Kişinin malulen emekli olabilmesi için yukarıdaki şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu malulen emeklilik şartlarının gerçekleşmesi halinde malul sayılan kişi maluliyetine sebep olan rahatsızlık nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten veya ifa etmiş olduğu görevinden ayrılmış olmalıdır (suallere de cevaben) Ayrıca Diğer şartların sağlanması halinde prim gün sayısı eksik olan kişiler prim gün sayısını hizmet borçlanması yaparak tamamlayıp malulen emekli olabilirler.
MALULİYET DURUMUNUN TESPİTİ?
Maluliyet durumunun tespit edilmesi için; maluliyet şartlarının gerçekleştiğini düşünen sigortalı Sosyal Güvenlik İl ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine başvurmalıdır. Bu başvuru yazılı olarak yapılmaktadır.
Yazılı başvurunun ardından sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkili bir hastaneye sevki gerçekleştirilir. Burada düzenlenen sağlık kurulu raporunun incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulunun hazırlamış olduğu rapor ile maluliyet şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilir.
Maluliyet kararı Kurum Sağlık Kurulunca verilir. Kurum Sağlık Kurulunun yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda sigortalının çalışma gücünün en az %60'ını kaybettiğinin tespit edilmesi halinde malul sayılacak ve malullük aylığına hak kazanacaktır.
Maluliyet kararının sonucu yazılı başvuruda bulunduğunuz yer bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik il müdürlüğü ya da sosyal güvenlik merkezince tarafınıza bildirilir.
Düzenlenen sağlık kurulu raporunun maluliyete ilişkin karar vermede yetersiz olması halinde veya eksiklikler taşıması durumunda yeniden muayene ya da eksikliklerin giderilmesi kararı verilebilir.
Sigortalının başka birine muhtaç olması hali: Sigortalının raporunda sürekli olarak başka birinin bakımına muhtaç olacağı belirtilmişse bu durumda malullük aylığının bağlanması için 10 yıllık sigortalılık süresinin doldurulmuş olması şartı aranmaz.
KURUM SAĞLIK KURULUNUN RAPORUNA İTİRAZ?
Kurum Sağlık Kurulu'nun çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmediğine yönelik raporuna karşılık sigortalı itirazda bulunabilir.
Buna göre Kurum Sağlık Kurulu raporu uyarınca malul sayılmayan kişiler raporunu bir de Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi için talepte bulunabilirler. Bunun için itiraz dilekçesini bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine vermelidirler.
Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu, sağlık kurulu raporları üzerinden yeniden değerlendirme yapar ve karara bağlar. Bu karara karşı ise yargı yoluna başvurulabilir.
MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI BAĞLANMASI?
Malulen emeklilik maaşı bağlanması için:
4/a ve 4/b'li sigortalı olanlar;
Sigortalının bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl veya İlçe Müdürlüğü'ne
Sosyal Güvenlik Merkezi'ne
sigortalı ya da sigortalının işvereni yazılı olarak başvurmalıdır.
Kamuda çalışanlar;
Bağlı bulundukları kurum ve kuruluşlara yazılı olarak başvurmalıdır.
Görevlerinden ayrılmış olan kişiler;
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına yazılı olarak başvurmalıdır.
MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER?
Yukarıda da bahsedildiği üzere malullük aylığı için ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurulması gerekir. Buna göre; maluliyet talepli bu dilekçenin yanında aşağıdaki belgelerin de hazırlanması gerekir.
İşe giriş bildirgesi
İşe giriş sağlık raporu veya beyanı
İşten ayrılış bildirgesi
Malulen emeklilik için alınmış olan sevk onayı
Sağlık kurulu raporu
İŞ KAZASI VEYA MESLEK HASTALIĞI SEBEBİYLE GELİR ALAN SİGORTALININ MALULLÜK AYLIĞI?
İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle çalışma gücünde en az %60 oranında kayıp olan sigortalı hem gelir hem de malullük aylığı alabilir. Bu durumda sigortalıya yüksek olan hangisi ise onun tamamı diğerinin ise yarısı ödenir.
MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI NE ZAMAN ALINIR?
Malullük aylığına hak kazanan kişiler; maluliyet raporunun tarihi malullük aylığı bağlanması için yapılan yazılı başvurudan önce ise yazılı başvurunun yapıldığı tarihi, rapor tarihi yazılı başvurudan daha sonra ise maluliyet raporu tarihini, kamuda çalışanlar ise maluliyetleri sebebiyle görevlerinden ayrıldıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren malullük aylığı alır.
MALULLÜK AYLIĞININ KESİLMESİNE NEDEN OLAN DURUMLAR?
Aşağıdaki durumların varlığı halinde malullük aylığı kesilecektir:
Malullük aylığı alan kişinin 5510 sayılı Kanun dahilinde sigortalı olarak bir işte çalışması durumunda
Malullük aylığı alan kişinin herhangi bir yabancı ülke mevzuatı kapsamında çalışması durumunda
Yapılan kontrol muayenesi neticesinde malul sayılmaya neden olan halin mevcudiyetini kaybetmesi durumunda
Kontrol Muayenesi: Sigortalının raporda belirtilen malullük durumunun mevcut olup olmadığının, maluliyet derecesinin daha sonradan değişip değişmediğinin tespit edilmesi için Kurum tarafından yapılan muayenedir.
Kurum sağlık kurulu maluliyet kararı verdikten sonra tıbbı sebeplerle kontrol muayenesi yapılıp yapılmayacağına da karar verecektir. Kontrol muayenesi yapılmasına karar verilmesi halinde hangi tarihte yapılacağı malullük aylığının bağlandığını bildirir tebligatta bildirilir.
MALULLÜK AYLIĞI ALAN SİGORTALININ EMEKLİLİĞİ HAK ETMESİ DURUMU?
Malullük aylığı alırken emekliliği hak eden sigortalı yazılı bir başvuruda bulunarak emekli aylığı da hesaplanır. Bu durumda hesaplanan emekli aylığı malullük aylığından fazla ise emekli aylığı alır, malullük aylığı kesilir. Emekli aylığı daha az ise malullük aylığı almaya devam eder ancak bu durumda emekli aylığı alamaz. Sağlıkla kalın…