Van TSO sigorta acentelerinin sıkıntısının giderilmesini istiyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, ilde 143, ülke genelinde ise toplam 16 bin 84 sigorta acentesinin sağladıkları direkt 60 bin, dolaylı olarak ise 200 bine yakın istihdam ile dev bir iş kolu durumunda olduğunu belirterek,9 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile yetkisiz herkesin poliçe kesmesine imkan hazırlandığı, bunun da sigorta acentelerini zora sokacağını açıkladı.

Van TSO sigorta acentelerinin sıkıntısının giderilmesini istiyor

    Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2007 yılında çıkarılan 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile birlikte, sektörün temel çizgilerinin belirlendiği, başka bir iş kolunda ek faaliyet gösterilmesi sınırlandırılarak, acentelik faaliyetlerinin çalışma esaslarının ve sektör temsilcilerinin eğitim ve tecrübe standartlarının da netleştiği ifade edilerek, “Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 'sigorta pazarını büyütmek' adı altında 9 Mayıs 2020 tarihinde uygulamaya aldığı "Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” özetle yetkisiz, mesleki bilgilere sahip olmayan kişi ve kurumların da poliçe kesmesine, sektörde 2007 yılından bu yana getiren kalitenin düşmesine yol açar niteliktedir” denildi.

   Açıklamanın devamında; “Aynı ildeki acentelerin iş paylaşımı yapabildiği bir ortamda, linkler verilerek, işin ehli olmayan farklı alternatif satış kanallarının önünün açılıyor olması, 5684 sayılı kanunun çıkması ile birlikte 12 yıldır düzene giren sektöre darbe vuracağı aşikardır. Dolayısıyla sigortacılık faaliyetlerinin ehil olamayanlar tarafından yürütülmesi, sektörde tahribatlar oluşturarak; sigorta işlemleri çerçevesinde kendisini, evini, aracını, işyerini ve benzeri kıymetlerin sürekliliği ve geleceğini teminat altına almak üzere işlem yapan muhatapları da güvensizliğe sevk edecektir. Derinlemesine bir karşılaştırma yapıldığında 9 Mayıs 2020 tarihli uygulama ile 18 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan genelgeye baktığımızda çok derin bir aykırılığın olduğu gözlemlenecektir. Sigorta acentelerini; sadece sigorta poliçeleri üreten kişiler olarak görmemeliyiz. Bahse konu sektör ve temsilcileri; Ülkemizdeki tüm kişi ve kurumların yüzlerce farklı riskine teminat sunulmasına aracılık eden ve bu faaliyeti yaparken de; Risk/Kriz/ Finans Yönetimi, Halkla İlişkiler, Hukuk ve daha birçok konuda bilgi ve donanıma sahip olan ayrıca istihdam ve Ülke menfaatleri doğrultusunda faaliyet yürüten donanımlı aktörlerdir. Donanım, tecrübe ve yeterliliklerini saymış olduğumuz bu faaliyetlerin herkes tarafından icra edilir hale getirilmesi zaten sigorta bilincinin düşük olduğunu da düşünecek olursak kabul edilemez bir durumdur. Bu durum sektörün itibarına zarar vererek kalite standartlarının düşmesine neden olacaktır. Van Ticaret ve Sanayi Odası,  asli görevi çerçevesinde; üyeleri tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin genel ahlak ve resmi kurallar çerçevesinde icra edilişine katkı sunmak ve üye menfaatlerinin korunması bilinciyle hareket eden bir meslek kuruluşudur. Misyonu gereği üyelerinin sektör ve meslek bazlı yaşadığı olumsuzluklara çözüm üretmek ve kamuoyu oluşturmakla yükümlüdür. Bu bilinçle; Sigorta Acentelerinin, faaliyetlerine zarar veren ve sektörü itibarsızlaştıran bu durumun tekrar gözden geçirilmesini talep etmekteyiz. Bu noktada sektörün sağladığı istihdam, yıllardır süre gelen tecrübe ve resmi prosedürler çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin hiçe gideceği göz ardı edilmemelidir. Son olarak; bu durumun Sayın Bakanımız başta olmak üzere ilgililer tarafından dikkate alınacağına olan inancımızla çağrımızın sonuç bulmasını ve yaşanan bu mağduriyetin bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2020, 14:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29