SORU: İşçinin Çalıştığı İş yeri Tarafından İşçiye çalışma belgesi verilmesi zorunlu mudur?
CEVAP:Evet İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu sanatı mesleği yada yaptığı işin ismini gösterir ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni iş veren eski iş verenden tazminat isteyebilir.
SORU:İyi Çalışmalar Yasin bey Hocam 13 yaşındaki bir genç Her hangi bir iş yerinde çalıştırılabilir mi Ahmet?
CEVAP:Merhaba Sevgili Ahmet bey Kanunen 13 yaşında bir çocuk Her hangi bir iş yerinde kesinlikle çalıştırılamaz. Genel olarak 15 yaşından küçük çocukların veya gençlerin çalıştırılması yasaktır. Ancak on dört yaşını doldurmuş çocuklar, ilköğretimi tamamlamak kaydıyla, bedensel ve zihinsel gelişmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler der ilgili iş kanunu.
SORU:İşçinin gözaltına alınması veya tutukluluğu sebebiyle iş sözleşmesi derhal ne zaman fesh edilir?
CEVAP:İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın iş kanunun 17. maddedeki bildirim süresini aşması ile işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir der ilgili kanun.
SORU:Merhabalar Yasin bey İşsizlik sigortası primleri hangi kazanç üzerinden ve hangi oranda kesilmektedir?
CEVAP:Kıymetli Okurumuz İşsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80 ve 82 n ci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır bilginize.
SORU:İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilme koşulları nelerdir? Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir?
CEVAP:Okurumuz Daha Önceki Yazılarımız da Değinmiştik Ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir iş yerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İş Kur birimine şahsen ya da elektronik ortamda is kur. gov tr adresi üzerinden başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşulu ile işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
SORU:İşveren işçinin işe devamsızlığı durumunda ne yapabilir?
CEVAP:İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi durumunda işveren işçiyi haklı nedenle tazminatsız işten çıkartabilir der kanun.
SORU: Hocam Size Sorum şu dur Kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmesi nedir Servet?
CEVAP:Merhaba Servet bey İş Sözleşmeleri Kapsamında İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir. Yani Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmi süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. Kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Emsal işçi, iş yerinde aynı veya benzeri işte tam süreli çalıştırılan işçidir. İş yerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o iş kolunda şartlara uygun iş yerinde aynı veya benzer işi üstlenen tam süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi esas alınır. İş yerinde çalışan işçilerin, niteliklerine uygun açık yer bulunduğunda kısmi süreli den tam süreli ye veya tam süreli den kısmi süreli ye geçirilme istekleri iş verence dikkate alınır ve boş yerler zamanında duyurulur.
SORU:İşveren veya işçinin iş sözleşmesini fesih hakkını kullanma süresi nedir?
CEVAP:Baktığımızda 4857 sayılı İş Yasasının 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak iş veren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, işverenin, işçisinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde fesih edenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır kanunen örnek 4857/26. md...
SORU:İşveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmeli midir?
CEVAP:Evet Kanunen İş veren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmelidir. İhbar süresi İş Kanununda hem işveren hem de işçi için karşılıklı olarak düzenlenmiştir. İşverenin, işçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce, işçiyi işten çıkaracağını işçiye bildirmesi gerekmektedir der kolaylıklar dilerim...