Van Haber

Sarıkaya: Sigara kalp krizi riskini 5 kat artırıyor

SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, Vanlılara uyarılarda bulunarak, sigara içmenin kalp krizi riskini 5 kat arttırdığını vurguladı. Başhekim Sarıkaya, fazla kilo, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme de kalp krizini kaçınılmaz kıldığını ifade etti.

Tütün ve tütün ürünleriyle daha çok mücadele edilmesi çağrısında bulunan SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, kalp krizine karşı Vanlılara uyarılarda bulundu.

Sigara kullanımının kalp krizi geçirme riskini yüzde 22 - 45 oranında attırdığını belirten Başhekim Sarıkaya, sigara dumanının damar iç yüzeyinde kolesterol birikimini ve yağ-kireç birikimini kolaylaştırdığını söyledi.

Türkiye'de saatte 12 kişinin sigara nedeniyle yaşamını kaybettiğini vurgulayan Başhekim Sarıkaya, sadece kullanmak değil, sigara dumanına maruz kalmak da kalp için çok büyük olumsuzluklar doğurduğunu ifade etti.

"HER SENE YAŞANAN 18 MİLYON ÖLÜMÜN YÜZDE 17'SİNİN SEBEBİNİN SİGARA TÜKETİMİ"

Sosyal medya hesabı üzerinden Vanlılara uyarılarda bulunan SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, "Sigara içmek kalp krizi riskini 5 kat artırıyor. Beraberinde fazla kilo, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme de varsa neredeyse kalp krizi kaçınılmaz oluyor. Tütün ve tütün ürünleriyle daha çok mücadele etmeliyiz. Sadece kullanmak değil, sigara dumanına maruz kalmak da kalp için çok büyük olumsuzluklar doğuruyor. Dünya üzerinde kalp rahatsızlıkları nedeniyle her sene yaşanan 18 milyon ölümün yüzde 17'sinin sebebinin sigara tüketimi olduğunu belirtiliyor. Bu, 5 milyondan fazla insanın doğrudan sigara nedeniyle hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Kalp krizi geçiren kişilerin sigaraya devamı halinde tekrar kriz geçirme riski yüzde 22-45 artar. Koroner baypas sonrası sigaraya devam edilmesiyle can kaybı ihtimali iki kat artar. Sigara ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki süreklidir ve doza bağımlıdır. Erkeklerde, kalp damar hastalığı günde 1-14 sigara içenlerde 1,7 kat ve günde 25 üzeri içenlerde 2,6 kat daha yüksek bulunmuştur. Kadınlarda, günde 1-4 sigara içenlerde rölatif risk 1,9 kat, 14-24 sigara arası içenlerde 4,3 kat ve 25'ten fazla sigara içenlerde 5,4 kat artmış olarak bulunmuştur" dedi.

"DÜNYA GENELİNDE HER 6 SANİYEDE BİR KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR"

Dünya genelinde en sık tüketilen tütün ürünleri içerisinde birinci sırada yer alan sigaradan dolayı, her yıl 5 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Sarıkaya, "Sigara tüketimi tüm dünyada önlenebilir özellikte olan ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci nedenidir. Sigara dumanında 7 binden fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirli, 70'den fazlası ise doğrudan kanser yapıcı özelliktedir. Sigara tüketimi, başta akciğerler olmak üzere vücudun tüm organlarını olumsuz etkiler ve pek çok vücut sistemi ile ilişkili ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sigaradan dolayı dünya genelinde her 6 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor. Sigara tüketimi ve sigara dumanı maruziyeti kalp ve damar hastalıklarına yol açan önlenebilir faktörlerden biridir. Sigara dumanında bulunan ve soba ve şofben zehirlenmelerinin sorumlusu olan karbonmonoksit gazı akciğerlerden kana geçer. Doğrudan hemoglobin adlı kan hücrelerine bağlanır. Oksijeni dokulara taşımakla görevli olan bu hücreler karbonmonoksit gazı ile bağlandığında oksijen moleküllerini taşıyamaz ve kanın dokulara oksijen taşıma kapasitesi büyük oranda azalır. Bunun sonucunda kalbin çalışma yükü artar, damar içi kan basıncı yükselir ve kardiyovasküler sistem hastalıkları gelişir. Sigara tüketen kişilerin kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklar sonucunda hayatını kaybetme riski sigara tüketmeyenlere göre 4 kat daha fazladır" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHİM ATİŞ