İş yerinin Devri Durumunda Çalışanların Hakları Nelerdir. Son Dönemlerde Okurlardan Aldığımız Suallerde Değinilen ve Yaşanan sıkıntılardan dolayı Bir kısım şirket veya iş yerlerinin el Değiştirmesi ile beraber çalışanların özlük haklarını nasıl etkiler ve nelerdir.
Örneğin, İş verinin değişmesi halinde Kazanılmış haklarının durumu nasıl olacağını Soruyorlar ve Kazanılmış haklar sırası ile şöyle: yıllık izinler,fazla mesailer.daha önceki Sözleşmelerindeki almadıkları haklar gibi,
Peki Bu durumda İş yerinin el Değiştirmesi halinde yıllık izinler yanar mı? Çalışanlardan en sık gelen soruların başında gelmektedir.
(1)İŞ YERİNİN DEĞİŞMESİ İLE İZİNLER ALACAĞINDAN KİM SORUMLU?
İş yerinin satışında ise kullanılmamış izinlerden kim sorunlu olur?
Bir iş yerinin satışı halinde çalışan ile iş yeri arasında yapılan sözleşme devam eder. Yani, iş yeri devredilmesi ve işverenin değişmesi sözleşmenin feshi anlamına gelmez. Aynı yükümlülükler yeni işverene geçer. İzin hakları da böyledir.
Kanunen Eski işveren döneminde doğan izin alacaklarında sorumluluk yeni işverene geçer. İş yerini devralan işveren çalışanların tüm izin alacaklarını kullandırmak zorundadır çünkü daha önce sözleşmesi olan çalışan iş yerinin iş yükünü yüklenmiş parçasıdır.
Eğer iş yerinin devri ile birlikte çalışan işten ayrılırsa veya ayrılmak zorunda kalırsa çalışanların izin alacakları yine kanunen bakidir. Bu durumda ise yeni işveren çalışanların devir tarihine kadar doğan izin alacaklarının bedelini ödemekle mükelleftir. Yıllık izin alacakların tamamını yeni işveren ödeyecektir.
Öte yandan sadece izin alacakları değil çalışanların İş Kanunu ve sözleşmeden kaynaklanan tüm alacakları iş yerinin devri halinde de devam etmektedir. Bu alacakların ödenmesinden de yeni işveren sorumludur. Çünkü iş yerinin devrinde iş sözleşmesinin kesintisiz devam ettiği kabul edildiğinden, çalışanın tüm alacakları işe ilk giriş tarihinden hesaplanacaktır.
Yani eski işverenin yanında geçen sürelerden kaynaklanan alacakların hesabı yapılır. İzin ve diğer alacaklar iş yerinin devri ile birlikte sıfırlanmaz. Geçmişten gelen izin alacaklarının da yanması veya silinmesi söz konusu olamaz der ilgili kanun.
Bu alacakların ödenmesinde eski işverenin sorumluluğu var mı?
Eski işveren iş yerinin devri ile birlikte sözleşmenin tarafı olmaktan çıkmıştır. Ancak kanun işçilerin haklarının ödenmesinde eski İş verenleri de belirli süre sorumlu tutuyor. Bu süre iki yıl olarak belirlenmiştir. Görüldüğü gibi, kanun işçi alacakların ödenmesinde her iki iş verenleri de sorumlu tutarak bir anlamda alacakları garanti altına almıştır.
(2)YENİ ÇALIŞAN İÇİN BİR YIL ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU VAR
İş Kanunu Hükümlerine göre, bir işveren iş yerinde bir yıldan fazla çalışan kişilere yıllık izin kullandırma zorundadır. Kanunlarımıza göre yıllık izin kullandırmak zorunludur. Ancak çoğu zaman işlerin yoğunluğu gerekçe Gösterilerek yıllık izinlerin tamamı kullandırılmaz. Bu izinler ise yıllar itibariyle birikir ve büyük bir izin alacağı haline gelir dolayı siyle hiç bir çalışanın hak kaybı olmayacağını kanun açık ca belirtmiştir.
Hocam Doğum Borçlanmasında bir çocuk için ne kadar prim gün sayısı borçlanma yapılır teşekkürler. B.ERGİN.
Kıymetli Okurumuz İlgili kanun kapsamında Annelere verilen Doğum Borçlanma haklarından her Doğum için iki yıl borçlanma hakkı bulunmaktadır. Çocuk başına kadınlar iki yıllık borçlanma hakkından yararlanacaklar.
Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacak tır.
Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süre borçlanılabilir. İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir der kolaylıklar dilerim...