Rusya'dan Akkuyu açıklaması: 'Sorun tamamen çözüldü'

Reuters'a konuşan bir Rus yetkili Rus uzmanların, Akkuyu nükleer santrali dahil olmak üzere yeni santrallerdeki türbin kanadı sorununu çözdüğünü belirtti. Geçen yıl Rusya'da bir nükleer santralde türbin kanatları kırılmıştı.

Rusya'dan  Akkuyu açıklaması: 'Sorun tamamen çözüldü'

Reuters'a konuşan bir Rus yetkili Rus uzmanların, Akkuyu nükleer santrali dahil olmak üzere yeni santrallerdeki türbin kanadı sorununu çözdüğünü belirtti.

Rus kamu nükleer enerji şirketi Rosenergoatom, inşa halindeki Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'da da kullanılan türbinlerin kanatlarında meydana gelen sorunun "tamamen çözüldüğünü" açıkladı.

Rosenergoatom, geçen yıl Kasım ayında Rusya'nın St Petersburg kenti yakınlarında bulunan Leningrad nükleer santralinde türbin kanatlarının kırılmasına yol açan bir sorun tespit etmişti. İlk defa gözlenen bu sorun nedeniyle santraldeki VVER-1200 tipi reaktörlerden biri kapatılmıştı.

Akkuyu nükleer santralinde de kullanılan yeni nesil VVER-1200 tipi reaktör Rusya'nın yurt içi nükleer endüstrisi ve ihracat pazarları için önem taşıyor. Reaktör Macaristan'da inşası planlanan Paks-2 santralinde de kullanılacak.

Rosenergoatom'un yöneticisi Alexander Shutikov, TASS haber ajansına Perşembe günü yaptığı açıklamada ünitenin onarımdan sonra yeniden çalışmaya başladığı 19 Ocak tarihinden planlı bakım için durdurulduğu Temmuz ayına kadar kusursuz şekilde çalıştığını söyledi.

Shutikov, "Sorun tamamen çözüldü. Sebeplerini detaylı şekilde inceledik ve türbinin doğru şekilde 'kanatlandırılması', yani kanatların türbin rotoruna takılması konusunda birçok çalışma yaptık. Kanatların türbinlere takılması prosedürünün doğru şekilde takip edilmesi halinde acil durumların tekrar etmeyeceğinden ve türbinlerin arızasız bir şekilde çalışacağından eminim" dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2024, 11:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER