Rektör Şevli, eski Van’daki kazı çalışmalarını inceledi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak girişimiyle başlatılan ve büyük bir titizlikle sürdürülen ‘Eski Van Şehri’ni Ayağa Kaldırma Projesi’ kapsamında sürdürülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Rektör Şevli, eski Van’daki kazı çalışmalarını inceledi

‘Eski Van Şehri’ni Ayağa Kaldırma Projesi’ kapsamında bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu koruma ve gelecek nesillere aktarma açısından büyük bir değer taşıyan, Van Kalesi’nin güneyinde 2 bin metrekarelik bir alanda yürütülen kazı çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Sayısız medeniyetin izlerini taşıyan Eski Van Şehri’nde, Van YYÜ Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu’nun öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen kapsamlı çalışmalar hızla devam ediyor.

Farklı üniversitelerden gelen bilim insanlarının da katılımıyla oluşturulan 36 kişilik uzman ekip, bu projede önemli görevler üstlenerek şehrin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak için titizlikle çalışıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Urartulardan Ahlatşahlara, Eyyubilerden Osmanlı İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Van Kalesi’nin güneyindeki ‘Eski Van Şehri’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Bu tarihi yerleşimin yeniden canlandırılması için büyük bir hızla sürdürülen çalışmaları titizlikle inceleyen Rektör Şevli, projenin önemine dikkat çekmek, bölgenin tarihi mirasına sahip çıkmak adına alanda incelemelerde bulundu. 

Bu kapsamda yapılan çalışmaları değerlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, 1915-1918 yılları arasında bazı Ermeni çetelerinin ayaklanmaları sonucunda kentin Ruslar tarafından işgal edildiğini ve 2 Nisan 1918 tarihinde Osmanlı ordusunun şehri kurtardığını bir kez daha hatırlattı.

Rektör Şevli, o dönemde Van’ın yakılıp yıkıldığını vurgulayarak, yapılan kazılarda da bu savaşın izlerine rastlandığını belirtti. Kazılarda bulunan yanmış kalıntılar ve hasar görmüş yapılar, şehrin tarihindeki bu zorlu dönemi gözler önüne seriyor.

Yapılan çalışmalarda yanmış evraklar, kumaş parçaları, cam bilezik kırıkları, boncuklar, bronz sikkeler, seramik tabaklar ve tütün lüleleri gibi önemli buluntuların keşfedildiğini; ayrıca, Osmanlı dönemine ait bir pazar yerinin kalıntıları da ortaya çıkarılarak şehrin ticari hayatına dair değerli ipuçları elde edildiğini ifade eden Rektör Şevli, bu kazıların Osmanlı arkeolojisi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Disiplinler arası bir ekiple Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin öncülüğünde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle sürdürülen kazılara bilgi veren Şevli, “Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy da geçtiğimiz günlerde alanı ziyaret ederek çalışmalarımıza destek verdiler. Bu bölge, ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamına alındı. Çalışmalarımıza katkıda bulunan Sayın Bakanımıza, milletvekillerimize ve Valimize içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Rektör Şevli, alandaki kazılar sonucunda Osmanlı pazar yeri olduğunun kesinleştiğini dile getirerek, “Zemin döşemesini oluşturan taşlar dahi büyük bir değer taşıyor. Pazara açılan dükkânlar, aralarındaki koridorlar, merdivenler ve su kanalları ortaya çıkarıldı. Her biri, bu tarihi alanın önemini bir kez daha kanıtlar nitelikte” diye konuştu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu ise, bu alanın sadece bir ören yeri değil, aynı zamanda farklı kültür ve devletlere ait mimari dokuların ve kültürel tarihe ışık tutacak önemli ipuçlarının bulunduğu bir tarihi kent olduğunu vurguladı. Arkeolojik kazıların derinleştikçe yeni keşiflere yol açtığını belirten Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu, son çalışmalarında bir ticaret alanının gün yüzüne çıkarıldığını vurguladı.

Terzioğlu, ayrıca bu bulguların Eski Van Şehri’nin yalnızca bir yerleşim yeri değil, aynı zamanda tarih boyunca ticaretin kalbi olan önemli bir merkez olarak da rol oynadığını ortaya koyduğunu da ifade etti.

Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu, özellikle 19. yüzyıla ait mimari dokunun tamamıyla gün yüzüne çıkarıldığını, Osmanlı süvari kılıçları ve hançerler gibi önemli buluntularla kentin sosyal yaşamının renkliliğini de belgelediklerini belirtti.

Van’ın stratejik konumu itibarıyla, doğu ile batı arasında bir geçiş noktası olarak büyük önem taşıdığını vurgulayan Terzioğlu, bu bulguların kazılarla somut olarak kanıtlanmasının heyecan verici olduğunu dile getirdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER