Albayrak, 'bu daha başlangıç' deyip duyurdu

Türkiye'nin Karadeniz'de doğalgaz rezervi bulması tüm ülkede sevinçle karşılanırken, Doğu Akdeniz'den de yeni müjde gelmesi bekleniyor. Habertürk Gazetesi Yazarı Nagehan Alçı bugünkü yazısında, doğalgazın bulunmasındaki başarının mimarlarından Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ile görüşmesini yazdı. Alçı, rezervin sadece kıyısının bulunduğu; miktarın çok artacağı bilgisini verdi.

Albayrak, 'bu daha başlangıç' deyip duyurdu

Habertürk Gazetesi Yazarı Nagehan Alçı, bugünkü köşe yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la olan konuşmasını anlattı.

 

Albayrak'ın verdiği önemli bilgileri aktaran Alçı, "Üstelik Sayın Albayrak’ın verdiği bilgilere göre telaffuz edilen rakam henüz başlangıç. Daha rezervin sadece kıyısından girilmiş durumda ve çalışmalar ilerledikçe bu miktarın çok üzerine çıkılacak" ifadelerini kullandı.

Alçı ayrıca, Albayrak'ın, "320 milyar metreküp bir başlangıç Nagehan Hanım. Biz henüz kaynağın kıyısından girdik. Potansiyel çok büyük. Karadeniz’de farklı noktalarda çalışmalar var. Üstelik Doğu Akdeniz’de de çalışmalar sürüyor, o bölgeden de umudumuz büyük. Olumlu gelişmeler olacak inşallah" dediğini de yazdı.

 

Alçı'nın, "Berat Albayrak: Bu henüz başlangıç" başlıklı yazısı şöyle:

Dün bu köşede yayınlanan ‘Doğalgaz ve petrol ithal etmeyen bir Türkiye’ yazım üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile çok verimli ve keyifli bir telefon görüşmesi yaptık.

Berat Bey’in sesi çok coşkulu ve mutluydu.

Müthiş bir tutku ile yeni yapacakları işleri de anlattı bana. Uzun konuştuk. Çok detaylı bir tablo çizdi.

Türkiye’nin 320 milyar metreküp doğalgazı keşfetmesinden ötürü büyük bir heyecan ve geleceğe yönelik inanç içindeydi.

"Size 2015’te doğalgaz ve petrol ithal etmeyen bir Türkiye inşa etmeliyiz demiştim. Şimdi ise cari fazla veren ve hatta dışarıya enerji ihraç eden bir Türkiye olacağız diyorum Nagehan Hanım" dedi.

Dünkü yazımda teferruatlı anlattım. Hepimizi mutlu etmesi gereken bu keşifle ilgili en büyük emeklerden biri Berat Albayrak’a ait.

 

Konuşmamızda şunları ifade etti:

"Bakan olduktan sonra bana hep aynı tezlerle geliyorlardı. Yıllardır aranıyor, bir şey bulunamadı, siz neden ısrar ediyorsunuz, bırakın artık diyorlardı, oysa ben aynı yöntemlerle yol alınırsa aynı sonuç çıkar, diyordum. Nitekim yöntem değiştirdik, kendi sondaj gemilerimizle kararlılıkla ilerledik ve sonuç aldık."

Türkiye’nin sondaj gemilerinin Doğu Akdeniz açılımında da Berat Albayrak’ın önemli bir payı var. Aslında bir gün o hikayeyi de çok detaylı bu köşede yazmayı düşünüyorum.

Berat Bey’in bakanlığının ilk döneminde Doğu Akdeniz’e gidecek sondaj gemilerine en çok itiraz edenler kimi amirallerdi.

Albayrak’a engel olmaya çalışan amirallerin hemen hepsi sonra 15 Temmuz darbe teşebbüsüne aktif katıldılar. Bu hadisenin kimi ayrıntılarını Rasim Güneş’teki köşesinde dün yazdı. O yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.

Açıklanan 320 milyar metreküpün nihai rakam olup olmadığını da konuştuk Sayın Albayrak ile.

Bakan Bey’e Reuters’da yer alan miktarı ve benim konuştuğum uzmanların dün yazımda yer verdiğim değerlendirmelerini sordum.

"320 milyar metreküp bir başlangıç Nagehan Hanım. Biz henüz kaynağın kıyısından girdik. Potansiyel çok büyük. Karadeniz’de farklı noktalarda çalışmalar var. Üstelik Doğu Akdeniz’de de çalışmalar sürüyor, o bölgeden de umudumuz büyük. Olumlu gelişmeler olacak inşallah" diyerek yapılan çalışmaları da kalem kalem aktardı.

Şayet Türkiye kendi doğalgaz ve petrol kaynağını kendi içinden üretebilir ve bunu sürekli kılabilirse cari açık meselesi çözülür.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2020, 14:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29