Uzmanlardan Vanlılara sıcak hava uyarısı

Van'da uzmanlar, aşırı sıcakların bedende su ve mineral kayıplarına neden olduğunu ve bunun da beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte pek çok sağlık sorunlarına yol açtığını ifade ederek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Uzmanlardan Vanlılara sıcak hava uyarısı

Konuyla ilgili açıklamada bulunan uzmanlar, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte bedende birçok değişiklik meydana geldiğini ifade ederek, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Son dönemlerde Van'da da sıcak havanın hâkim olması, vatandaşları zorluyor.

Van'ın diğer illere oranla güneşi daha çok aldığını belirten uzmanlar, özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşların bu dönemde çok dikkatli olması gerektiğini ifade ettiler.

Van'da hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyrettiği günlerde dışarıda kalan vatandaşlara güneş çarpmasına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, gün içerisinde özellikle gündüz 10.00 ile 16.00 arası zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, Van'da 30-35 derece arasında seyreden sıcaklıklarda bol bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirterek, zorunlu olmadıkça güneşe çıkılmaması uyarısında bulundu.

Vücudun maruz kaldığı sıcaklığın, terleme ile vücuttan atılan sıcaklıktan fazla olması halinde vücudun kendi ısı ayarlama mekanizmasının bozulabileceğine vurgu yapan uzmanlar, bazı hastalıklara sahip olanların özellikle dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

"MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜNEŞTEN KAÇINMALI"

Vanlılara önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, "Uzun süre sıcağa maruz kalındığında çok aşırı terleme ile vücuttan su ve tuz kaybına bağlı ortaya çıkan halsizlik, bitkinlik, kramplar, baş ağrısı, bayılma hissi, tansiyon değişimleri, nabzın hızlanması, hatta bilincin bozulması ve felç ile kendini gösteren sağlığımızın bozulması durumudur. Yaz aylarında güneşlenmek amacıyla güneşte uzun süre kalan 40-60 yaş grubunda görülen beyin kanamasının en sık sebebi beyin atar damar baloncuğu patlamasıdır. Güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması geçiren kişiler de erken teşhis ve tedavi edilmezse %80'in üzerinde ölüm ile sonuçlanır. Mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 10: 00-16: 00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Aşırı sıcaklarda gölgede kalınmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır. İnce, açık renkli bol giysiler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır. Mümkün olduğu ölçüde sık ılık duş alınmalıdır. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol sıvı tüketilmelidir. Gün içerisinde terledikçe vücut ısısında düşme gözlenir. Ancak bazı durumlarda vücut ısısında düşme sağlanamaz. Örneğin hava sıcaklığının çok fazla olduğu günlerde, güneşin altında çok uzun süre kalındığında, ısı kaynaklarının yakınında çalışıldığında, vücut ısısını artıran hastalıklar geçirildiğinde vücut ısısında düşüş sağlanamaz" uyarısında bulundu.

"SICAK AYLARDA MÜMKÜN OLDUĞUNCA YAĞI AZALTMAK FAYDALI OLACAKTIR"

Yaz aylarında vücut sıcaklığının normal değerlerde tutulması için terlemeyle birlikte sıvı kaybının yaşandığını belirten uzmanlar, "Günlük olarak çeşitli şekillerde vücuttan yaklaşık 2,5 litre su kaybı oluyor. Bu kayıpların farklı içeceklerle giderilmesi gerekiyor. Yaklaşık 2- 2,5 litreye ulaşan sıvı ihtiyacımızı sağlamak için öncelikle su, süt, ayran, çay, limonata, meyve suları gibi sıvıları tüketmeliyiz. Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan terle birlikte sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu belirtileri görülebilir. Sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybını önlemek için de bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Yanlış beslenmeden dolayı rafine şeker, meyve suları ve tatlıyı fazla tüketmekten dolayı sıkıntılar başlıyor. Bunun önüne geçmek için ara öğünle beslenme, meyveleri tek başına yememek, yanında yağlı proteinli yoğurt, yağlı tohumlu cevizle tüketmek diyabetin önüne geçecektir. Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyecekler; aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona neden olur. Bu nedenle özellikle sıcak yaz günlerinde, ağır hamur işleri, hamur tatlıları ve kızartmalar gibi yiyeceklerden kaçınmalıyız. Sıcak aylarda mümkün olduğunca yağı azaltmak faydalı olacaktır. Kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Sebzeleri kızartmak istediğinizde çok az yağla harmanlayarak fırınlayıp, üzerine yoğurt ekleyerek kızartma tadına ulaşabilirsiniz. Bir kilo sebze pişirirken iki yemek kaşığı kadar yağ kullanılmalı. Bunun yanında vücut direncinizi artırmak için bol sebze, salata ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveler içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlar nedeniyle sağlıklı beslenmede öncelikli olarak yer vermemiz gereken besin gruplarıdır. Sebze tüketimi ile genel su ihtiyacımızı gidermiş oluruz. Posa miktarı ile bağırsak sağlığımıza etki eder, dolayısıyla da genel sağlığımıza fayda sağlamış olur. Buna ilave olarak meyveler şeker içeriğinden dolayı, tatlı isteğimizi de karşılayacağı için tatlıya olan eğilimi de azaltacaktır" ifadelerine yer verdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2024, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER