Van Haber

İlhan: Eğitim masrafları bel büküyor

Van'daki sorun ve sıkıntıları haftalık olarak gündeme getiren Saadet Partisi'nin bu haftaki gündeminde, eğitim-öğretim masrafları vardı.

Okul tarafından öğrencilere gönderilen 30-40 kalemlik ihtiyaç listelerine şahit olduklarını söyleyen Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, en temel insan hakkı olan eğitim öğretimin lüks olduğunu ifade etti.

Kırtasiye masraflarının geçtiğimiz yıllara göre 4-5 kat arttığını, her okulun ayrı kıyafet uygulaması ve bunun yanında kıyafetlerin sadece birkaç noktada satılması nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu söyleyen Başkan İlhan, rekabet olmamasının da ayrı bir sorun olarak velilerin karşısına çıktığını vurguladı.

Okul servis ücretlerinin de aynı şekilde 4-5 kat arttığını ifade eden Başkan İlhan, ülkede yaşanan ekonomik krizin yanı sıra, okul masraflarının katlanmasının öğrenci velilerini ciddi anlamda sıkıntıya düşürdüğünü söyledi.

“VELİLER, İHTİYAÇ LİSTELERİNİ KARŞILAYAMIYOR”

2022-2023 eğitim-öğretim yılının bugün okulların açılması başlayacağını söyleyen Başkan İlhan, “Birçok öğrenci velisi kırtasiye başta olmak üzere okul masraflarının çok yüksek olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Okul tarafından öğrencilere gönderilen 30-40 kalemlik ihtiyaç listelerini şahit olmaktayız ve bu ihtiyaç listelerini de dar gelirli ailelerin karşılamasının imkânsız olduğunu görüyoruz. Bazı evlerde 1’den fazla öğrenci olduğunu düşündüğümüz takdir de masraflarda katlanarak gidiyor. Birçok ailenin eğitim öğretim masraflarını karşılama da sıkıntı çektiğini şahit oluyoruz. Bazı okullarda velilerden bir top A4 kâğıdı istendiğini de şahit oluyoruz. İlk ve orta öğretimde okul masraflarını ciddi maliyetler getirdiği ülkemizde bir de yükseköğretim de öğrencisi olan velileri göz önünde bulundurduğumuz da en temel insan hakkı olan eğitim öğretim lüks olmuştur. Kırtasiye masraflarının geçtiğimiz yıllara göre 4-5 kat artmış durumda, her okulun ayrı kıyafet uygulaması ve bunun yanında kıyafetlerin sadece birkaç noktada satılması fiyatların yüksek olması rekabet olmaması da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

“VELİLERE GÖNDERİLEN İHTİYAÇ LİSTELERİ DENGELİ HALE GETİRİLMELİDİR”

Geliri olmayan ailelere mutlak suretle kırtasiye ve okul kıyafetleri için destek verilmesi gerektiğini belirten Başkan İlhan, “Okul servis ücretleri de aynı şekilde 4-5 kat artmış durumdadır. Ülkemiz de yaşanan ekonomik kriz okul masraflarını katlamış öğrenci velilerinin ciddi anlamda sıkıntıya düşmesine neden olmuştur. Van özelinde ise okulların başlaması zaten kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda ilimiz de birçok aile için daha da büyük sıkıntı haline gelmiştir. Van’da 11 yıl önce yaşanan depremden bu yana hala barakalarda eğitim öğretim yapıldığını da hatırlatmak isterim. Örnek vermek gerekirse Van’ın merkezin de İpekyolu ilçemizde Vali Mithat Bey İlköğretim okulunda baraka sınıflarda eğitim öğretim yapılmaktadır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak yetkililere sesleniyoruz. Geliri olmayan ailelere mutlak suretle kırtasiye ve okul kıyafetleri için destek verilmeli. Velilerden ya da öğrencilerden A4 kâğıdı istenmekten vazgeçilmelidir. Velilere gönderilen ihtiyaç listeleri mutlaka azaltılmalı ve daha dengeli hale getirilmelidir. Tüm okulların depreme karşı dayanıklı olması ve bu konu da ki eksikliklerin giderilmesi elzemdir” diye konuştu.

“İNSANLAR DA EN AZ HAYVANLAR KADAR DİKKATLİ OLMALI”

