SORU: Hocam Merhabalar. Gazetecinin Ayrıldığı iş yerinden Alacağı kıdem tazminatı taksitle ödenir mi?
CEVAP: Merhabalar. Sevgili Okurumuz Evet İşverenin maddi imkansızlık sebebiyle gazetecinin tazminatını bir defada ödeyememesi halinde, en çok dört Eşit taksitte yapılır ve bu taksitlerin tamamının süresi bir yılı geçemez. Ancak, bu bölünme o iş yerinin mali vergisini tahakkuk ettiren maliye şubesinin, müessesenin zarar etmekte olduğu kararı üzerine yapılabilir yani resmi mercilerce işverenin mağdurluğunu gösterecek belge ibrazı durumunda olur.
SORU: Yasin Bey Hocam Alt işveren tarafından çalıştırılan sigortalılar SGK'ya nasıl bildirilir?
CEVAP: İlgili Mevzuat ta baktığımızda Alt işveren, asıl iş verinin iş yerinde çalıştırdığı sigortalıları, iş verenle aralarında yaptıkları sözleşmenin ibrazı kaydıyla, SGK'dan alacağı özel bir numara ile asıl işverenin daha önceden kayıtlı olduğu dosyadan bildirir.
SORU: Merhabalar Üstadım. iş verenim tarafından Sürekli görevli olarak yurt dışına gönderildim ve yurt dışında hastalık geçirdim yaptığım harcamalar yani Sağlık giderlerim sosyal güvenlik kurumu ödenir mi?
CEVAP: Kıymetli Okurum Öncelikle Çok Geçmiş olsun Bu Durumlarda Sağlık hizmeti giderleri yurt içinde sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına tedavinin yapıldığı tarihte ödenen en yüksek tutarı aşmamak kaydıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından karşılanır. Ancak Aşan kısmı iş verenleri tarafından karşılanır Şayet görevle gönderildiği ülke ile ülkemiz arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi var ise tedavi giderleri ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında karşılanmaktadır Ve Hangi Ülkeye Gitiğinizi Yazmadığınız İçin SGK Kapsamında mıdır Veya Değil midir Bilemiyorum Size En Yakın SGK Noktalarının Birinden Sorgulamanız Faydanıza Olacaktır.
SORU: Hocam, İş kazasını geçiren işçi geçici iş göremezlik verilmesi için sigortalılık süresinin en az kaç gün olması gereklidir?
CEVAP: Sevgili Okurumuz Sağlık Güvencesi Olanların Yani Sigortalıların sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıklarında belirlenen esaslar çerçevesinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. İş kazasına uğrayan sigortalı, sigortalılığının ilk gününde kazaya uğramış olsa bile kendisine geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. İş kazalarında geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanılabilmesi için herhangi bir prim günü sınırı bulunmamaktadır der kanunlarımız.
SORU: Merhaba Yasin Bey Yazılarınızı Takip Ediyorum Çok Şey Sizden Öğreniyoruz Allah Sizden Razı Olsun. Sualim Şöyle Hocam İşçilere Ödenecek Olan Hakları dolar ile yapılabilir mi?
CEVAP: Eksik Olmayın Değerli Okurum Bir İş Sözleşmesi ile Çalışan Kişi Yada İşçilere ödeme dolar ile yapılamaz.
Çünkü, 4857 sayılı İş Kanununun 32'nci maddesine göre ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile iş yerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir.
Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak yani Alacaklar, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki Rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir.
Ancak Naçizane Fikrim İşveren Zamanında İşçiye Ödeme Yapsın da Yabancı Paranın Türk Parasına Çevirmek Kolay der Kolaylıklar Dilerim.