İşçi ücretlerinde mevzuat hükümleri?

İşçinin çalışmasının ana gayesini ve temelini oluşturan ve işçinin vazgeçilmezi olan ücretinin güvence altına alınması ve korunması için kanunlarımızda bu konuya ilişkin özel hükümlere yer verilmiştir (suallere de cevaben)

ÜCRETİN KORUNMASINA YÖNELİK OLARAK DÜZENLEMELER?

Evet Ücretin Korunmasına Yönelik Olarak Kanunlarda Yer Alan Düzenlemeler  4857 Sayılı İş Kanunu İle Getirilen Düzenlemeler Ücretin nakden (nakit para olarak) ve en geç bir ay içinde ödenmesi mecburiyeti Ücretin gününde ödenmemesi halinde işçinin iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınma hakkının doğması Nafaka borçları dışında işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlasının haczedilemeyeceği veya başkasına devir ve temlik olunamayacağı Kamu makamlarınca, ihale konusu işlerde müteahhit ,taşeron işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğinin kontrolü, ödenmediğinin tespiti halinde hakedişten kesinti yapılarak ödenmesi mecburiyeti İşverenin toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremeyeceği ve bu konuda getirilen sınırlamalar İşçi ücretlerinden indirim ve eksiltme yapılamayacağı alenen bilinmelidir der ilgili kanunlar.

DENİZ İŞ KANUNU İLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER?

Gemi adamına daha elverişli bir hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, hizmet akdi, örf ve adetlerden doğan haklara halel getirmez. Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işverene düşen yükümlülükler, gemi adamlarının ücret ve sair haklarının daha aşağı hadlere indirilmesine sebep tutulamaz.

BASIN İŞ KANUNU İLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER?

Kanunun uygulanması neticesi olarak işverene terettüp (düzenlenme veya sıralama) eden vecibeler gazetecilerin ücret ve sair haklarının daha aşağı hadlere indirilmesine sebep tutulamaz. Diğer bir ifadeyle gazetecilerin ücret ve benzeri haklarından indirim yapılamaz.

İCRA İFLAS KANUNU İLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER?

İşverenin iflası halinde ücret alacağı öncelikle ödenecektir. Bunun için, işçilerin iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde kanun ve sözleşmelerden doğan ücret ve para ile ölçülebilen hak ve menfaatleri ile ihbar ve kıdem tazminatları, kamu alacakları ve rehinli alacaklardan sonra imtiyazlı alacakların birinci sırasına yerleştirilmiştir.

ÜCRETLERİ BANKA YOLUYLA ÖDEME ZORUNLULUĞU?

Kanunlarla getirilen bir diğer güvence ise, işverenin çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğu olup, şu anki uygulamaya göre dört kişiden fazla çalışanı olan işyerleri için bu zorunluluk geçerlidir. Bu zorunluluk her ne kadar işverenlerin kayıt dışı (sigortasız) işçi çalıştırma larını engellemek amacıyla getirilmiş olsa da bir taraftan işçi ücretlerini güvence altına da almaktadır.

BORÇLAR KANUNU İLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER?

İşveren, işçiye sözleşmede veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen; sözleşmede hüküm bulunmayan hâllerde ise asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödemekle yükümlüdür. Aksine adet olmadıkça, işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir. Ancak, hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle daha kısa ödeme süreleri belirlenebilir. Daha kısa bir ödeme süresi kararlaştırılmamışsa veya aksine adet yoksa aracılık ücreti her ayın sonunda ödenir. Ancak, işlemlerin yapılması altı aydan daha uzun bir süre gerektirdiği takdirde, aracılık ücreti asıl ücrete ek olarak kararlaştırılmışsa, yazılı antlaşma ile ödeme daha ileri bir tarihe bırakılabilir. Asıl ücrete ek olarak üretilen den pay verilmesi öngörülen hâllerde, ürün payı belirlenir belirlenmez, cirodan veya kârdan pay verilmesi kararlaştırılan hâllerde ise payın, hesap dönemini izleyen en geç üç ay içinde belirlenerek ödenmesi şarttır. İşveren, işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması hâlinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlüdür. Her ödeme döneminde, işçiye hesap pusulası verilir.

İşveren, işçiden olan alacağı ile ücret borcunu işçinin rızası olmadıkça takas edemez. Ancak, işçinin kasten sebebiyet verdiği yargı kararıyla sabit bir zarardan doğan alacaklar, ücretin haczedilebilir kısmı kadar takas edilebilir. Ücretin işveren lehine kullanılacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir.

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI KANUNU İLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER?

İşverenin genel yükümlülüğü başlıklı 4 üncü uyarınca işveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz. Sağlık gözetimi başlıklı 15 inci maddesi uyarınca; sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz. Çalışanların eğitimi başlıklı 17 inci maddesi uyarınca; madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz

Ayrıca 6331 sayılı Kanun ile de işçi ücretleri için bazı güvenceler getirilmiştir Sağlıkla Kalın...