Bilim

Limited Şirket Kurmak ya da Anonim Şirket Kurmak: Hangisi Daha Avantajlı?

Girişimcilerin pek çoğu hayallerindeki iş fikirlerini bir gelir kaynağı haline getirmek için şirket kurarlar. Ülkemizde girişimcilerin kurmayı tercih edebileceği farklı şirket türleri bulunmakla birlikte en çok tercih edilen şirket türleri limited şirket ve anonim şirket olarak bilinir. Her iki şirket türünün kendine göre birtakım avantajları ve dezavantajları olduğundan limited şirket kurmak ya da anonim şirket kurmak konusunda karar vermek çoğu zaman zorlu bir süreç haline gelebilir. Girişimciler, faaliyet gösterecekleri sektör her ne olursa olsun kuracakları şirket türünü doğru bir şekilde belirledikleri takdirde ticari hayat içindeki tüm adımlarını çok daha doğru bir şekilde atabilir, emin adımlarla ilerleyebilirler.

Ülkemiz kanunları kapsamında kurulabilecek 5 farklı ticari şirket türü olsa da girişimcilerin kafasını en çok meşgul eden konulardan biri “limited şirket kurmak mı anonim şirket kurmak mı daha avantajlı?” sorusunun yanıtıdır. Kendi içlerinde şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri olarak kategorize edilebilen bu şirket türlerini; anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olarak sıralamak mümkündür.

Ülkemizde en çok tercih edilen şirket türleri arasında ilk sırada limited şirket ve anonim şirket gelir. Girişimcilerin kuracakları şirket türünü; şirketlerinin kuruluş amacına, sermayesine ve ortaklık seçeneklerine göre belirlemesi çok önemlidir. Şirketin kuruluş sürecinde muhasebeci ya da mali müşavir desteği alınması şirket kuruluş sürecinin çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

Limited Şirket ve Anonim Şirket Nedir?

Limited şirket bir ya da birden fazla sayıda gerçek ya da tüzel kişinin kanunen yasak olmayan ekonomik faaliyetlerde bulunma amacıyla belirli bir ticaret unvanı altında kurdukları şirket türü olarak tanımlanabilir. Limited şirketin anonim şirket karşısında önemli avantajlarından biri kuruluş maliyetlerinin daha düşük olmasıdır. Bu nedenle pek çok girişimci şirket kurma tercihini limited şirket kurmaktan yana kullanır.

En az 10.000 TL sermaye ile limited şirket kurulabilir. En az 1 ve en çok 50 ortak ile kurulabilen limited şirketler halka açılamazlar. Bankacılık ve sigortacılık dışında kanuni bir kısıtlamanın olmadığı her tür ekonomik faaliyet ve amaç için limited şirket kurmak mümkündür.

Sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan anonim şirketler borçlarından yalnızca mal varlıkları ile sorumlu tutulurlar. Anonim şirketlerin pay sahipleri şirkete karşı yalnızca taahhüt ettikleri sermaye paylarıyla sorumludurlar.

Özellikle yatırım almak isteyen girişimciler ile sabit vergi oranı avantajından dolayı yüksek gelir elde etmeyi bekleyen girişimciler genelikle anonim şirket kurmayı tercih ederler. Anonim şirket en az 1 ve en çok 500 ortak ile ayrıca en az 50.000 TL sermaye ile kurulabilir. Anonim şirketlerin limited şirketlerden farkı tahvil ve hisse senedi çıkarma haklarının bulunmasıdır.

Şirket Türünü Belirlerken Bu Noktalara Dikkat

Ticari hayata adım atılacağı aşamada kurulacak şirket türü belirlenirken girişim fikri, vizyon ve hedefler göz önünde bulundurulmalı ve tüm bu etkenlere uygun şirket türü seçilmelidir. Girişimciler faaliyet göstermek istedikleri sektör hakkında mutlaka yeterli bilgiye sahip olmalıdırlar. Seçilecek şirket türünün, hizmet verilecek sektöre ne ölçüde uygun olduğu hatta bu sektörde kabul görüp görmediği değerlendirilmelidir. Girişimciler seçtikleri sektöre yanlış şirket türü ile giriş yaparlarsa başta tedarikçi bulma süreci olmak üzere çeşitli aksaklıklarla karşı karşıya kalabilirler.

Şirket yönetimi konusunda ortak ya da ortakların olduğu durumlarda buluşulması dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisidir. Şirket ana sözleşmesi hazırlandığı sırada vergi konusunda avantaj sağlayacak maddelerin eklenmesi gerekir. Bu aşamada güvenilir muhasebeci ve mali müşavirler ile çalışmaya özen gösterilmelidir.

Limited Şirketin Anonim Şirket ile Ortak Özelliği Var mı?

Limited ve anonim şirketler, gerçek ve tüzel kişiler tarafından tek ya da daha fazla hisse sahibi olmak kaydıyla kurulabilir. Diğer yandan her iki şirket türü tek pay sahipli olarak kurulabilir. Bununla birlikte limited ve anonim şirket kurucularının T.C. vatandaşı ya da yerleşiği olma şartından söz edilemez. Her iki şirket türünün de kanunen yasak olmayan her tür ekonomik amaç ve konu için kurulması mümkün olsa da banka, sigorta ve finansal kiralama alanında faaliyet gösterecek şirketlerin anonim şirket türünde kurulması zorunluluğu vardır.

Limited şirketlerde ve anonim şirketlerde şirket adında ortak isimlerinin yer alması zorunlu bir durum değildir. Şirket ortaklarının taahhüt ettiği sermaye payını ödemesi yükümlülüğü vardır. Limited şirket ortaklarının, ana sözleşmede belirtilmesi halinde ek ödemelerle ilgili yükümlülükleri yerine getirilmesi zorunluluğu göz ardı edilmemelidir.

Bunun yanı sıra anonim şirket ile limited şirket arasında bazı farklar vardır. Hem anonim şirket hem limited şirket ortakları şirket borçlarından sorumlu tutulmasa da limited şirketlerin ortakları taahhüt ettikleri sermaye payı oranında kendi mal varlıklarıyla kamu borçlarından sorumludurlar. Anonim şirketlerde ise kamu borçlarından dolayı ortakların sorumluluğu bulunmaz.