KIDEM TAZMİNATI KAPSAMINDA Kİ HAKLARDAN

        Kıdem Tazminatı ile İlgili Son Zamanlarda İlgililerin Sıkça Sordukları Suallere Cevaben birkaç Başlık altında yazmaya çalışacağım özelikle çalışan işçilerin çok merak ettiklerine de Cevaben…

 


      SORU: İŞ YERİNDE 12 YILDAN BERİ ÇALIŞAN İŞÇİ, NE KADARLIK ÜCRET TUTARINDA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR:
CEVAP:Bakıldığında 1475 sayılı İş Kanununun 14 ncü maddesinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, işçi her yıl için 30 günlük olmak üzere toplam 360 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanır.

 


      SORU:KIDEM TAZMİNATINDA HER YIL İÇİN ÖDENECEK 30 GÜNLÜK ÜCRET ARTIRILABİLİR Mİ:
CEVAP:Kıdem tazminatında her yıl için ödenecek 30 günlük ücret artırılabilir. 1475 sayılı İş Kanununun 14’ncü maddesi, kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük sürenin hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebileceğini belirtmektedir.

 


       SORU:KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN ÜCRETE HANGİ ÖDEMELER DAHİL EDİLİR:
CEVAP:Kıymetli okurlarımız bu çerçevede daha önceki çalışmalarımızda değindiğimiz le beraber Net ücret, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk yardımı, temettü, havlu ve sabun yardımı ( iş yerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz), taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, kalifiye, nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler.

 


        SORU:KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN ÜCRETE HANGİ ÖDEMELER DAHİL EDİLMEZ:
CEVAP:Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, ödemeleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri.

 


        SORU:11 AY ÖNCE EVLENEN KADIN İŞÇİ İŞTEN AYILMAK ZORUNDAYSA, KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ:
CEVAP:11 ay önce evlenen kadın işçi işten ayrılmak zorundaysa ve resmi belgelerini ibrazı durumunda , kıdem tazminatı alabilir. 1475 sayılı İş Kanununun 14’ ncü maddesinde kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir.

 


         SORU:KIDEM TAZMİNATI DÖVİZ İLE ÖDENEBİLİR Mİ:
CEVAP: Kanunen İşçilere veya çalışanlara ödeme döviz ile yapılamaz. Çünkü 4857 sayılı İş Kanununun 32’ nci maddesine göre ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile iş yerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir.

 


       SORU:1 YIL 4 AY ÖNCE EVLENEN KADIN İŞÇİ, İŞTEN AYRILIRSA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ:
CEVAP:1 yıl 4 ay önce evlenen kadın işçi, işten ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. Çünkü 1475 sayılı İş Kanununun 14 ncü maddesinde kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir.

 


        SORU:ÇALIŞAN VEFAT ETTİĞİ TAKDİRDE ÇALIŞANA AİT KIDEM TAZMİNATI TUTARINI MİRASÇILARI TALEP EDEBİLİR Mİ?
CEVAP: Vefat eden çalışana ait kıdem tazminatı, tüm yasal mirasçılarına veraset ilamındaki hisseleri oranında ödenir der ilgili mevzuat.

 


       SORU: KIDEM TAZMİNATI ZAMANINDA ÖDENMEZSE FAİZ İSTENİLEBİLİR Mİ:
CEVAP:İstenilebilir. Çünkü kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedileceği 1475 sayılı İş Kanununun 14’ ncü maddesinde belirtilmektedir ayrıca dilek hocamızında çalışmalarında bu durumu detaylı bir şekilde görmekteyiz.

 

 
      SORU:KIDEM TAZMİNATINDAN KESİNTİ YAPILIR MI:
CEVAP:Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmektedir, başka kesinti yapılmamaktadır der ilgili kanunlar esen kalın.