Van Haber

Oğuz: Önceliğimiz insandır!

Hür Dava Partisi Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Mehdi Oğuz, önceliklerinin insan olduğunu ifade ederek, "Önceliğimiz insandır ve insana hizmettir. Gerek merkezi yönetimin, gerekse yerel yönetimin ana hedefinin insanımıza hizmet olması gerekiyor" dedi. Hüda Par İl Başkanı Rasim Sayğın ise Doğu ve Güneydoğu illeri ağırlıklı olmak üzere adaylar belirlediklerini, yeni adayları da yakın süreçte açıklayacaklarını dile getirdi.

Hür Dava Partisi Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Mehdi Oğuz, İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, İl Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Taş, Taner Hancıoğlu, Yavuz Oktay ve İdris Karagülle gazetemizi ziyaret etti.

Büyükşehir Adayı Oğuz ve İl Başkanı Sayğın, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş'a, kent ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri ağırlıklı olmak üzere birçok şehirde adaylar belirlediklerini, yakın süreçte yeni adayların da açıklanacağını ifade etti.

SAYĞIN: HÜDA PARLA OLUR, BİZİMLE OLUR

Sayğın, "Hür Dava Partisi olarak Van, Diyarbakır, Batman, Siirt, Ağrı, Şanlıurfa, Bitlis, Muş illeri ve ilçelerinde adaylarımız açıkladık. Geriye kalan illerin de adayları tek tek açıklanıyor. Hedefimiz şudur; İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri dışında kalan illerin tamamında aday gösterdik. İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinde Cumhur İttifakı'na dolaylı olarak destek vereceğiz. Diğer tüm il ve ilçelerde seçime kendi adaylarımızla girme hedefimiz var. Adaylarımız da peyderpey açıklanıyor. HÜDA-PAR'la olur şeklinde oluşmuş bir sloganımız var. Seçim sürecinde bu sloganlarımız daha da geliştirilecek. Genel merkezimiz de bu anlamda çalışmalar yürütüyor. Önceki dönem 'Önce insan, öncelik adalet', 'Dürüst siyaset, gerçek belediyecilik' sloganlarımız vardı. Bunlar yine kullanılacaktır. Genel merkezimiz şu anda bunun propagandasının ne şekilde yapılacağıyla ilgili çalışmalar yapıyor. Bunlar geldiğinde peyderpey kullanacağız. Ama şu anda 'HÜDA-PAR'la olur, bizimle olur' sloganını kullanıyoruz" diye konuştu.

"VAN İÇİN PROJELERİ YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ"

Van için projelerimi hazırladıklarını ve yakında açıklayacaklarını anlatan Sayğın, "Geniş kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Sadece oturduğumuz masa başında bir proje yapmıyoruz. Hem partililerimizle, hem halkla, sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog halinde olarak, projelerimizi somutlaştırmak istiyoruz. Halkın istediği projelerle ilgili bir çalışma da başlattık. Bu formları halkımız doldurup bize gönderdiğinde, biz bunlar üzerinden gelen teklifleri alıp değerlendireceğiz. Projelerimiz şuanda yazım aşamasındadır, inşallah kısa süre içerisinde açıklayacağız. Saha ekiplerimiz çalışıyor. Çok sayıda çalışma grupları var. Bunlar günlük olarak değişiyor. İlçe başkanlarımız, il başkanlığı, belediye başkan adaylarımız, adaylarımızın SKM'leri, bunların alt birimleri sahada aktif bir şekilde çalışıyor. Kısa sürede araçlarımızı da giydireceğiz. Önceki seçimlerde olduğu gibi propaganda aracı olan bütün imkânları kullanacağız. Hem basın, hem billboard, hem radyo, hem TV, yol afişleri vs. bunları kullanacağız. Daha önceki dönemlerde araçlara saldırılar, afiş yırtma gibi hadiseler oluyordu. Önceki seçimde de bu yaşanmadı. Bu seçimlerde de bunun olmayacağını düşünüyoruz. Önceki dönemlerde güvenlikle ilgili sıkıntılar vardı. Belki daha çok rakip partilerin adaylarının hedef göstermelerinden de kaynaklanıyordu. Ama önceki dönem Van'da çok seviyeli bir seçim oldu. Bu dönemde de böyle olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

