Gelişigüzel İlaç Kullanmaktan Kaçının

Gelişigüzel İlaç Kullanmaktan Kaçının

Ülkemizde ilaç fiyat ve satış süreçlerine ilişkin uygulamalar yasalar ve yönetmeliklerle kontrol altına alınmıştır. Bu nedenle ecza deposu ilaç dağıtım hizmetleri sırasında ilaçların depolanmasından lojistiğine kadar her tür konuda yasal olarak belirlenen standartlara uyum sağlamak zorundadır. Ecza deposu eczanelere ve sağlık kurumlarına ilaç tedariki sürecini üstlenmekte olup her biri adımı titizlikle yürütülmesi gereken hizmetleri gerçekleştirmektedir.

Daha önce de belirttiğimiz üzere ülkemizde ilaç fiyatları ve satışı süreçlerinde uyulması gereken standartlara bağlı olarak ilaçların tümü, her eczanede aynı fiyatlar üzerinden satışa sunulur. İlaç fiyat belirlenmesi ve ilaç satış süreci yasal düzenlemelere tabi olduğundan aksi bir durumda eczanelerin çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir.

Acil durumlarda ya da ani olarak gelişen sağlık sorunlarında bireylerin acil ilaç kullanımı ihtiyacıyla karşı karşıya kalması olasıdır. Bu tür durumlarda acil ilaç temini gerekir. Acil ilaç temini ve acil ilaç kullanımı ihtiyacının ortaya çıkma nedeni; hastanın hayatını riske sokabilecek durumları yönetme, ortaya çıkan semptomları hafifletme veya tedavi etme gerekliliğidir. Bu sayede acil tıbbi müdahale gerekliliğine neden olan durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde hareket edilmesi mümkün olur.

Acil ilaç kullanımı çoğunlukla sağlık profesyonelleri veya acil tıp müdahale ekipleri tarafından yapılmaktadır. Alerjik reaksiyon, kalp krizi, hipoglisemi, şiddetli enfeksiyon, astım atağı ya da hipertansiyon gibi durumlarda acil ilaç kullanımı söz konusu olabilir. Acil ilaçların doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılması sayesinde hastanın sağlığını stabilize etmek, semptomları kontrol ya da tedavi etmek mümkün olabilir. Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekliliği bulunan durumlarda, hızlıca etki etmek üzere formüle edilmiş acil ilaçların kullanım talimatları eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır.

Ecza Deposu Hastane İlaç Teminini Gerçekleştirir

Hastane ilaç temini ile ilgili süreç; söz konusu hastanenin büyüklüğüne, türüne, konumuna ve tabi olduğu yasal düzenlemelere bağlı olarak farklı farklı olabilir. Hastane ilaç temini için doğrudan ilaç üreticileriyle ya da tedarikçileriyle anlaşma yapılması tercih edilebilir. Büyük hastaneler ilaçlarını temin etmek için genellikle toptan ilaç tedarikçileriyle anlaşma yapar, bu sayede ihtiyaçları olan ilaçları temin ederler. Bu durum hastanelere, kendilerine sunulan son derece geniş ilaç yelpazesi içinden ihtiyaçları olan ilaçları düzenli ve güvenli bir şekilde temin etme imkanı sunar.

Hastaneler için ilaç temin etmenin diğer bir yolu, ilaç dağıtım şirketlerinden hizmet almaktır. Bu kapsamda ilaç dağıtım şirketleri hastanelere düzenli bir şekilde ilaç temin etme ve lojistik süreçleri yürütme görevini de yerine getirirler.

Klinik İlaç Nedir?

Klinik çalışmalar en genel tanımıyla, tıbbi tedavilerin insan sağlığını iyileştirip iyileştirmeyeceğini tespit etmek amacıyla yapılan araştırmalar olarak ifade edilebilir. Tıbbi tedavi bir ilaç, tıbbi prosedür ya da tıbbi cihaz olabileceği gibi egzersiz ya da beslenme şekli gibi kişinin hayatındaki çeşitli değişiklikler de olabilmektedir. Klinik çalışmalarda yer alan gönüllüler “katılımcı” olarak adlandırılır. Klinik çalışmalardan önce araştırma ekibi; çalışmanın uzunluğu, çalışmaya kimlerin katılıp katılamayacağına dair kurallar, tedavi ile ilgili toplanmak istenen bilgiler, test, prosedür, ilaç ve dozajlara ilişkin planların yer aldığı bir protokol belirler.

Tıbbi tedavilerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kullanılan farmasötik ürünler klinik ilaç olarak adlandırılır. Klinik ilaçlar bireylerde hastalıkların teşhisi, önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanılan özel bileşikler olma özelliğine sahiptir. İlaç şirketleri, araştırma kurumları ve akademik merkezler tarafından çoğunlukla klinik araştırmalarda kullanılmak üzere geliştirilen klinik ilaçlar; ilk olarak laboratuvar ve hayvan deneylerinde test edilir, ardından insan denekler ile kurulan araştırma grupları üzerinde değerlendirmeler yapılır.

Yeni bir ilacın güvenliğine ve etkinliğine ilişkin yeterli veri toplamak için insanlarda test edilmesi sürecinde klinik ilaçlar kullanılır. Bu kapsamda, önceden belirlenen bir deney süreci  boyunca deneye katılan hastalara klinik ilaç uygulanır. Klinik ilaçlar genellikle ilaç şirketleri tarafından geliştirilmekte ve üretilmektedir. Klinik ilaçların temini ise klinik deneme süreci ile ilişkili olan ilaç şirketleri tarafından üstlenilen bir süreçtir.

Klinik ilaçlar, her tür tıbbi tedavinin geliştirilmesi ve hastalıkların kontrol altına alınması sürecinde kritik bir role sahiptir. Klinik ilaçlar hastaların yaşam kalitesinin artırılması, semptomlarının hafifletilmesi, hastalık sürecinin yavaşlatılması ya da tamamen iyileştirilmesi amacıyla kullanılabilirler. Bu kapsamda klinik araştırmaların yeni tedaviler geliştirilmesine ve mevcut tedavilerin iyileştirilmesine imkan tanıdığını söylemek mümkündür.

Klinik ilaçların diğer bir özelliği, yeni hastalıkların keşfedilmesine ve hastalık mekanizmalarının çok daha iyi bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olmasıdır. Buna ek olarak ilaç şirketlerine ve araştırmacılara yatırım yapma konusunda teşvik sağlayarak tıbbi bilginin ilerlemesine önemli ölçüde fayda sağlarlar.

Klinik ilaçlar temel olarak tıbbi araştırmaların merkezinde bulunan önemli bir araçtır. Klinik ilaçları geliştirme ve hasta sağlığını iyileştirme amacıyla ciddi ölçüde çaba harcanmasını gerektiren uzun ve karmaşık süreçlerdir. Bu süreç sayesinde yeni tedavilerin ortaya çıkması ve hastalıkların kontrol altına alınması mümkün olmakta, buna bağlı olarak toplum sağlığına önemli katkılar yapılabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2023, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER