Van Gurme ve Gastronomi Fuarı 12 Eylül'de kapılarını açıyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde geçtiğimiz yıl Van'da ilki düzenlenen ve büyük ilgi gören Van Gurme ve Gastronomi Fuarı, bu yıl ikinci kez kapılarını açıyor. 12-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan gurme fuarı kapsamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, "Zengin mutfak kültürümüzü, yemek kültürümüzü, coğrafi işaretli ürünlerimizi hem ülkemizde hem de dünyada bilinir hale getirmek için bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

Van Gurme ve Gastronomi Fuarı 12 Eylül'de kapılarını açıyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek olan Van Gurme ve Gastronomi Fuarı'nın lansman toplantısı yapıldı. Van TSO'da yapılan lansman toplantısına Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı, İpekyolu Expo Fuar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ve Van TSO yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen, 27'si yerel olmak üzere 39 firmanın katılım sağladığı ve 3 gün boyunca devam eden Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nı 22 bin 875 kişi ziyaret etmişti.

Bu kapsamda bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek olan Van Gurme ve Gastronomi Fuarı'nın yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Coğrafi işaret tescilli ürünlerin yanı sıra, yemek, bakliyat, hububat, baharat, yağ, et ve et ürünleri, unlu mamuller, çikolata, şekerleme, dondurma, süt ve süt ürünleri, kahve, çay ve ekipmanları, kahvaltı ürünleri, donmuş gıdalar, kuru gıdalar ve konserve gibi ürün gruplarının yer aldığı Van Gurme ve Gastronomi Fuarı, geçtiğimiz yıl yoğun ilgi görmüştü.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen fuarda, coğrafi işaret tescili alan Sengeser, Ayran Aşı, Tandırda Van Balığı, Kavut, Murtuğa, Kürt Köftesi, Keledoş, Otlu Peynir, Van Pastası, Savatlı Gümüş İşlemeciliği'nin yanı sıra coğrafi işaret başvuru süreci devam eden Edremit Elması, Sıhke Kavunu, Çirişli Buğur Pilavı, Ciğer Köftesi, Ekşili Yemeği, Tandır Ekmeği, Taptapa Ekmeği, Helise, Erişte Aşı, Acem Köftesi, Van Tavası, Erişte Pilavı, Kavurmalı Çılbır, Pişürük Çorbası, Kabak Borani, Şile Yemeği, Van Cacığı, Çatal Tatlısı, Eğirdek Tatlısı, Van Kıymalısı, Kaburga Kebabı, Üzümlü Pilav, Soğan Dolması fuarı ziyaret edenlere ikram edilmişti.

Bu yıl ise 12-15 Eylül tarihleri arasında Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, fuar hakkında bilgi verdi.

TAKVA: "GEÇEN YIL Kİ FUARIMIZ BUTİK BİR FUARDI"

Toplantıda ilk olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, çok önemli bir fuara daha ev sahipliği yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirterek, "Bugün Van Gölü havzası için çok önemli olan bir konu için sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz ve bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz Van Gurme ve Gastronomi Fuarı hakkında sizleri bilgilendirme ve yaklaşık bir ay sonra açacağımız fuarımızı sizlerle birlikte yönetme arzumuzu tezahürü olarak değerlendirmenizi rica ediyorum. Çünkü her ne kadar Van Ticaret ve Sanayi Odası bunu üstlenmiş olsa da, bunun zorunlu bir gereklilik olduğunu bilse bile, kentin tüm dinamiklerinin meseleye duyarlılıkla yaklaşmasının çok önemli bir fark yaratacağının bilincindeyiz. Bu yüzden başta basın mensubu arkadaşlarımız, yerel medyamız, ajanslarımızın bu konuda göstereceği duyarlılık, bizim için hayati önemdedir. Geçen yıl çok butik bir şekilde ilkini gerçekleştirdiğimiz Van Gurme ve Gastronomi Fuarı'mız, özetle Ankara, Trabzon, Erzurum, Hakkari, Diyarbakır ve Sivas illerinden, 12 ilimizden de 27 firma olmak üzere 39 firmanın katılımıyla gerçekleşmişti" dedi.

"GEÇEN YILKİ FUARIMIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR DENEYİM OLDU"

Geçen yıl düzenledikleri fuarda Van yemeklerini podyuma çıkardıklarını belirten Takva, "Geçen yıl oldukça keyifli, heyecanlı ve sizlerin desteğinde hoşça zaman geçirdiğimiz, ilk kez başta coğrafi ürünlerimizi ama aynı zamanda diğer yemeklerimizi de sahnelediğimiz, podyuma çıktığımız bir deneyim oldu. Geçen yıl konuk ilimiz Erzurum Ticaret Borsası'ydı. Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Sayın Hakan Oral'a ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Neredeyse fuarın tamamını Erzurum Ticaret Borsası'nın yaptığı algına yol açacak bir katkıyla destek sağlamışlardı. Yine Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası çok büyük bir kalabalıkla, 50 kişilik bir heyetle fuarımıza destek vermek ve bu konuda tecrübelerini paylaşmak üzere bizimle birlikte oldu. Erzurum Ticaret Borsası, Sivas Ticaret Borsası, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası fuarımızda stant açmıştı. Bingöl TSO, Erzincan Ticaret Borsası, Bodrum Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası da temsilcilik düzeyinde fuarımıza katılmışlardı" diye konuştu.

"ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ ŞEFLERİ FUARIMIZA RENK KATTI"

Van'ın ve ülkenin yöresel ürünlerinin yanı sıra, coğrafi işaret alan Van ürünlerinin geçen yılki fuarı ziyaret eden misafirlere tanıtıldığını ve tattırıldığını hatırlatan Takva, "Yine fuarımıza Sahrap Soysal'ı fuarımıza davet etmiştik. O da katılım sağlamıştı. Öner Çulfaz, Neclan Karakaş gibi ülkemizin önemli şeflerinin yanı sıra, bizde hakkı ve emeği çok olan, şehrimizin sahiplenmesi gereken bir ekip de var. Bunlar Ali Geyik, Erkan Yıldız, Haşim Gezen, Fatoş Sağlam, Şemsettin Nizap, Tutman Yacan, Sedat Yıldırımçakar, Sinan Pulat, Adem Şevk gibi önemli şeflerde katıldı. Sunumlar gerçekleştirdiler. Yine fuarımızda yemek yarışması düzenlemiştik. Van haritası kurmuştuk. Bu yıl daha profesyonel bir Van haritası kurarak, 13 ilçenin öne çıkan yöresel ürünlerini, yemeklerini ve kültürel değerlerini harita üzerinden tanıtacağız. Fuar firmamızın bize verdiği rakamlara göre geçen yıl 22 bin 875 kişi fuarımızı ziyaret etti. Geçen yıl Denizbank, Webhelp Çağrı Merkezi, Ramiz Köfte, Güneş Yatırım İşletmeleri, Roka AVM ve Termoblok Bims de fuarımızın sponsorlarıydı. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Bu yıl ise bilindiği gibi İstanbul Esenyurt Belediyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Ahmet Özer tarafından yönetiliyor. Esenyurt Belediyesi hem İstanbul- Van arasında bir köprü oluşturmak, orada farkındalık oluşturmak, orada hemşehricilik duygusu içerisinde fuarımıza katkı sunmak adına katılım sağlayacaklar. Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa ve Hatay'dan firmalar katılım sağlayacaklar. Yurt dışı katılım olarak bu yıl İran'a da bir stant verdik" ifadelerini kullandı.

"FUARIMIZDA YEMEK ÜZERİNE SEMİNER VE SÖYLEŞİLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK"

Bu yıl konuk ilin Trabzon Ticaret Sanayi Odası olacağını söyleyen Takva, "Fuarımızın bu yıl ki konuk illeri Trabzon Ticaret Sanayi Odası ve Antakya Ticaret Sanayi odası olacak. Biz bunları konuk edeceğiz. Geçen yıl Erzurum Ticaret Borsası'ydı. Antakya'yı da deprem bölgesi illerimizden biri olduğu için misafir etmek istedik. Yine Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası, Kars Ticaret Sanayi Odası, Balıkesir Edremit Ticaret Sanayi Odası ve Ticaret Borsası da aktif katılım sağlayacaklar. Bingöl Ticaret Sanayi Odası da 50 metrekarelik bir alanla katılım teyidi verdi. Keza Ağrı ve Doğubayazıt Ticaret Sanayi Odaları birlikte katılım sağlayacaklar. Bu yıl böyle bir destekle karşı karşıyayız. İki gün önce Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızla bir araya geldik. Fuarımıza davet ettik. Hem fuarın açılışına hem de eş zamanlı istihdamın yıldızlarını ödüllendirmek ama aynı zamanda bölge oda-borsa buluşması kapsamında hem bölgesel toplantı hem başkanlık düzeyinde meclis başkanlarının katılımıyla bir etkinlik yapmayı planlıyoruz. Bunun detaylarını da önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Yine Van YYÜ, Van OSB, Van İŞGEM kendi bünyelerinde bulunan firmaları fuarda tanıtmak ve onların ürünlerinin sergilenmesi konusunda destek veriyorlar. Van YYÜ, Van OSB, Van İŞGEM bizim en önemli paydaşlarımızdan bir tanesidir. Van İŞGEM bu yıl destekleriyle fuarımız sahiplendiler. Yine fuarımızda yemek üzerine seminer ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Bunlardan bir tanesi Tredyolyemek bölümü olacak. Tredyol'un ceo'su ve aynı zamanda geçmişte çalışma arkadaşımız olan Sayın Ozan Acar, büyük ihtimal bir aksilik olmazsa burada hem Tredyol'un genel faaliyetlerini hem de Tredyol'un yemek versiyonu konusunda hem genç girişimcilerimizle bir araya gelecek hem de katkı düzeyinde bir destek sağlayacaklar. Tredyol hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bir marka firmamız. Dolayısıyla Van Gurme ve Gastronomi Fuarı'nda hem sponsorluk düzeyinde hem de sunum düzeyinde olmasının bir önemi var" dedi.

"PEYNİR YARIŞMASI DÜZENLEYECEĞİZ"

İlk kez spesifik anlamda bir yarışma düzenleyeceklerini belirten Takva, "Geçen yıl birçok dalda genel bir yarışma yapmıştık. Fakat bu yıl salt bölgede üretilen ürünler olmamakla birlikte, tüm Türkiye'den yarışmacılara açık olacak bir peynir yarışması yapacağız. Bölgemiz bilindiği gibi bir hayvancılık bölgesi. Dolayısıyla bu vesileyle spesifik anlamda bir peynir yarışması düzenleyeceğiz. Konser ve çocuk şenlikleri olacak. Yerel sanatçılarımızın oluşturduğu bir grubun çok dilli bir sahnesi olacak. Umuyor ve diliyorum ki 1990'larda gastronomi bilimi, yeme içme sanatı ilk kez Hollandalılar tarafından keşfediliyor. İnsan hayatı ve turizmi açısından çok önemli bir değer algısı ile bir çalışma yürütüyorlar. Ülkemizde de bu ligi yöneten kentler var. Bunlardan bir tanesi Bursa, Gaziantep, son yıllardan Afyonkarahisar, Diyarbakır bu konuda çalışmalar yürütüyor. Dolayısıyla bu birlik, biz de şehrimizi ve bölgemizi bu ligin en üst sıralarında temsil etmek üzere bu çalışmaları yürütüyoruz. Ticaret sanayi odaları çok spesifik olmadığı sürece özel sektörlerin alanlarına girmezler. Ama 2 yılıdır bunun eksikliğini hissettik ve bu lig geri kalmamak, zengin mutfak kültürümüzü, yemek kültürümüzü, coğrafi işaretli ürünlerimizi hem ülkemizde hem de dünyada bilinir hale getirmek için bir çalışma yürütüyoruz. Buradan bir müjde de paylaşmak istiyorum. Van Peynirimiz için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunu gerçekleştirdik. Süreci takibi eden tüm çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Yine Van Büyükşehir Belediyesi de fuarımıza katılım sağlayacak. Bu da bizleri mutlu etti" diye konuştu.

GÜLER: "FUARIMIZ BÜYÜDÜKÇE BÖLGENİN LOKOMOTİFİ HALİNE GELECEĞİNE İNANIYORUM"

Daha sonra söz alan İpekyolu Expo Fuar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise, Van'ın tarihi ve doğasının yanında gastronomide de en büyük illerden birisi olduğunu belirterek, "Bu fuarın da buna hizmet edeceğini, Van'ın turizme kalkınmasına katkı sunacağına inanıyorum. Geçen yılla karşılaştırdığımızda bu yıl ki fuarımızın %100 büyüdüğünü görebiliyoruz. Geçen 27 yıl firmayla başlamıştık. Bu yıl ki hedefimiz 40 firmaydı. Görünen o ki, 50'nin üzerinde firmanın katılımıyla bu yıl fuarımızı açacağız. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. TOBB Başkanı Rifat beyin de katılacak olması ayrı bir önem arz ediyor. İnşallah hem ilimize, hem bölgemize, hem de ülkemize hizmet eden yeni bur fuar. İnşallah bu fuarımız büyüdükçe bölgenin lokomotifi haline geleceğine inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda bu fuarımızı büyüterek uluslararası arenada ses getirecek bir fuar haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.

AVCI: "GURME FUARIMIZ TÜRKİYE'NİN ENLERİ ARASINDA YER ALACAK"

Son olarak söz alan Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı ise, Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nın önümüzdeki süreçte çok önemli bir fuar haline geleceğini söyleyerek, "Van Ticaret ve Sanayi Odası her zaman olduğu gibi kentte kendisine ve yönetimine vazife alanları aşması çok kıymetlidir. Bu fuar da bunlardan bir tanesidir. Bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz fuarımız belki 10 yıl sonra Türkiye'de çok kıymetli ve Türkiye'nin enleri arasında yer alacak. Bu adımın da bugün sizlerle atılması, çok kıymetlidir. Bu fuarımız daha da olgunlaştırıp, diğer alanlarda olduğu gibi Van TSO'nun başlattığı ve daha sonra kentin ana unsurlarına devrettiği başarılı projelerinden bir tanesi olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Toplantı daha sonra basın mensuplarının sorularının yanıtlanması ile son buldu. 

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2024, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER