Yumaklı, başıboş sokak köpeği tehlikesini anlattı

Sahipsiz sokak köpekleri düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4 milyon başıboş köpeğin olduğunu ve her bir hayvanın ortalama 6-8 yavru doğurduğunu söyledi. Yumaklı, "Bu günleri mumla arayabiliriz" dedi.

Yumaklı, başıboş sokak köpeği tehlikesini anlattı

Türkiye'nin büyüyen sorunlarından biri de sokak köpekleri...

Başıboş köpekler nedeniyle bugüne kadar onlarca vatandaşımız yaşamını yitirdi, yüzlercesi ölümden döndü.

Teklif kabul edildi

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi kabul edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kanun hakkında konuştu

Bakan Yumaklı'nın açıklamalarında en dikkat çeken kısım sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yapılan düzenleme oldu.

Yumaklı, sokak hayvanları düzenlemesi ile ilgili "Hiçbir zaman hepsinin öldürülmesi teklif edilmedi" dedi.

"Bu günü mumla arayabiliriz"

Sahipsiz hayvan popülasyonunun her geçen gün ciddi risk teşkil ettiğini belirten Yumaklı, "Bu şekilde devam edilirse çok problem olacak. Bu günü mumla arayabiliriz" ifadelerini kullandı.

"4 milyon civarında başıboş köpek olduğunu tahmin ediyoruz"

"Köpek popülasyonunun artması sosyal hayatı etkiliyor" diyen Bakan Yumaklı, 4 milyon başıboş köpeğin olduğunu ve her bir hayvanın ortalama 6-8 yavru doğurduğunu ifade etti.

"Popülasyonu kontrol altına almak istiyoruz"

Bakan İbrahim Yumaklı, sahipsiz sokak köpekleri yasasına ilişkin şunları söyledi:

Burada şu hususun özellikle altını çizmek istiyorum. Sorun, bu hayvanların sahipsiz olma sorunudur. Sahipsizlik, sorumsuzluğu getirmektedir. Yani dolayısıyla buradaki temel bakış açımız ilk başlangıçta toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme, daha sonra da popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma, rehabilitasyon ve diğer hususlardı. Yaklaşık 4 milyon civarında bir hayvan olduğunu, başıboş köpek olduğunu tahmin ediyoruz. Neden bunu bu şekilde söylüyorum? Çünkü sürekli yer değiştiren, tam sayamadığımız, hiçbir yerel yönetimin bize net rakam veremediği bir ortamda elimizdeki verilerden hareketle bunu tahmin ettik.

"6-8 yavru doğuruyorlar"

Bu köpeklerin yılda bir, iki kez yavrulayabiliyor olması, her batında 6-8 hayvan, yavru meydana gelmiş olması. Bunlardan bir bölümü elbette yaşamına devam edemiyor ama, ben buradaki artış hızını herkesin kendi hesaplamasına bırakayım. Belli bir rakam söylemeye gerek yok burada. 4 milyonun üzerine eğer kontrol altına alınmazsa, bu artış hızıyla, senede iki kez doğum, her batında 6-8 yavru nereye gideceğini ben herkesin kendi hesaplamasına bırakmak istiyorum. Hiçbir şeye dokunmazsak, bu şekilde devam edilirse, karşılaşacağımız o kadar çok problem olacak ki zaten bugünü herhalde, mumla arar hale gelebiliriz.

"Düzenlemeye uymayan belediyeler için hapis cezası öngörülüyor"

Bu hayvanların sokaklarda başıboş olmasının, sahipsiz ve sorumsuz bir şekilde, sorumlusu olmayan bir şekilde yaşamına devam etmesinin getireceği, bugün itibarıyla getirdiği ve ileride getireceği sorunları herhalde herkes kabul ediyor artık. Bunun çözümü, sokaklardan bu hayvanların, evvela evvel emirde çekilmesidir. Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumlar, vazifelerini yerine getirecek, bu kadar basit. Yerel yönetimler, belediyeler. Ben sokaklardaki köpeklere dokunmayacağım. Onları toplayacağım şeklinde bir yaklaşım içinde olabilirler mi bu kanun çıktıktan sonra ve yaptırımı ne olacak? Olamazlar çünkü bu konuda kanun görevlerini yerine getirmeyen zaten kamu görevlileri için hali hazırda mevcut da yasal düzenlemeler de var. Ama burada tekrar belirtiliyor bu. 6 aydan 2 yıla kadar bu görevlerini yerine getirmeyenlere hapis cezası öngörülüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER