İş Kanunu İle İlgili Soruları Yanıtlıyoruz

 İŞ KANUNU KAPSAMINDA OKURLARIMIZDAN ALDIĞIMIZ SORULARA CEVABEN:

 

SORU:Merhaba Yasin Bey Hocam Ben Yaklaşık 12 Yıl süre ile Ssk lı Olarak Çalıştım, Şimdi ise bir kamu Kurumunda işe Başlıyacağım Bu Durumda Benim İçin Herhangi bir gün e Hak Kaybım Olur mu Emekliliğimi Etkiler mi Şimdiden Teşekkürler.

 

CEVAP:İyi Çalışmalar Kıymetli Kardeşim Durumunuzu Açık Belirtmediğinizden.Diyelim ki Daha Önce ki 12 Yıllık Çalışmaların Tamamı  Ssk lı işçi Olarak Görünüyorsanız  Yeni Gireceğiniz İş e İse Memur Statüsüne Geçiyorsanız  Yani 4c bu Durumda Emekli Süreniz Uzayacak 5900 günden 7000 bin gün süresine Çıkacaktır. Emekli olma süresi 2005 Yılından sonra işe Girenlerde çok Değişmese de Öncekilerde sgk daha az gün ile Emekli Ediyordu. Bunun Haricinde bir Değişiklik Olmayacak. Ancak Size Yararı İse Emekli Olacağınız Zaman  Memurların 4c Sigortası Emekli Maaşı Olarak Daha Yüksek Olduğunda Faydanıza Olacaktır Hakkınızda Hayırlısı İnşallah...

 

SORU:Hocam Bizler  Kurumsal Bir İş yerinde Çalışan 7 Arkadaşız Size Sorumuz Özel Sektörde Maaş Zammı Hangi Aralıklarla Yapılır  ve ne kadar Olmalıdır Tşk?

CEVAP:Merhabalar Sevgili Okurlarımız İyi Çalışmalara. Baktığımızda  Genel Olarak Özel iş yerlerinde Ücret Artırma Durumu Yada Maaş Zammı Gibi Hallerde Sözleşme veya Toplu Sözleşmelerde Belirtilen Süreler ve Oranlarda Olabilir. Bu konuda Yasalarda Zam ve Oranları düzenleyen bir Madde Bulunmamaktadır. Eğer  İş veren Yayınladığı iç Tüzük ve Aranızda Yapılan Sözleşmelerde zam sözü Vermiyorsa Yasalar  İş Veren inizi Zam Yapmaya Zorlayamayacaktır. Şayet Böyle bir yazı Bulunması Halinde İse iş veren bu Zaman ve Oranla İlgili Çalışanına İnisiyatif  Göstererek İlerleyen Zaman Diliminde Ücret Artırımını Yapa Bilir.

 

 SORU:Sn Üstadım Aynı İş Yerinde 4 Yıldan Beridir  Çalışmaktayım Ve Sürekli Yaptığım  İşimi Değiştirmek İstiyorlar Ve Çalışanın kendisine önerilen yeni görevi kabul etmemesi Halinde ne tür sonuçlar Doğurur Teşekkürler?

 

CEVAP:İyi Çalışmalar  Değerli  Okurumuz Böyle Durumlarda Çalışanla Çalıştıran Arasında  Yapılan sözleşmede “İş yerinde mesleğine uygun tüm görevlerde çalışır” ifadesi yer almamış ise verilen yeni görevin çalışma Koşullarında esaslı değişiklik olup olmadığına bakılır. Eğer esaslı bir Değişiklik ise işçi haklı Nedenle işten ayrılıp Tazminat alır veya işten Çıkarılmış ise Geçersiz Nedenle işten Çıkarılmaktan işe iade davası Açarak işine geri döner.Ancak Esaslı değişiklik yapmakta Olduğu mesleğin dışında İş Önerilmesidir. Örnek Vermek Gerekirse Şantiye  Şefine Bekçilik görevi Verilmesi Veya Satın alma Müdürüne Çaycılık işi verilmesi gibi durumlar Esaslı Değişikliktir Der Kanunlarımız.

 

 

SORU:Hocam Benim Sorum Ücretsiz izin nedir, Hangi Hallerde  Veya Nasıl kullanılır Cevaplarsanız Çok  Makbule Geçcektir Şimdiden Teşekkürler  Sağ Olunuz İnşallah.Mevlüt?

 

CEVAP: Mevlüt Bey İyi Çalışmalar Diliyorum Sorunuzu Kıymetli Bilir Cevaplamaya Çalışırm İnşallah. Mevlüt Bey İş Kanunumuza Baktığımızda Erkekler İçin Ücretsiz izinleri İle İlgili 56. maddede yıllık ücretli iznini Bulanması için Bulunduğu il dışına Çıkması Halinde isteği Üzerine 4 güne kadar Ücretsiz izin verilir ve Bayanlar İçin 74. Maddede Analık Halinde Bayan İşçiye Doğumdan sonraki 8 hafta İstirahat tan sonra İsteği halinde 6 Aya kadar Ücretsiz izin Verileceğini Belirtmektedir. Bunun haricinde şu Hallerde de verilen izinler ücretsiz izin olarak Kullandırılabilir: Ayrıca:  İşçinin Evlenmesi Halinde 3 günü kadar

İşçinin birinci derece Akrabalarının Ölümü halinde 3 güne kadar verilecek izinlerde ücret ödenmesi zorunlu değildir. İzin verilmesi zorunlu olmakla beraber ücretin ödenmesi zorunlu değildir ancak teamül olarak bu Durumlarda Ücret Kesintisi Uygulanmamaktadır.  Amirlerce Verilen idari izinler ile her türlü mazeret izinleri de ücretsiz verilebilecek izinler dir. İşveren Hangi izinleri Ücretsiz Vereceğini izin dilekçesi veya izin formlarında belirtmelidir. Aksi halde işçi ücretsiz izin Verildiğini Bilmediğinden Ücret Kesintisine İtiraz Edebilecektir Der Kanunlarımız Kolaylıklar Dileğiyle...