Gazetemizi ziyaret ederek kentte yaptıkları yatırımlarla alakalı açıklamalarda bulunan Şevginler Group Yönetim Kurulu Başkanı Celal Şevgin, işadamlarına moral verilmesi gerektiğini hatırlattı.
Merhum Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde ticaret noktasında iyi bir ivme yakaladıklarını söyleyen Şevgin, yeni yatırımlarla istihdama katkı sunduklarını kaydetti.
"VAN'DA İLK YEM FABRİKASINI KURDUM"
52 yıldır Van'da ticaret yaptığını ve 1972 bu yana iş hayatının olduğunu belirten İşadamı Şevgin, "İlk ticaretim bakkalcılıktı. Daha sonra gıda toptancılığı yaptım. 1980-2000 yılları arasında Van'da ciddi bir ticaretimiz oldu. Dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal, sınırları açtı ve ticaretimiz arttı. Bize moral verdi. Van'a geldiği zaman işadamlarıyla bir araya geliyordu. Van'da yaptığı konuşmalarla iş adamlarını mutlu ediyordu. Daha sonra Van'da ilk yem fabrikasını kurdum. O dönem Van'da sadece devletin yem fabrikası vardı ve insanlar 20-25 gün sonra sıra alabiliyordu. Bende Van'da yem fabrikası kurma kararı aldım. 1987 yılında bu girişimde bulunduk ve Van'a yem fabrikasını getirdik. Bir yıl sonra ilimize un fabrikasını da getirdik. 2 yıl sonra Ankara'da bir tane yem fabrikası kurduk. 1 yıl sonra şeker fabrikasını getirdik" dedi.
"40 MİLYONA YAKIN BİR YATIRIM YAPTIK"
Yem fabrikalarının şuanda son teknoloji ile hizmet verdiğini söyleyen Şevgin, "Fabrikamızı baştan sona yeniledik. Un fabrikamız yine aynı şekilde devam ediyor. Van'da şuanda lisanslı depoculuk yapıyoruz. 40 milyona yakın bir yatırım yaptık. 1 ay içerisinde bu yatırımımızı tamamlayacağız. Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ticaret Bakanlığı ile Şevginler Group olarak bir sözleşme yaptık. Van'da Toprak Mahsulleri Ofisi'ni biz Şevginler temsil ediyoruz. Köylünün arpası, mısırı, buğdayı bizim depolarımıza emanet olarak teslim edilecek. Depolarımız 60 bin tonluktur. Bu yatırımımızın açılışını inşallah önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanımız yapacak. Çiftçiler artık ürünlerini istediği fiyatta satabilecek. Van'da günlük olarak bölgeye 150-200 kamyon arpa, mısır, buğday göndereceğiz. Bölgede 7 il bize bağlıdır. Bir aya kadar bu yatırımımızı tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
"VAN COĞRAFİ AÇIDAN DEZAVANTAJLI NOKTADADIR"
Şeker fabrikalarını Ankara'ya taşıdıklarını belirten İşadamı Şevgin, "Şeker Fabrikası'nı Van'da beceremedik. Van coğrafi açıdan dezavantajlı noktadadır. Şekeri, Gaziantep'e, Diyarbakır'a, Bingöl'e satamadık. Bu yatırımın Ankara'da devam ettirilmesinin daha doğru olacağını düşündük ve şeker fabrikamızı Ankara'ya taşıdık. Şuanda Ankara Kahramankazan'da fabrikamız üretim yapıyor. Türkiye'deki bütün Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nde şuanda şevginler şeker satılıyor. Bu şekerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de veriyoruz. Türkiye Şeker Fabrikaları'nın da mallarını dağıtıyoruz. Ham maddeyi de devlet fabrikalarından alıyoruz" ifadelerini kullandı.
"KENTTE İŞ ADAMLARINA GEREKEN DEĞER VERİLMİYOR"
Kentteki iş adamlarına değer verilmesi gerektiğini vurgulayan Şevgin, "Yapılacak olan etkinliklere Van'daki işadamlarının davet edilmesi gerekiyor. Kentte iş adamlarına gereken değer verilmiyor. Şuana kadar fabrikalarımızda 210 kişiye emekli ettik. Bugün EYT'den dolayı fabrikamızda 4 kişi emekli oluyor. Her birisinin tazminatı 200 bin TL'den aşağı değil. Şevginler Group olarak istihdama büyük katkı sunuyoruz. Van'da şuanda bin tane bayimiz var. Bir de görünmeye istihdamlarımız var. 200-250 arasında çalışanımız var. Bu kentte birçok kişi fabrikalarımızda ekmek yedi. İnsanlar bizi sokakta gördüğü zaman hemen yanımıza geliyor. Birçok insanın üzerinde emeğimiz var. Biz de bundan dolayı mutlu oluyoruz. Vanlılar zenginlerini sevmiyorlar ve bunların kıymetini bilmiyorlar. İşadamlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.
"DEPREM BÖLGESİNE YARDIM GÖNDERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Deprem bölgesine ciddi yardımlar gönderdiklerini belirten Şevgin, "Bir araba yem, bir kamyon su, bir araba gıda gönderdik. 20 milyon TL nakit desteğinde bulunduk. 500 kilo yoğurt gönderdik. 12 milyon TL kira desteğinde bulunduk. 5 bin TL'lik giysi gönderdik. Van depremini yaşadık. Depremi kimse bizden iyi bilemez. Van'da deprem olduğu zaman çocuklarımla araçta yattık. Bu vesile ile depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Deprem bölgesine yardım göndermeye devam edeceğiz. Oradaki insanlara destek olmak hepimizin görevidir" diye konuştu.
"YATIRIMIN ARTMASI İÇİN HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ FAZLASIYLA YAPMASI GEREKİYOR"
İşadamı olduğu için işadamlarını sevdiğini söyleyen Şevgin, "Çünkü işadamları elini taşın altına koyan insanlardır. İşadamları arasında fazla bir dayanışma yok. İşadamları arasındaki dayanışmanın daha iyi olması gerekiyor. İnsanlar sürekli işadamlarını onure etsinler. Bu kentte büyük tekstil fabrikaları var ve buralarda binlerce insan ekmek yiyor. Bu fabrikaları ziyaret etmemiz gerekiyor. Bunlara moral vermemiz gerekiyor. İstihdama ciddi katkı sunuyorlar. Bugün bu tekstil fabrikalarını Van'ın geneline yaymamız gerekiyor. Her ilçede bu tür fabrikaların kurulması lazım. Bu fabrikaların kurulması için STK temsilcilerinin öncülük etmesi gerekiyor. Zaten bu fabrikaların kurulması için devletimiz ciddi destekler veriyor. Bu şekilde göç olayının önüne de geçmiş oluruz. Belediye başkanlarına da burada büyük görevler düşüyor. Tekstil çok önemlidir. Yatırımın artması için herkesin üzerine düşen görevi fazlasıyla yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz