İş kazası tutanağı nedir?

İş yerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen iş kazalarında işveren tarafından tutulması gereken tutanağa iş kazası tutanağı denir. İş kazası tutanağı tutulurken çalışan ile ilgili bilgilerin tutanak üzerinde eksiksiz bir şekilde yer alması gerekir. Bunun yanında kazanın tam olarak nasıl meydana geldiği yine tutanak üzerinde ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır.

Ayrıca işveren tarafından tutulan iş kazası tutanağı zaman kaybetmeden SGK'ya bildirilmeli ve bu süre 3 iş gününü geçmemelidir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda belirtilen lere göre işveren kendi işyerinde meydana gelen tüm iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kayıt altına almalıdır. Çünkü iş kazası tutanakları ilerleyen zamanlarda işverene karşı açılacak davalar açısından ispat niteliği taşır. İş yerinde meydana gelen iş kazasının nedenlerinin araştırılması ve aynı zamanda benzer iş kazalarının tekrarlanmaması adına bu tutanaklar her zaman için yol gösterici niteliktedir.

İş yerinde veya işin yürütüldüğü sırada bir iş kazasının meydana gelmesinden sonra bu kaza ile ilgili tutanak tutulması gerekmektedir. İş yerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen iş kazalarında işveren tarafından tutulması gereken tutanağa iş kazası tutanağı denir.  İş kazasına ilişkin bir dava açılacağı zaman bu tutanak çok önemli bir ispat aracı olacaktır. İş kazası tutanağına ilişkin düzenlemeler şu kanunlarda bulunmaktadır:

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

4857 sayılı İş Kanunu

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

İŞ KAZASI TUTANAĞI NASIL TUTULUR?

İş kazasının meydana gelmesinden sonra yapılacak olan ilk ve en önemli işlem, iş kazası tutanağının tutulmasıdır. Bu tutanakta dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

Çalışan ile ilgili bilgiler tutanak üzerinde eksiksiz bulunmalıdır.

Çalışanın görevi, görev yaptığı bölüm ve işe başlama tarihi gibi bilgiler de tutanak içerisinde yer almalıdır.

Kazanın nasıl meydana geldiği ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır.

İş kazasının meydana geldiğini gören işçilerin tanık olarak gösterilmesi gerekmektedir.

İş kazası geçiren işçiye olay yerinde iş yeri doktoru tarafından tıbbi müdahale yapılıp yapılmadığına ilişkin kayıtlar bulunmalıdır.

İş kazası tutanağında kaza sonucu işçide uzuv kaybı olup olmadığının belirtilmesi gerekmektedir.

İş kazasına sebep olan araç gereçler de belirtilmelidir.

Kazanın meydana geldiği yere ilişkin fotoğraflar tutanağa eklenmesi gerekir.

İş kazası tutanağı bu önemli detaylara dikkat edilerek hazırlanmalıdır. İşveren tarafından tutulan iş kazası tutanağı sgk ya bildirilmelidir. Tutanağın bildirilmesi, kazanın meydana gelmesinden itibaren 3 iş gününü geçmemelidir. Böylece iş kazasının meydana geliş sebepleri ve olayın nasıl gerçekleştiği detaylı olarak belirlenebilir.  Ayrıca tutanağa geçirilmesi ileride ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların önüne geçilebilmesine imkan sağlamaktadır.

İŞ KAZASI NEDİR?

İş Kazası 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 3. maddesinin 1. fıkrasının g bendinde tanımlanmıştır. Bu maddeye göre iş kazası "işyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen yada bedenen engelli hâle getiren olay" olarak tanımlanır. Bir kazanın iş kazası olarak nitelendirilebilmesi için şu şartlar gerçekleşmelidir:

İş yerinde meydana gelen olayın kaza niteliği taşıyor olması gerekir.

Bu olayın ya iş yerinde ya da işin yürütüldüğü sırada meydana gelmesi gerekir.

İş kazası ölüme neden olmalı ya da ruhsal veya fiziksel olarak vücut bütünlüğüne zarar vermelidir.

İş kazası geçiren çalışanın sigortalı olması gerekmektedir.

İş kazası ile sonuç arasında bir nedensellik ilişkisinin varlığı gerekir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alan 13. Maddenin A bendine göre çalışanın iş yerinde olduğu sırada yaşadığı bir olayın işle ilgili olup olmadığına bakılmadan iş kazası sayılması gerekmektedir.

İŞ KAZASI TUTANAĞI HAZIRLAMA SÜRECİ VE BULUNMASI GEREKEN HUSUSLAR?

İş kazası tutanağı, bir işyerinde meydana gelen iş kazasının detaylarını, sebeplerini ve sonuçlarını belgeleyen resmi bir rapordur. İş kazası, çalışanların işlerini yaparken yaşadıkları ve bedensel veya ruhsal zarara yol açan olaylardır. İş kazası tutanağı, işveren, işçi ve ilgili diğer tarafların haklarını korumaya yönelik olarak kullanılır ve iş kazalarının değerlendirilmesinde önemli bir araçtır. İş kazası tutanağı genellikle şu bilgileri içerir:

Kazanın meydana geldiği tarih ve saat.

Kazanın meydana geldiği yer.

Kazayı yaşayan işçi veya işçilerin adı, soyadı ve işe başlama tarihi.

Kazanın meydana geldiği esnada çalışanın yaptığı iş ve görev.

Kazaya sebep olan etkenler ve oluşum süreci.

Kazanın tanıkları (varsa) ve onların beyanları.

Kazadan etkilenen kişi veya kişilere uygulanan ilk yardım ve tıbbi müdahaleler.

İşveren ve/veya yönetici temsilcilerinin açıklamaları.

Kazayla ilgili alınan önlemler ve düzeltilmesi gereken hususlar.

İş kazası tutanağı, iş kazasının meydana geldiği andan itibaren en kısa sürede hazırlanmalı ve ilgili taraflar tarafından imzalanarak onaylanmalıdır. İş kazası tutanağı, işverenin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi, sigorta şirketlerine başvurular ve devlet otoritelerine bildirimler için kullanılır. Ayrıca, gelecekte benzer iş kazalarının önlenmesine yönelik olarak alınması gereken önlemleri belirlemekte de önemli bir rol oynar sağlıkla kalın…