İŞ VERENCE CİNSİYET NEDENİYLE DÜŞÜK ÜCRET ÖDENİR Mİ:

         SORU: Merhaba hocam İş veren beraberinde çalışan kadın işçiye hiç gerekçe göstermeden daha düşük ücret ödeye bilir mi teşekkürler Zeynep.

CEVAP: Merhaba Zeynep hanım kardeşim 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca, işveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.

Aynı veya eşit değerde bir iş için işçinin kadın olması nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz. Bu halde işçi, dört aya kadar ücreti tutarında tazminat talep edebilir der kanun Ancak aldığımız sorulara baktığımızda Ülkemiz 'deki kadınların çalışma hayatındaki en önemli üç sorunu, düşük ücret, işsizlik ve sigortasız çalıştırılma dır fakat bu durum İşsizlik ve sigortasız çalışma sadece kadınların değil erkeklerin de en önemli sorunların başında gelir.

Tekrardan Suallere baktığımızda düşük ücret konusu ise büyük ölçüde kadın çalışanların sorunu olmaktadır. Bir çok işletmede, ücret konusunda ayrımcılık yapılmaktadır. Kadın çalışanlar, erkek çalışanlarla aynı iş ve görevleri yürütseler de zaman zaman daha düşük ücret alabilmektedirler. Peki işverenin kadın işçilere daha düşük ücret ödeme hakkı var mıdır…

 

 

SORU:ÇALIŞANLAR ARASINDA ÜCRET FARKLILIĞI NEDİR:

CEVAP:Kanun kapsamına baktığımızda Aynı işi yapan ve aynı pozisyonda çalışan işçiler arasındaki ücret farklılığı aslında yasalara da aykırıdır.

Örneğin bir firmada çalışan iki kişi aynı niteliklere sahip ve benzer işleri yapıyor olmalarına rağmen ücretleri eşit değildir. Bu duruma, ücret eş işsizliği denilmektedir. Gerek Ülkemiz'de gerekse de Avrupa ülkelerinde ücret eşitsizliği ayrımcılık olarak nitelendirilmektedir.

 

 

SORU: PEKİ BÖYLESİ DURUMLARDA İŞVEREN AYRIMCILIK TAZMİNATI ÖDER Mİ:

CEVAP: Evet Kesinlikle Kanun, işverenin kadın ve erkek işçiler arasında ayrım yapması halinde 4 maaş tutarında tazminat ödemesine hüküm altına almıştır.

Örneğin bir firmada çalışan kadın işçi, salt kadın olması nedeniyle terfi ettirilmemesi halinde terfi ettirilmiş olsa idi alabileceği hakları işverenden talep edebilir. Burada işçi dört aya kadar ücreti tutarında ayrımcılık tazminatı talebinde bulunabilir der ilgili kanun.

 

 

SORU:Merhaba Hocam Memur ile İşçinin Arasındaki Yıllık izin sürelerinde hangisi daha avantajlıdır:

CEVAP:Merhabalar Okurumuz Son düzenlemelere göre memur ve işçi izinlerinin bütün yönleriyle karşılaştırılmasına baktığımızda Yıllık izinlerde işçi lehine düzenlemelerin olduğu görülmektedir.

İşçilerde iş günü esas alınmaktadır ve bu sebepten dolayı İşçiler açısından bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden; beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden; on beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden az olamaz. Ayrıca, on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamamaktadır. Bu süreler toplu sözleşmelerle arttırılabilmekte dır.
Memurlar açısından ise tatil günleri de yıllık izne dahildir. Buna göre, yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar içinse 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilmektedir.
Bu konuyla ilgili Memurların da iş günü esasına göre yıllık izin kullanmaları yönünde taleplerin olduğunu ifade edebiliriz der kolaylıklar dilerim…