Ekonomi

'Kur Koruma'ya alternatif geliyor! Hazırlıklar başladı

Döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tutar 3 trilyon lirayı aşarken, ekonomi yönetimi bu uygulamayı cazip olmaktan çıkarmak için yeni adımlar atacak

Merkez Bankasının likidite sıkılaştırıcı tedbirler kapsamında geçtiğimiz günlerde Kur Korumalı Mevduat’taki (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 8’den yüzde 15’e çıkarmasından sonra, KKM dışındaki yatırım araçlarına ilgiyi artırmak için yeni uygulamalar devreye girecek.

ALTERNATİFLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki süreçte, vatandaşın birikimlerini KKM yerine alternatif yatırım araçlarına yöneltecek yeni adımlar atılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığının KKM’nin cazibesini azaltacak alternatif yatırım araçları üzerinde çalışma yaptığı belirtildi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulunun son toplantısında da bu konu masaya yatırıldı ve bir sonraki toplantıda yeni alternatiflerin değerlendirmeye alınması kararlaştırıldı. KKM’deki hazine desteği uygulaması son olarak Merkez Bankasına devredilmişti.

HEMEN SON VERİLMEYECEK

Ekonomi yönetimi kaynakları “Bir dahaki toplantıya vatandaşı KKM’den uzaklaştıracak formüller görüşülecek. TL’ye olan güvenin artırılması ve tasarrufların başka alanlara yönlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. KKM ile ilgili sorumluluğun hazineden alınıp Merkez Bankasına verilmesinden sonra, atılacak yeni adımlar üzerinde çalışma yapılıyor. KKM’nin tamamını bundan sonra Merkez Bankası yönetecek. Bir bütünlük içerisinde süreç yönetilmiş olacak. KKM’nin amacı kur istikrarını korumak. Bundan sonraki süreci Merkez Bankası daha etkili bir şekilde yönetecek” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi yönetimine göre, KKM uygulamasına hemen son vermek mümkün görünmüyor. Döviz kuru daha istikrarlı bir zemine oturana kadar uygulama devam edecek. Ancak, zaman içerisinde KKM’ye yönelimi azaltmak için farklı yatırım araçları devreye girecek.

DEPREM TAHVİLİ ÇIKARILACAK

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı bir yandan da depremin finansmanı için BAE ile imzalanan mutabakat metninin uygulamaya girmesi için hazırlık yapıyor. Bu kapsamda, deprem tahvili çıkarılması, bu tahvillerin en az 5 yıl geri ödemesiz olması ve vade sonunda uygulanacak faiz oranı ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği ifade ediliyor. Kısa süre içinde, BAE’nin 8,5 milyar dolarlık deprem tahvili alacağı, bu yolla Türkiye’ye kaynak girişinin sağlanacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yönelik ziyareti sırasında, yapılan anlaşma ile Abu Dabi’nin ulusal farklık fonunun ayrıca, Türk şirketlerinin kullanması için Eximbank’a 3 milyar dolarlık ihracat finansmanı desteği vermesi kararlaştırılmıştı.türkiyegazetesi