Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kısa zaman içinde açıklanacak Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde kamuoyundaki cezasızlık algısının giderilmesine yönelik birçok yeni düzenleme olacak.
TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonunda kadın milletvekilleri, Türk Ceza Kanunu’ndaki ‘haksız tahrik’ maddesinin uygulanma biçimine yönelik eleştiride bulundu.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora “Haksız tahrik, kişinin haksız bir fiilin kendisinde meydana getirdiği üzüntü ya da elemin karşılığında bunun etkisi altında suç işlenmesi hâlinde cezai sorumluluğunun indirilmesini ifade ediyor. Fakat bu kanunun tamamen farklı bir yöne doğru uygulanmasına da sebep olabilecek bir sonuç doğuruyor. Fail erkek olduğunda daha çok onun lehine bu haksız tahrik indiriminin uygulandığını görüyoruz. Fail kadın olduğunda ise bu indirimin ona nazaran neredeyse hiç kullanılmadığına şahit oluyoruz. Mesela yargı kararlarında, eşinden izinsiz terlik aldığı için katledilen bir kadına yönelik failin ‘Benden izinsiz bir işlem yaptı’ diyerek bunun haksız tahrik indirimi kapsamında değerlendirildiğini görüyoruz. Bu nedenle tahrik indirimi konusunu bu tarz cinayetlerde daha da daraltmalıyız ya da belki topyekûn kaldırmalıyız” dedi.
TASLAK ÖNERİSİ SUNULACAK
Milletvekillerinin bu konudaki önerilerini değerlendiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Haksız tahrik indirimiyle ilgili TCK’da bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Biz bir taslak önerisi sunacağız. Haksız tahrik indiriminin oranları bakımından yeniden bir değerlendirme yapılacak” ifadelerini kullandı. TCK’nın ‘Haksız tahrik’ başlıklı 29’uncu maddesinde “Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli eylemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla ve müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verileceği” hükme bağlanıyor. Diğer hâllerde verilecek cezanın ise dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilmesi öngörülüyor.