OĞUZ: İNSANA HİZMET ÖNCELİĞİMİZDİR

HÜDA-PAR Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Mehdi Oğuz ise önceliklerinin insan ve insana hizmet olduğunu belirterek, "Önceliğimiz insandır ve insana hizmettir. Gerek merkezi yönetimin, gerekse yerel yönetimin ana hedefinin insanımıza hizmet olması gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için gerek merkezi yönetimde olsun, gerek yerel yönetimde olsun, gerek yargı üzerinden, ekonomi üzerinde, iş anlamında olsun her anlamda biz adaleti savunuyoruz. Gerçek adalet tesis edilirse, insanlar layık olduğu hizmeti alabilir. Adaletin hâkim olmadığı bir yerde de, insanların hak ettiği hizmeti alması mümkün değil. Biz de sloganımız olarak, 'Önce insan, öncelik adalet' diyoruz. Merkeze adaleti yerleştiriyoruz. İnsanlara hizmet etmek de bir ibadettir. Biz bu şuurla bakıyoruz. Halkımıza hizmetkâr olmak için yola çıktık. Halkımıza efendi olmak için değil. Eğer siz bir topluluğun yönetimine talip olmuşsanız, bileceksiniz ki o makam halka büyüklük taslama, üstten bakma bakamı değil. Halkta hizmetkâr olma makamıdır. Buda ciddi aşk, şevk ve ibadet şuuru gerektiriyor. Biz de yerel yönetimlere bu gözle bakıyoruz. Yerel yönetimleri de siyasetten, ideolojiden ziyade hizmet makamları olarak değerlendiriyoruz. Yerel yönetimlerde bunu talip olan bütün siyasetçilerin de bu bakış açısından hareket etmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü hizmet bakışlı, hizmet odaklı bir siyaset anlayışıyla ancak yerel şehrimize, memleketimize hizmet edebiliriz. Biz de bu anlamda hizmet odaklı bir siyaset güdüyoruz. İnsanlarımızın fikrine, düşüncesine bakmaksızın, inşallah halkımıza bize teveccüh gösterirse, hepsine eşit ve adil bir şekilde hizmet edeceğiz" şeklinde konuştu.

"VAN, BİR DÖNEMLER ÜLKENİN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ŞEHRİYDİ"

Van'ın geçmiş dönemde ülkenin en büyük şehirlerinden biri olduğunu, sonraki yıllarda ihmal edildiğini söyleyen Büyükşehir Adayı Oğuz, "Cumhuriyetin ilk yıllarında Van'ımız, İstanbul ve Diyarbakır'dan sonra nüfus bakımından Türkiye'nin en büyük şehriydi. Geldiğimiz noktada hakikaten gerek merkezi yönetimin ihmali, gerek yerel yönetimlerdeki hizmetlerin tam olarak yerine getirilmemesinden dolayı şu an Van'ımıza gelen misafirlerimiz, Van'ı büyük bir köy olarak görüyor. Van'da gerçekten birçok sorun var. Van'ın bu durumu hak etmediğini düşünüyoruz. Van coğrafi konumu itibariyle çok önemli bir noktada yer alıyor. İran gibi çok önemli ve büyük bir ülkenin sınır komşusuyuz. En uzun sınırları olan şehir Van'dır. Bu potansiyelin de yeteri kadar değerlendirilmediğini düşünüyoruz. Eğer gerçekten yatırım anlamında, sanayi anlamında, serbest ticari bölgelerin oluşturulması noktasında, ihracat noktasında olsun, bunlar teşvik edilmiş olsaydı, siyasi bazı bahanelerin arkasına sığınıp, komşumuz olan bir ülke ile normalleşme süreci tam olarak sağlanmış olsaydı, Van şuanda Gaziantep'ten sanayi olarak çok daha ötede bir şehir olabilirdi. Turizm, kültür, altyapı, trafik sorunu gibi birçok alanda sorunlarımız var. İl Başkanlığımız bu anlamda sürekli sahadadır. Yerel sorunlar sürekli gündeme getirerek, çözüm önerileri sunuyorlar. Van'ın bütün sorunlarını bilen ve halkla iç içe olan bir teşkilatımız var. Biz inanıyoruz ki halkımız da teveccüh gösterirse, biz bu sorunların çözülmesi noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bir kez daha mahalli seçimlerin ülkemiz ve ilimiz için hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

