İşçinin haftalık çalışma süresi ve dinlenme süresi ne kadardır?

İşçinin Haftalık Çalışma Süresi ve Ara Dinlenme Süresi Ne kadardır İşçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saati aşan her bir saat için işçinin ücreti %50 zamlı olarak fazla mesai ücreti ödenir. Bir işçi yılda 270 saatten fazla fazla mesai yaptırılamaz. (suallere de cevaben) Günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz. Bir iş yerinde 4 saat ya da daha kısa süreli işler için uygulanan ara dinlenme süresi 15 dakika, Bir işyerinde 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi 30 dakika, Bir işyerinde 7,5 saatten fazla olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi ise 1 saattir.

İŞÇİNİN İHBAR TAZMİNATI ALACAĞI NEDİR?

İşçinin İhbar Tazminatı Alacağı Nedir İş sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın İş Kanununun 17. Maddesinde yazılı bildirim sürelerine uymaksızın iş akdini feshetmesi nedeniyle karşı tarafa ödemek zorunda olduğu tazminattır. Belirsiz süreli sözleşmelerde ilgili sözleşmenin feshedileceğinin karşı tarafa bildirimi, başka bir deyişle ihbarı gerekir. Bu ihbar kanun tarafından belirlenen süreler ve sınırlar dahilinde gerçekleşir.

İşi 6 AYDAN AZ sürmüş olan işçi için 2 HAFTA

İşi 6 AY ile 1.5 YIL ARASINDA süren işçi için 4 HAFTA

İşi 1.5 YIL ile 3 YIL ARASINDA süren işçi için 6 HAFTA

İşi 3 YILDAN FAZLA süren işçi için 8 HAFTA ihbar süresi mevcuttur. Bu sürelere uymayan işveren işçiyi derhal işten çıkarması halinde bu ihbar süresi boyunca hak edilecek ücret alacaklarını ihbar tazminatı olarak ödemek zorundadır.

İSTİFA EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

İşçi tarafından verilen istifa dilekçesi, iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedildiğini gösteren güçlü bir delildir. Bu sebeple istifa edilmeden evvel detaylı düşünülmesi gerekmektedir.

İstifa dilekçesi verildikten sonra tazminat haklarının istenmesi söz konusuysa bu durumda istifa dilekçesinin verilmemesini tavsiye etmekteyiz. Genel olarak işe girişte işverenlerin işçiden boş kâğıda imza alıp daha sonra alınan imzanın üstünü doldurması ve içeriğinin istifa dilekçesi olması durumunda ortaya çıkan istifa dilekçesi geçersiz sayılacaktır. İstifa dilekçesinde çelişkili ifadelerin yer alması halinde söz konusu dilekçe geçersiz sayılmaktadır. İstifa dilekçesinde şarta bağlı ifadelerin varlığı da dilekçeyi geçersiz hale getirmektedir.

İSTİFAYA ZORLAMA ZORLA İSTİFA ETTİRİLME HALİNDE İŞÇİ NE YAPMALIDIR?

İşçinin işveren karşısında olan daha zayıf konumu, işverenin çeşitli amaçlarla işçiyi istifa etmeye zorlamaktadır. Bu durum daha çok işverenin işçinin yasal hakları olan başta kıdem tazminatı olmak üzere çeşitli işçilik alacaklarının ödememek istemesinden kaynaklanmaktadır. Zira bilindiği üzere istifa eden işçi yasal olarak kıdem tazminatına hak kazanmaz. İşçinin istifa ettirilmesi halinde bir an evvel iş avukatına danışarak dava açması gerekmektedir. Aksi takdirde aradan zaman geçmesi halinde işçinin dava açması durumunda dava reddedilecektir.

İŞ KAZASI YAŞADIKTAN SONRA İŞÇİ VE İŞVERENİN YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?

İş Kazası Yaşandıktan Sonra İşçi Ve İşverenin Yapması Gerekenler Nelerdir Sigortalı bir çalışanın çalıştığı ortamda ya da işin gereğince iş alanı içerisinde işçiye zarar veren tüm durumlar iş kazası olarak kabul edilir. Kişinin çalışma hayatı içerisinde 5510 sayılı kanunun herhangi birinde ortaya çıkan ve çalışan kişiye zarar veren olaylar iş kazasıdır. İş kazası geçiren kişilerin en geç iki gün içerisinde bölge müdürlüğüne bu durumu yazılı bir şekilde bildirmesi gerekir. İş kazası işverence de mutlaka bildiriminin yapılması gereken bir durumdur. Kazanın meydana geldiği günden itibaren 3 iş gününü geçmemek kaydıyla işveren tarafından bu durumun SGK'ya bildirilmesi zorunludur.

İş kazası geçiren kişiye hemen ilk yardım uygulamalarının yapılması gerekir. Eğer çalışma ortamında doktor varsa müdahale edilmesi gerekir eğer yoksa da sağlık kuruluşlarına sevkinin yapılması gerekmektedir. İş kazası için görgü şahitlerinin ifadeleri alınır ve tutanak tutularak bu kişilere ifadeleri imzalatılır. Olayın mutlaka kazanın geldiği bölgedeki polise ya da jandarmaya bildirilmesi gerekir.

İşverenin iş kazasını olayın meydana gelmesinden sonra en fazla 3 iş günü içinde bunu bildirmesi gerekir. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının gerekli bölümlerine de iş kazasının 2 gün içinde bildirilmesi gerekir. İş kazasının ağır bir durum olması ya da kazanın ölümle sonuçlanması durumunda dosya Cumhuriyet Başsavcılığına gider.

Sağlıkla kalın...

YORUM EKLE