Genel sağlık sigortası ne zaman başlar?

Genel sağlık sigortası vatandaşların hastanelerden sağlık hizmeti almasını sağlayan sistemdir. Genel sağlık sigortası hakkında (suallere de cevaben) Genel sağlık sigortası bütün vatandaşları kapsayacak şekilde düzenlendiği için çocuklukta başlar. Çocuklar ebeveynlerinin sigortasından faydalandıkları için sigortanın resmî başlangıç yaşı 18 olarak kabul edilir. 18 yaşını dolduran her T.C. vatandaşı, genel sağlık sigortasından doğan aylık sigorta primini ödeyerek sisteme dâhil olur.

Genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanan kişiler;

18 yaş altı çocuklar,

Lise düzeyinde eğitim 20 yaş altı gençler,

Yüksek öğrenim göre 25 yaş altı gençler,

Hanede kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler olarak sıralanabilir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ NE KADAR?

Genel sağlık sigortası primi, brüt asgari ücretin %3'ü olarak kabul edilir. Asgari ücret her yıl değiştiği için ödenmesi gereken prim de değişmektedir. Dolayısıyla "Genel sağlık sigortası ne kadar?" sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir.  Asgari ücret artışı GSS prim tutarını etkilemiştir. 2024 GSS sağlık sigortası ücreti, 600,8 TL olarak belirlenmiştir, bu rakamın ödenmesi ile birlikte sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Eğer hanedeki kişi başı gelir brüt asgari ücretin üçte birinden düşük ise GSS primi devlet tarafından karşılanır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS borç sorgulama işlemini internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile gerçekleştirebilirsin. E-devlet üzerinden "GSS Sorgulama" sayfasına girdikten sonra tescil ve borç sorgulama işlemi tamamlanır. Eğer borcun varsa en kısa sürede ödeme işlemini yapman gerekir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU NASIL ÖDENİR?

Önceden belirlenmiş olan borç ödeme tarihini geçirmediğin müddetçe internet üzerinden prim ödemesi yapabilirsin. GSS borç ödeme işlemini de tıpkı borç sorgulamada olduğu gibi e-Devlet üzerinden güvenli bir şekilde tamamlayabilirsin.

İnternet üzerinden genel sağlık sigortası borç ödeme sürecine başlamak için öncelikle e-Devlet portalına giriş yapmalısın.

Sonrasında "Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması" başlıklı sayfaya gitmen gerekir.

Bu sayfada kimlik doğrulaması yaptığında SGK'nın online tahsilat sayfasına yönlendirilir sin.

Online tahsil sayfası üzerinden kredi veya banka kartınla ödeme yapabilirsin.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMI DIŞINDA KALANLAR?

GSS kapsamı dışında kalanlar:

Tutuklu ve hükümlüler

Türkiye'de kendi adına çalışan ve bağlı bulunduğu ülkede sigorta kapsamında olan kişiler

Er, erbaş ve yedek subay okulunda öğrenci olanlar

Anayasa Mahkemesi üyeleri, aile fertleri ve emeklileri

Meslek odaları, bankalar, sigorta şirketi üyeleri

Dışişlerinde sözleşmeli çalışan, o ülkede oturma iznine sahip ve sigorta sisteminden yararlanan Türk uyruklu kişiler.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NASIL İPTAL EDİLİR?

Normal şartlarda genel sağlık sigortası iptali mümkün olmasa da  sigortanın iptal edilmesini gerektiren durumlar yaşanabilir. Örneğin işe girmiş olman genel sağlık sigortası iptali için geçerli bir durumdur. İşe girdiğinde borç yaratan genel sağlık sigortası iptal edilirken işveren tarafından ödenen sigorta primi üzerinden tahsilat yapılır. Aynı şekilde ikametinin yurt dışına taşınmasında genel sağlık sigortası iptalini gerektiren ayrı bir durumdur.

Sağlıkla kalın...

YORUM EKLE