Hayali Hasan Yavaş'ı yarenlikte astılar

    Tarsusluların yakından tanıdığı eski gazeteci ve yazarlardan Hayali Hasan Yavaş'ı unutmam mümkün değil.
  1977-1980 yılları arasında tanıdığım ve üç yıl hemen hemen hergün gördüğüm bu değerli gazeteci abimizi 2 Ağustos 1980 tarihinde terör olaylarında kaybettik.
    İlk bakışta isim bile bazılarının garibine gelebilir.. Hayali derken bu değerli fahri hemşehrimiz hayal gibi değil dimdik duruşuyla, efendiliği, vatan, millet sevgisiyle tanınmıştır.
    Şöyle bir geçmişi düşünüyorum da...  Tarsus'ta uzun yıllar gazetecilik ve köşe yazarlığı yapan Hayali Hasan Yavaş Ağustos'un en sıcak günlerinden birinde kahpe kurşunlara hedef yapılmış ve 2 Ağustos 1980 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. Oysa Vatanını, milletini çok seven bir şahsiyetti Hayali abimiz... Bugünkü nesil kendisini pek tanımaz.  
     Hayali Hasan Yavaş 1933 yılında Van ilinde dünyaya gelmiştir. İlk orta, lise tahsilini Van'da yapmıştır. Erkek Sanat Okulu mezunudur.. İlk yazısı 28.12.1948 tarihinde Van Sesi gazetesinde yayımlanmıştır.
     Tarsus'la ilgisine gelince.. Devlet Memuru olarak bölgemizde görev yaparken Tarsus gazetesinde NOKTA sütununda günlük yazılar yazmış, aynı zamanda Yurt Şairleri ve Gönülden sesler"   köşesini yönetmiştir. O da yaşımı süresince evli kalmış, üç çocuğu olmuştur. Mersin' de 1980 yılına kadar Ticaret Bakanlığı Bölge Ticaret Müdür Muavinliği,   Müdür vekilliği ve son olarak da Bölge Müdürlüğü görevini başarı ile yürütmekte olan Hayali Hasan Yavaş,  memuriyetindeki hizmet süresini doldurarak kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır. Tarsus'ta basının duayenlerinden üstadımız Tevfik Urbay tarafından 1980'li yıllarda yayımlanan Zafer gazetesi,   Hayali Hasan Yavaş emekliye ayrıldığında  "Yıllardan beri gazetemizin ilk yayın hayatına atıldığı günlerde Hayali Hasan    Yavaş,   "Kalemin Ucundan"   başlığı altında bir süre günlük yazılar, "noktacık" sütunundan hicivler yazmıştır. " diye bahseder.
     Aslen Van'lı olmasına rağmen bir Tarsus'ludan daha çok Tarsus sevgisiyle dolu olan Şair ve yazar Hayali Hasan Yavaş 1980 döneminin kagaşalı dönemlerinde ve hergün siyasi cinayetlerin işlendiği bir anda evine giderken öldürülmüştür.  Katiller olaydan sonra firar etmiştir.  Oysa Hayali'nin kimseyle bir düşmanlığı yoktu.
     Ne acıdır ki,  Hayali Hasan Yavaş,   evine giderken,   evine kısa bir mesafe kala silahlı kişilerin saldırısına uğramış ve aldığı kurşun yaralarıyla ağır yaralanmış, Tarsus Devlet Hastanesi'nde doktor olmadığı için Adana Tıp Fakültesi Numune Hastanesi'ne götürülmüşse de orada hayatını kaybetmiştir.
     2 Ağustos 1980 'de öldürülen Hayali Hasan Yavaş'ın kabri de Tarsus Şehir mezarlığındadır.
    Geçtiğimiz yıllarda mezarı gazeteci yazar ağabeyimiz olan Orhan Kır, Abdullah Tufan, Mehmet Örsel, Halil Aksoy gibi şair dostları ve Mermerciler, Briketçiler Odası başkanı Mehmet Sorar'ın desteğiyle mermerden yaptırılmış, temizlenmiş, ortaya çıkarılmıştır.
     İşte bu değerli basın şehidi abimizi ben 14 - 15'li yaşlarda tanımıştım. Kendisine o zamanki Tarsus gazetesinin kapısında hergün gazetesini verir, hal hatır sorardım.
     Kahpece öldürüldüğünü duyduğumda ne kadar üzülmüş, gözlerimden yaşlar süzülmüştü.  Bugün aradan 36 yıl geçmiş. Nerdeyse bir ömrün yarısı.. Ama biz Hayali abimizi unutmadık.
     Geçen hafta Kütüphaneler ve Kitap haftası nedeniyle Hayali abimin hayali yine gözlerimin önüne geldi.
   Gece yarısı bir arkadaşım aradı.
    "Hayali Hasan Yavaş'ı Yarenlik alanında asmışlar" dedi.
Önce şaşırdım, sonra ağzımdan "Nasıl." diye hayret uyandıran bir soru çıktı.
   Arkadaşım telefonda anlatmaya başladı.
     'Belediyeden itfaiyeciler gelmiş. Ağaçlara ipler asıyorlar. Ağaçtan sarkan iplerin ucunda da değişik değişik insanlar var!
 Yine "Nasıl anlamadım" diye hayretle tekrar sordum.
"Kardeşim Hayali Hasan Yavaş'ın kitabı varya? Hani sizin TAŞYAD başkanı Halil Aksoy derlemiş. Hayali Hasan'ın şiirlerinin yer aldığı "SEVDA ATEŞTEN GÖMLEK" adlı kitabını ağaçtan sarkan ipin ucundaki poşete koymuşlar. Hemde bir sürü. Senin ilgini çeker diye aradım" dedi.
    Teşekkür edip hemen Yarenlik alanına gittim. Gerçekten de ağaçlara birçok yazar ve şairin kitaplarını asmışlardı.  PTT mevkiindeki ağaçlarda ise Hayali Hasan Yavaş'ın şiir kitapları vardı.  Kütüphanecilik Haftası münasebetiyle Tarsus Belediyesinin halka kitap hediye etme ve kitap okutma alışkanlığı kazandırmak için hediyesi olan kitaplardan bende birini ipinden koparıp aldım.  Zaten benim istediğim Hayali Hasan Yavaş"ın kitabı idi. Yıllar sonra tekrar Hayali Hasan ile buluştum. O güzel şiirlerini okudum,  kütüphanemde eksik olan bir kitabı daha tamamlamış oldum.
     Bu nedenle Tarsus Belediyesine ve Halil Aksoy'a teşekkür ediyorum.
 
   Kaynak* Yakup boncuk
Tarsus haber online.