Van Haber

Hava ve uzay hekimine sorulan sorular güldürdü

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yakın zamanda göreve başlayan Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanı Dr. Buyçe Kaya'ya "uzaya mı çıkacaksınız" şeklinde sorulan sorular güldürdü.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 3 milyon hastaya hizmet veren SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine yakın zaman önce Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanı Dr. Buyçe Kaya atandı. Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezinde görev yapmak üzere atanan Kaya, ‘hava ve uzay hekimliği’ uzmanlığına ilişkin çok sayıda soru almaya başladı.

Hava ve uzay hekimliği; havacılık ve uzay faaliyetlerinde insanı etkileyen her türlü fiziksel, fizyolojik, psikolojik, sosyal etkenleri, bu etkilerin sonuçlarını, korunma yöntemlerini inceleyen, değerlendiren, patolojik süreçlerin tedavilerini yöneten ve tüm bu konularda araştırma faaliyetlerini yürüten uzmanlık olarak biliniyor. Sualtı hekimliği ve hiperbarik oksijen tedavi ile ortak çalışma alanı olması dolayısıyla Van’a görevlendirilen Uzman Dr. Kaya ise branşının isminden dolayı aldığı sorular ise güldürüyor.

Konuya ilişkin konuşan Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanı Dr. Buyçe Kaya, Türkiye'deki toplam 23’üncü hava ve uzay hekimliği uzmanı olduğunu belirtti. Yaklaşık 1,5 ay önce Van’a atandığını ifade eden Uzman Dr. Kaya, “Hava ve Uzay Hekimliği, bütün havacılık ve uzayla ilgilenen insanların fizyolojik, psikolojik, fiziksel ya da sosyal bütün sorunlarıyla ilgilenen bir branştır. Bunların hem sorunlarını bilen hem bunlara çözüm arayan, gerektiğinde bu problemleri çözmeleri için de tedaviler geliştiren ya da destek olan bir bilim dalıdır. Aynı zamanda da hava ve uzay hekimliğinin su altı hekimliğiyle ortak bir yanı hiperbarik oksijen tedavisidir. Ben de Van'a bu yüzden atandım. Burada soba zehirlenmesi, ani görme ve işitme kayıpları, diyabetik ayak yaraları, bazen de depremden sonra çok daha popüler olan crush sendromu gibi durumları tedavi yaptığımız alanlar olarak görüyoruz” dedi.

“Doktorlar arasında bile çok bilinen bir şey değil”

Göreve başladığı günden itibaren hava ve uzay kliniğiyle ilgili çok sayıda soru aldığını dile getiren Kaya, “Hava ve uzay hekimliği, doktorlar arasında bile çok bilinen bir şey değil. Hani uzaya mı çıkacaksınız? Nasıl olacak? Gibi soru soranlar var. Ama asıl ilgilendiğimiz bütün havacılıkla uğraşan personeldir. Tabii uzay çalışmalarında hocalarımız, Türkiye'den ilk gidecek astronotlarla ilgili onların muayenesini dahi yaptılar. Bu alanda ilgileniyoruz aslında. Havacıların muayenelerini biz yapıyoruz. Havacılıkla uğraşan bütün personelin, bütün sağlık sorunları veya sağlık sorunu olmasa bile en küçük bir problemde yine bize gelmeleri gerekiyor. Ancak Van’a atanmadaki gaye su altıyla ortak alanımız olan vurgun bizim tedavi yetkimizde olduğu için hiperbarik tedaviyi de yapmak için buraya görevlendirildim” diye konuştu.