"VAN'DA ÇARPIK KENTLEŞME DİKKAT ÇEKİYOR"

Çarpık kentleşmeye işaret eden Oğuz, "Van'da en büyük sorunların başında çarpık kentleşme geliyor. Bir yerde yanlış düğmeyi iliklediğiniz zaman her taraftan da bozulur. Çok ciddi anlamda trafik sorumuz var. Altyapı sorunlarımız var. Çevre yoluyla ilgili ciddi mağduriyetler var. Çevre kirliliği sorunu var. Yine işsizlik sorunu had safhadadır. Ahlaki yozlaşmayla ilgili ciddi sorunlar var. Van şu anda eğitim anlamında Türkiye'de 70'nci sıralarda. Eğitim zayıf olduğu bir şehrin kalkınması da mümkün değil. Sağlık anlamında olsun, kişi başına düşen yatak noktasında olsun, Van'ımızın çok ciddi problemleri var. Ama bizim için en temel sorun, bu sorunların kaynağı da Van'ımızın yönetilememe gibi bir sorunu olduğunu düşünüyoruz. Bunun ana nedenlerinden birisi de Van'da ciddi bir şekilde organize olmuş, etkinliği arttırılmış bir yerel istişare meclisinin olmamasıdır. Bizim temel projelerimizden birisi de Van'a bir temel lobi kazandırmaktır. Hangi partiden olursa olsun, hangi düşünceden olursa olsun, Van'da kanaat sahibi olabilecek, sözü geçebilecek, Van'a katkısı olabilecek, yerelde muhtarların da içinde bulunacağı bir yerel istişare meclisi oluşturup, Van için bir rol oluşturmak, Van'ın sorunları konusunda gerek yerel yönetimlerin başında olan vali üzerinde bir etki oluşturmak, gerek belediye konusunda istişare etmek hem de merkezi yönetim noktasında Van'ın ihtiyaçları noktasında bir lobi oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN LOBİ ÇALIŞMASI ŞART"

Kentin sorunlarının hızlı çözülmesi gerektiğini dile getiren Oğuz, "Bir lobi gücüyle Van'ın sorunlarının çok daha hızlı çözülebileceğini düşünüyoruz. Örneğin çevre yolu birçok ilde yapıldı ama hiçbirinde böyle 18. Madde kapsamında yapılmadı. Van'da maalesef %45 gibi çok yüksek bir oranla bu yapıldı. Bu da yetmezmiş gibi birçok insan mağdur edildi. İnsanlar birbirine ortak edildi. Ama Van'da maalesef ciddi bir tepki yükselmedi. Van acaba bu kadar mı sahipsiz? Bazı yerlerde 500 kişi bir tapuya ortak edildi. Bu sefer insanlar arasında çok ciddi husumet meydana geliyor. Dolayısıyla biz Van'ın en temel sorununun iyi yönetilemediğini düşünüyoruz. Bunun için Van'da bir yönetim mekanizması, halkımızla birlikte yönetimin sağlanabilmesi, halkımızla istişare sürecinin oluşturulması noktasında, böyle bir yerel istişare meclisi oluşturmayı düşünüyoruz. Van'ı halkımızla birlikte yöneteceğiz. Çünkü istişare ile bazı sorunlar çözülebilir. Belediye başkanlığı makamında oturup, 'Ben bunu eksik gördüm, ben bunu yapacağım' demesiyle olmaz. Muhakkak ki geniş bir yelpazede bu sorun tespiti, çözülmesi ve istişare edilmesi noktasında bir kamuoyunun oluşturulmasının Van'da çok daha katkı sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