Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı'ndan obezite günü mesajı…

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, dünya obezite günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı'ndan obezite günü mesajı…

    Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çağımızın en önemli hastalıklarından birinin obezite olduğu belirtilerek, “Bu kapsamda her yıl 4 Mart tarihi Obezite Günü olarak belirlenmiştir. Amaç ülke çapında obezite için farklı etkinlikler düzenleyerek kronik bir hastalık olarak kabul edilen obezite konusunda toplumda farkındalık yaratmak ve obezite ile mücadeleyi güçlendirmektir. Obezite sıklığının gün geçtikçe arttığı ve obeziteye bağlı metabolik hastalıkların (Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kanser türleri, felç vs.) sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. Bunun temelinde bireylerin genellikle sağlıksız beslenmesi, hareketsiz yaşam tarzı davranışları ile bazı genetik, psikolojik veya çevresel faktörler bulunmaktadır” denildi.

    Açıklamanın devamında ise, “Obezite ile mücadele konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün en temel önerileri şöyledir;  Yağ, şeker ve tuz oranı yüksek yiyecek ve içeceklerin özellikle çocuklara karşı pazarlanmasını kısıtlamak, Besin değeri yüksek yiyecek ve içeceklere uygun fiyat desteği ile tüketimini arttırmak, şekerli ve aşırı yağlı gıdaların tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar yürütmek, Şehirlerde ve kasabalarda güvenli yürüyüş, fiziksel aktivite için daha fazla alan açmak, Çocuklarımıza erken yaşlardan itibaren sağlıklı yaşam alışkanlıklarını edindirmek” ifadeleri yer aldı.

    Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı açıklamasının devamında ise önemli uyarılarda bulunarak, “Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gereken COVİD-19 pandemisi döneminde, obezite karşılaşabileceğimiz ciddi bir sağlık sorunu olduğundan sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteye bu süreçte de önem verilmelidir. Özellikle günde en az 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak önemlidir. Obezitenin önlenmesinde toplumdaki farkındalığın arttırılması ve bebeklikten erişkinliğe sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsetilmesi öncelikli hedefler olmalıdır. Bu önerilerle hayat şeklini değiştiren bireylerin obeziteden korunabildiği, obez bireylerin ise bu durumu aşabileceği öngörülmektedir” ifadeleri kullandı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER