Van'da Nisan'da zam şampiyonu domates oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 Nisan ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga Demirel, Nisan ayında Van'da zam şampiyonunun domates olduğunu açıkladı.

Van'da Nisan'da zam şampiyonu domates oldu

  TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga Demirel yaptığı açıklamada, TÜFE'nin bir önceki aya göre yüzde 1,68 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 17,14 oranında artış gösterdiğini belirterek, TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE'de ise bir önceki aya göre yüzde 1.50, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,66 oranında artış meydana geldiğini  belirtti.

  Müdür Demirel'in paylaştığı verilere göre ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 7,57'lik oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise 0,28'lik oran ile haberleşme grubu oldu.

  TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,05'lik oranla çeşitli mal ve hizmetler grubunda olduğunu belirten Müdür Demirel, düşüş gösteren grup 1.40'lık oran ile mobilya ev aletleri ve bakım hizmetleri grubu olduğunu ifade etti.

  VAN'DA NİSAN AYINDA ZAM ŞAMPİYONU DOMATES OLDU

  TÜİK Müdürü Demirel'in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirmede yurt genelinde domates yüzde 24,91 ve çocuk gömlek 15,76'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu belirterek, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise domates yüzde 23 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 13,43 oranındaki artışla elma takip ettiğini söyledi.

  Patlıcanın ise yüzde 22,91'lük bir oranda değer kaybederek Nisan ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü olduğunu belirten Demirel, Türkiye genelinde de yüzde 24,71 oranında değer kaybeden patlıcanın en fazla ucuzlayan ürün olduğunu ifade etti.

  Öte yandan Yİ-ÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 4,34'lük bir artış gerçekleştiğini söyleyen Demirel, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 35,17 oranında artış olduğunu vurguladı. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2.22 artış, imalat sektöründe yüzde 4,55 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 5,02 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,27 oranında artış meydana geldiğini belirten Müdür Demirel, ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 6,63'lük oranla ara malı grubunda olurken, en yüksek yıllık artış yüzde 42,59'luk oranla yine ara malı grubunda gerçekleştiğini söyledi.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 11:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29