz konusu rakamlara dahil değil. Bu turistleri de hesaba katarsak Van’a gelen turist sayısının 1 milyon 200, 1 milyon 250 bin olur” diye konuştu.

 


        “İRANLI VE BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ BİRBİRİNE ÇOK YAKIN”
İranlı turistlerin Van’ı tercih etmesinin etkenlerini sorduğumuz Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Bir kere en önemle etkenlerden biri yakın olması. Bir buçuk saatte Hoy’dan Van’a geliyorlar, Van’dan Hoy’a gidiyorlar. Diğer şehirlere de gidiş gelişler zaman açısından oldukça kısa sürüyor. Buranın kültürü ile kendi kültürleri arasında pek bir fark yok. Örf ve adetlerimiz açısından iç içe girmişiz. Bilhassa Azeri kökenliler burayı daha fazla tercih ediyor. Van’da en fazla Akdamar Adası’nı tercih ediyorlar. Yine Van Kalesi, Muradiye Şelalesi ve diğer kültürel değerleri ziyaret ediyorlar. Bir kısmı ise eğlenmek için geliyor. Güzel vakit geçirmek için ve alışveriş için gelenler var. İran’da istedikleri gibi bir hayat süremeyenler, Van’da istedikleri gibi geziyor, dolaşıyor ve vakit geçiriyor” şeklinde konuştu.

 


           İranlı turistlerin Van’a gelirken harç parası ödediklerini, son zamanlarda bu harçların çok büyük oranda arttığını ifade eden Muzaffer Aktuğ, “İran Meclisi’nin aldığı kararla harçlar çok fazla arttı. Bu sadece Türkiye için değil, birçok ülke için geçerli. Benim şahsi fikrim sebep ise İran’ın ekonomik açıdan bu aralar sıkıntı yaşamasıdır. Harçların artması Van’ı da olumsuz açıdan etkiledi. Düşünün daha önce giriş parası 20 bin tümendi. İranlı vatandaş, şimdi ilk girişte 220 bin tümen ödüyor. İkinci girişte 330 bin, üçüncü girişte ise 440 bin tümen ödemek zorunda kalıyor. Bu da turistleri sıkıntıya sokuyor. Ayrıca İran’ın parası da çok düştü. Tüm bunları hesaba kattığımızda İranlı turist sayısında da azalma oluyor” ifadelerini kullandı.

 


         Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Van’ı tanıtma açısından gayretlerinin sürdüğünü anlatan Müdür Aktuğ, “Van Güzel dergisi ve kitabını hazırladık. Van’ı öne çıkaran görsel fotoğraflar var. Gazeteci Ali İhsan Öztürk’ün fotoğraflarını kitaplarda yayınladık. Türkçe ve İngilizce basım yapıldı. Ayrıca ‘vanguzel’ internet sitesini de baştan sona yeniledik. Elimizden geldiğince kenti en iyi şekilde tanıtmaya gayret gösteriyoruz. Van’da yapılan sempozyum, panel ve benzeri toplantılarda ilimize gelen herkese Van Güzel kitaplarından hediye ediyoruz” diye konuştu.

 


        Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Turizm Danışma Ofisi aracılığıyla kente gelen tüm turistlere yardımcı olduklarını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Cadde üzerindeki Turizm Danışma Ofisi aracılığıyla ilimize gelen tüm turistlere destek sunuyoruz, yol gösteriyoruz. Bizim personelimiz İngilizce konuşarak destek oluyor. DAKA desteğiyle aldığımız Farsça konuşan bir bayan personel de İranlı turistlere yardımcı oluyor. Turistlere kent ile ilgili her konuda yardımcı oluyorlar. Kenti öne çıkaran değerler konusunda destek sunuluyor” ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2019, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER