Kentin gündemiyle ilgili her hafta mutat açıklamalar yapan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan'ın bu haftaki gündeminde yine Van Çevre Yolu vardı. 2010 yılında yapımına başlanan fakat bir türlü tamamlanamayan ve yılan hikâyesine dönen Van Çevre Yolu, hayal oldu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yine gündeme gelen Van Çevre Yolu'yla ilgili konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van Çevre Yolu'nun yaklaşık %41'lik bölümünün %18'ni bitirdiklerini ve muhtemelen 2025 yılında bitirilebileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu'nun açıklamasına tepki gösteren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu gidişle çevre yolunun 2030 yılına kadar tamamlanamayacağını iddia etti.
Daha önce 2024 yılında hizmete açılacağı belirtilen Van Çevre Yolu'nun tamamlanmasının 2025 yılını bulacağı açıklandı. Bu durum kentte büyük tepkilere neden olurken, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 2012 yılından sonra Van'da doğru düzgün bir yatırımın yapılmadığı söyledi.
"ÇEVRE YOLU NE HİKMETSE YAPILAMIYOR"
Van Çevre Yolu'nun yılan hikayesine döndüğünü belirten Başkan İlhan, "13 yıldır sözde Van'da çevre yolu yapılmaktadır. Van'da hem şehir içi trafiğin rahatlatılması, hem de Kapıköy Sınır Kapısı'na bağlantının sağlanması amacıyla 41 kilometrelik çevre yolu yapılacak ne hikmetse yapılamıyor. Çevre yolu projesinin 21 kilometrelik kısmını oluşturan Beyüzümü mevkiindeki Özalp-Saray-Kapıköy Sınır Kapısı bölümü ile Memur-Sen TOKİ mevkiinde ağır aksakta olsa çalışmalar yürütüldüğünü görmekteyiz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca yapımına başlanan projede Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ve yüklenici firmalardan yaklaşık 380 işçi ve 45 teknik personel görev yaptığı yönünde açıklamalar yapıldı. Edremit ilçesinden başlayıp Van şehir merkezinin doğusundan geçerek Erciş yoluna bağlanan Van çevre yolunun Kurubaş mevkiinden Hakkâri yoluna, Beyüzümü mevkiinden Özalp-Saray-Kapıköy Sınır Kapısına bağlanması hedeflenen yol bir yılan hikâyesine dönmüştür. Altı üstü 41 kilometre uzunluğundaki yolu 13 yıldır bitirilemeyen, her seçim öncesi meydanlarda bu sefer bitiriyoruz diye millete söz verilmektedir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak iktidarın sözde temsilcilerine sormak istiyoruz. Van Çevre Yolu hangi firmaya ihale edilmiştir? Şu ana kadar yolun kaç km'lik kısmı tamamlanmıştır? Çevre yolu işi bitmeden nasıl oluyor da bitmeyen işin her yıl keşfi yapılıyor? Van Çevre Yolu için bugüne kadar yüklenici firmaya ne kadar ödeme yapılmıştır? Van Çevre Yolu'nun son durumu ve ne zaman bitirileceği konusunda detaylı açıklama yapmaya davet ediyoruz" dedi.
"CİDDİYET OLSAYDI BU YOL ÇOKTAN YAPILMIŞTI"
Her yıl Van Çevre Yolu'nun Nisan ve Mayıs aylarında bitirileceği sözünün verildiğini belirten Başkan İlhan, "Her yıl iktidar tarafından bu açıklama yapılıyor. Ne hikmetse Türkiye'de diğer 80 ilde yapılan çevre yolları arasında Van Çevre Yolu en basit güzergahtır. Ne dağ aşıyorsunuz, ne dere geçiyorsunuz, ne de farklı büyük bir engelle karşı karşıyasınız. Bu yol güzergahında yaklaşık 436 adet yapı mevcuttu. Bu yapıların 350 civarındaki kısmı yıkıldı ve halen yıkılmaya devam ediyor. Yaklaşık 80-100 yapı yıkılmayı bekliyor. Bu konuda zaman zaman gündeme geliyor ama 13 yıldır devletin ciddiyeti olsaydı defalarca bu yapılar yıkılır ve bu yol açılırdı. Burada da işlerin hep ertelendiği ve ağırdan alındığını görmekteyiz. Bunun yanında bir firma geliyor yol ihalesini alıyor, her yıl keşif yapılıyor ve bu firmalara ödeme yapılıyor. Normalde bir işin keşfi bittikten sonra yapılır ve ödemesi o zaman yapılır. Ortada bitmiş bir iş yok. Yaklaşık olarak işin %40'lık bölümünün tamamlandığı yönünde bilgiler var. Bakıyoruz bölge hastanesinin alt kısmında, bir kısım yer asfaltlanıyor ve çevre yolu yapıyoruz görüntüsü veriliyor. Ardından bütün işler durduruluyor. Kurdukları barakalarla, konteynerlerle iş devam ediyor süsü veriyorlar" diye konuştu.
"BU KAFAYLA VAN ÇEVRE YOLU'NU 2030'DA DA BİTİREMEZLER"
Van Çevre Yolu'nun 4-5 aylık bir zamanda yapılacak bir yol olduğunu söyleyen İlhan, "Bugün biz Türkiye'nin neresine gidersek gidelim, Karadeniz'de dağları açtılar, Zigana geçidini yaptılar. Birçok tünel yapıldı. Eğer Van Çevre Yolu yapılamıyorsa, bu tamamen art niyettir, bu şehrin temsilcilerinin vurdumduymazlığıdır. Adeta dalga geçer gibi iki gün önce mecliste konuşuldu. Van Çevre Yolu 2025'te biter denildi. Siz bu kafayla Van Çevre Yolu'nu 2030'da da bitiremezsiniz. Bizler Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak geçtiğimiz yıllarda şöyle bir açıklama yapmıştı. Çevre Yolu Ormanı yapalım. En azından bu güzergâha gidip ağaç dikelim. Emin olun bunu söylediğimiz yıl ağaç dikseydik, bugün o yolda bir orman oluşmuştu. Bu konuyla alakalı yine geçtiğimiz yıllarda farkındalık oluşturmak için çevre yolunda iftarlar verdik. Bu programlarımız pandemi vs. diğer nedenlerden dolayı aksadı. Bu konuya vatandaşların ve iktidar yetkililerin daha duyarlı davranması için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bizim son sözümüz şudur; çıkın kamuoyuna açıklayın ve 'biz bu işi süründürüyoruz' deyin. Artık gerçek bir zaman söyleyin. En azından sözünüzde durun" ifadelerini kullandı.
"VAN'DA YAPILAN HER TÜRLÜ İŞ DURDURULDU"
2012 yılından sonra Van'da doğru düzgün bir yatırımın yapılmadığını söyleyen İlhan, "Van'da 2011 yılında Ekim ve Kasım aylarında yaşanan depremlerden sonra, bir TOKİ hamlesi yapıldı. TOKİ'lerin teslimi yapıldıktan sonra 2012 yılının Ağustos ayından sonra Van'da yapılan her türlü iş durduruldu. 2012 yılından sonra mevcut olanlar da gitti. Yeni bir şey de yapıldı. Örneğin bir adliye lojmanları yapıldı. Çürütüldü gitti. 2012 yılından sonra kent meydanı adı altında müzemiz yıkıldı. Yine 2012 yılından sonra şehirde yapılan çok katlı otopark, iş merkezine çevrildi ve parası çarçur edildi. Yine 2012 yılından sonra Van'ımızın en merkezi noktasında yapılan Van City AVM, rezil rüsva edildi. 2012 yılından sonra iktidar tarafından Van'da neyi aksatabiliriz? Neyi bozabiliriz? Neyi yapıp, tekrar bozarız? Veya neyi ilan eder yapmayız? Diye bir siyaset güdüldü. En basitinden bir Tekel Binası örneği son olarak karşımızda durmaktadır. Restore edildiğini ve tekrardan binanın harabeye dönüştürüldüğüne şahit oluyoruz. Büyük bir ihanet içerisindeyiz. Mevcut iktidarın il başkanları, milletvekilleri, atamış oldukları belediye başkanları ve valiler birebir bu işin sorumlusudur" dedi.
"HER YIL GÖZ BOYAMAK İÇİN AĞIR, AKSAK İŞLER YÜRÜTÜLMEKTEDİR"
Güzeldere Tüneli'nin tamamlanmamasına da tepki gösteren Başkan İlhan, "Güzeldere yolu, Türkiye'de en erken yağış alan ve uzun zaman kar, buzlanma problemiyle karşı karşıya kalan bir yerdir. Bölgede 32 adet virajdan bahsediyoruz. Ne yazık ki bu bölgede her yıl buzlanmaya bağlı veya çeşitli sebeplerden dolayı trafik kazalarının meydana gelmesinden kaynaklı birçok canımızı kaybetmekteyiz. Bu içimizi acıtan bir durumdur. Fakat bu iktidar yıllardır Güzeldere Tüneli'yle alakalı ne hikmetse bir adım atmamıştır. Birkaç firmanın ismi tabela olarak orada durmaktadır. Her yıl göz boyamak için ağır, aksak işler yürütülmektedir. Bir işe başlandığında hızlı bir şekilde bitirilmesi gerekir. Bu konuda hiçbir gayretin olmadığını, sadece bir oyalama taktiği, bir aldatmanın olduğuna şahidiz. İnanın orada vefat eden her bir bireyin sorumlusu bu işi aksatanlardır" ifadelerini kullandı.
VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