Okullardaki temizlik sorunlarına da değinen Başkan İlhan, “Aslında temizlik konusu elbette önemli, fakat biz okullarda sadece kitaptan şeylerin öğretilmesinin yanında da adabımuaşeret yönünden de çocuklara bir eğitim verilmesi gerektiği taraftarız. Elbette en önemli eğitim ailelerden başlar. Fakat bunun yanında okulda da çocuğun bir lavaboya girip çıkmasının veya okulda, sınıfta defterini, kalemini nasıl dikkat etmesi gerektiğinin yanında masasını, sandalyesini, tahtasını korumasının gerektiğine inanıyoruz. Özellikle burada hem ailelere, hem öğretmenlere özel sorumluluk düşmektedir. Yaşadığımız ortamlar bizim ortamlarımızdır. Biz temizlemenin önemini bildiğimiz kadar da, kirletmemenin önemini okullarda öğretmemiz gerekir. Marifet temizlemekten ziyade kirletmemektir. Bugün yaşadığımız ortamların temizliği bizim için en önemlidir. Fakat temizleyip ardından 10 dakika sonra kirlettiğimiz zaman da bir manası, bir anlamı olmayacaktır. Temizliğin bir eğitim olarak verilmesi kanaatindeyiz. Elbette ki okullar temiz olmalı. Fakat okullarda da yaşadığımız ortamları kirletmeme konusunda da bir eğitim verilmelidir. Bugün içinde bulunduğumuz ülkemizde ne yazık ki hepimiz şahit oluyoruz. Bugün bir piknik alanına gidersiniz. Piknik alanında insanların oturduğu ortamların çekirdek kabukları, karpuz kabukları vs. her türlü kemiği şunu bunu bulup kirlendiğine şahit oluyoruz. Doğada hiçbir hayvanın yaşadığı alanı kirlettiğini göremezsiniz. İnsanların da en az hayvanlar kadar dikkatli olması gerektiği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

“TAŞIMALI EĞİTİM ÜLKEMİZDE BİR KANAYAN YARA HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Van’ın eğitim ve öğretimde 76. sırada olmasının büyük bir handikap olduğunu söyleyen Başkan İlhan, “Bunun tabii telafisi için tüm branşlarda yeterli sayıda öğretmenin olması mutlak suretle şarttır. Bir diğer husus da, taşımalı eğitim aslında ülkemizde bir kanayan yara haline dönüşmüştür. Taşımalı eğitim, eğitim olmaktan çıkmıştır. Her sabah köylerden, kilometrelerce öteye çocukların servislerle gidip gelmesi ciddi bir problemdir. Bugün zaten köyler göç görmektedir. Bu da köylerin daha çok göç vermesine sebep olmaktadır. Farklı köylerden gelen öğrencilerin işte kış ortamlarında en ufak bir hava muhalefetinde gidememesi, bunun yanında kazalar vs. bir sıkıntı olarak karşımızdadır. Eğitim mutlak suretle yine köy okullarında devam etmelidir. Buna mutlaka geri dönüş sağlanmalıdır. Köy okullarının da bu anlamda sınıf olarak yeterli olması ve lojman bakımından da yeterli olması şarttır. Eğitimde geride olmamızın sebeplerinin başında da zaten öğretmen eksiği ve buraya ne yazık ki okulu yeni bitiren, üniversiteyi yeni bitiren, yeni atanan öğretmenlerimiz gelmekte. Bu öğretmenlerimizin de birçoğunun 2 yıl, 3 yıl, 4 yıl buradaki süreyi tamamlayıp gitme derdi olduğunu görüyoruz. Birçok öğretmenimiz kendini bu bölgeye, bu memlekete ait hissetmiyor. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıyayız ve son yıllarda yetişen öğretmenlerimiz ama hakikaten bu anlamda duyarsız. Biz görev olarak atandığımız köye, şehre, ilçeye, ile vs. bir aidiyet duygusu içerisinde olmalıyız ve o okuldaki öğrencilere yetiştirmek için gayret göstermeliyiz” dedi.

“BİRÇOK FARKLI BÖLÜMLERDEN MEZUN OLAN KİŞİLERİN İLKOKUL ÖĞRETMENLİĞİ YAPTIĞINA ŞAHİT OLMAKTAYIZ”

Özellikle kırsal mahallelerde öğretmenlik mezunu olmayan kişilerin gönderildiğini vurgulayan Başkan İlhan, “Türkiye'nin atanamayan öğretmen sorunu var. Yüz binlerce öğretmenin atanamadığı ülkemizde, ücretli öğretmenlik adı altında, öğretmenlik mezunu olmayan, birçok farklı bölümlerden mezun olan kişilerin de işte ilkokul öğretmenliği yaptığına şahit olmaktayız. Sınıf öğretmeni, sınıf öğretmenliği mezunu bir kişinin olması gerekir. Fakat görüyoruz ki felsefe mezunu, sosyoloji mezunu kişilerin, formasyon bile almamış kişilerin o köylerde geçici öğretmen olarak görevlendirildiğini, bunun yanında işte 4 yıllık farklı fakülteden veya 2 yıllık fakülteden mezun olanların, bile öğretmenlik yaptığını zaman zaman duymaktayız. Biz dediğim gibi alanında sınıf öğretmeni sınıf öğretmenliğini, edebiyat öğretmeni edebiyat öğretmenliğini, felsefe öğretmeni felsefe öğretmenliğini eğitimini almış öğretmenlerin derhal atanarak, bu sorunun çözülmesi kanaatindeyiz. Türkiye'nin gündeminden de bu atanamayan öğretmen sorununun kaldırılması gerektiği kanaatindeyiz” diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz