Van Haber

İlhan: Milletvekilleri sorun çözmek yerine, poz veriyor

Van'daki sorun ve sıkıntıları basın toplantıları ile gündeme getiren Saadet Partisi'nin bu haftaki gündeminde, bakanlarla poz veren milletvekilleri ve kentin kronikleşmiş sorunları vardı.

HDP Van Milletvekillerini sokakta kimsenin tanımadığını ve isimlerini dahi bilmediğini belirten Saadet Partisi İl Başkanı İlhan, onlardan herhangi bir ümitlerinin olmadığını, ancak iktidar milletvekillerinin de çözüm odaklı çalışmadığını dile getirdi.

Van'ın yaşanabilir iller sıralamasında 72. sırada olduğunu, bunun sorgulanması gerektiğini vurgulayan Başkan İlhan, Türkiye'de en çok doğum oranı artışı olan dördüncü şehrin Van olmasına ve çevre illerden de göç almasına rağmen, nüfusunun azaldığını ifade etti.

"VAN'IN HERHANGİ BİR SORUNUNUN ÇÖZÜLDÜĞÜNE ŞAHİT OLAMADIK"

Parti binasında Van'ın sorunlarıyla açıklamalarda bulunan ve Van Milletvekillerini sert bir dille eleştiren Başkan İlhan, "Van'ın kronikleşmiş sorunları geldiğimiz noktada Van klasikleri olarak yazılacak, söylenecek hale geldi. AKP'nin Van'ı temsil eden sözde vekilleri ve yetkilileri zaman zaman Ankara'dan resim paylaşarak, Van'ın çeşitli sorunları hakkında görüştüklerini beyan etmektedirler. Uzun yıllardır sözde vekillerin ve yetkililerin Ankara ziyaretlerinin neticesi olarak bu şehrin hiç bir sorununun çözüldüğüne ne yazık ki şahit olamadık. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak soruyoruz. Bugüne kadar yaptığınız görüşmelerde; Van'ın her yıl ihracat sıralamasında düşüşe uğrayarak 2021 yılında 59 milyon dolarla 69. sırada yer aldığını hatırlattınız mı? Van'ın yaşanabilir iller sıralamasında 72. sırada olduğunu söyleyebildiniz mi? Bizim ilimizden başka illere gitmek için yeterli uçak olmadığını, uçak olsa bilet bulunmadığını, bilet bulunsa fiyatların çok yüksek olduğunu söyleyebildiniz mi? Van'ın Türkiye'de başlanıp yapılmayan tek çevre yoluna sahip şehir olduğunu söyleyebildiniz mi? Van'ın Türkiye'de yapılıp çürümeye terk edilen Adliye Lojmanlarına sahip tek şehir olduğunu hatırlatabildiniz mi? Van'ın Türkiye'de en çok doğum oranına sahip iller arasında olmasına rağmen 2021 yılında nüfusunun azaldığını söyleyebildiniz mi? Bu şehrin doğunun en büyük şehri olmasına rağmen sağlık hizmetlerinde dışa muhtaç iller arasında olduğunu söyleyebildiniz mi? Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak iktidarın sözde vekil ve yetkililerinden sorularımıza cevap bekliyor, sorunlara dair somut çözümler bekliyoruz" dedi.

"HDP'Lİ VEKİLLERİ SOKAKTAKİ 10 KİŞİDEN 1'İ SAYAMAZ"

HDP Van Milletvekillerini sokakta kimsenin tanımadığını ve isimlerini dahi bilmediğini belirten Başkan İlhan, "Van'ın HDP'li milletvekillerinin isimlerini sokakta sorsanız zaten kimse tanımıyor. Ellerinde zaten herhangi bir yetki de söz konusu değil. Onlardan da herhangi bir ümidimiz yok. Biz icra makamında olanlara soru sorarız. İcra makamında, yetki makamında olmayan kişiye soru sormanın manası yoktur. HDP'li vekilleri sokaktaki seçmene sorarsak, 10 kişiden 1'i sayamaz. Ama iktidar milletvekilleri de üzerine düşeni yapmıyor. Bakın Van'ın yaşanabilir iller sıralamasında 72. sırada olduğunu söyledik. Bu anketler belli kriterler üzerine yapılıyor. Bu kriterlere göre Van 72. sırada çıkmış. Van neden 72. sırada çıkmış bunu sorgulamamız gerekiyor. Van coğrafi olarak, tarih olarak önemli bir şehirdir. Dünyanın en kıymetli, en değerli noktalarından, lokasyonlarından biridir. Fakat buna rağmen, bu şehirde işsizlik fazla ise, insanlar doyma sıkıntısı yaşıyor ise, eğer buradan başka illere çalışmaya gidiyorsa, yaşana bilirliğin en büyük göstergesi budur. Neden Van'ın nüfusu azaldı? Van, Türkiye'de en çok doğum oranı artışı olan dördüncü şehirdir. Demek ki nüfus bu kadar doğum oranına rağmen ve çevre illerden de göç almasına rağmen nüfus azalıyorsa, buradaki insanlar yaşayamıyor demektir. Bir şehirden insan neden göç eder? Umudunu kestiği için göç eder. Memur gelir ve gider. Onun yerine bir başkası gelir. Ama burada yaşayan halk azalıyorsa, aslında bu yaşana bilirliğin en büyük göstergesidir" diye konuştu.

"ÇEVRE YOLUMUZ YILLARDIR 'MART'TA, NİSAN'DA BİTECEK' DENİLİYOR"

2011 yılında yapılan TOKİ'lerin ardından Van'da hiçbir yatırımın olmadığını, çevre yolunun da bir türlü bitirilmediğini belirten Başkan İlhan "Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra hızlı bir şekilde TOKİ'ler yapıldı. Bu TOKİ'ler 2012 yılının Ağustos ayında anahtar teslimi yapıldı. Van depreminin üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti. Bu zaman sürecinde Van'da hangi alanda artıya geçtik. Van'da yapılan TOKİ'lerin ardından, hiçbir şey yapılmadı. Bir tek yapılan Adliye Lojmanları var, oda çürümeye terk edildi. Çevre Yolu, her yıl 'Mart ayında bitiyor' denildi. Çevre Yolumuz yıllardır 'Mart'ta, Nisan'da bitecek' deniliyor. Geçen yıl yine bu zamanlarda, Çevre Yolu Mart ve Nisan ayında bitecek denildi. Cumhurbaşkanının her Van'a gelişinde bir dozer getiriliyor oraya, iki fotoğraf paylaşılıyor, ama ondan sonra bir şey göremiyoruz. Bunun yanında stadyum, otogar, sebze hali sorunları yıllardır devam ediyor. Van'dan daha küçük şehirleri çok daha güzel stadyumlar yapıldı. Ama bizim bunlardan önce yaşanabilir bir kent olmamız gerekiyor. İnsanların bu şehirde yaşamı tercih etmesini gerektirecek işler yapılmalı. İşsizlik sorununu çözülmesi gerekiyor. Van'da işsizliği çözecek kaç adım atıldı? Bir tekstilkent yapıldı, parti olarak yıllarca mücadele ettik, dile getirdik. Tekstilkent bir şekilde ayakta kaldı. Gündem olmasaydı oda giderdi. Ücretler düşük de olsa orada insanlar bir şekilde çalışıyor. Hiç çalışmamasından bin kat daha hayırlıdır. Şehrimizde bugün çağrı merkezleri dışında ciddi işçi çalıştıran fabrika yok. Adı fabrika 3-4 kişi çalışıyor. Van bu anlamda geri kalıyor. 290 kilometre sınırımız var. Nüfus anlamında ülkede 19'ncu sıradayız ama ihracatta 69'ncu sıradayız. Bizim nüfusumuzdan daha ileride olmamız gerekiyor. Bu şehrin, en az ilk 15'te olması gerekiyor. Sınır avantajı bir dezavantaj gibi duruyor" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş